Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2011 12:20 - Борисов изигра фиаското с БАН като успех
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 304 Коментари: 0 Гласове:
0



  image  

Премиерът Бойко Борисов се радва, че проблемът с БАН ще бъде решен до март месец. Решението за оттегляне на проектозакона на ГЕРБ дойде след два месеца ожесточени дебати в парламента и протести на БАН.


С една дума "оттеглям" и 39 минути благодарствени слова приключи законодателното фиаско около съдбата на БАН. На извънредно заседание на парламентарната комисия по образование премиерът Бойко Борисов обяви, че внесеният от депутати на ГЕРБ законопроект за БАН се оттегля. С това Борисов успя да зарадва вносителя на законопроекта Румен Стоилов да получи съдействие от опозицията и да сложи нов срок за приключване на темата за БАН - март.

Свиканата по настояване на премиера комисия започна да заседава без ясен сценарий, но той в крайна сметка се оказа ненужен. "Не да ви прекъсвам, но да пестим време, оттеглям законопроекта", обяви Борисов още след първите изречения на председателя на БАН акад. Никола Съботинов. Премиерът обясни, че законопроектът се оттегля в името на разума и мира, без да навлиза в детайли по аргументите, и мимоходом обвини президента Първанов в пъклен план за проваляне на диалога. "Първанов избърза вчера да пусне това (б.а. - статия за проблемите в науката) на сайта си и даже министър Сергей Игнатов се е подготвил да ви каже колко от нещата, които вчера се изписаха и изговориха по телевизиите, са от нашата стратегия. Това с жълтото всичкото е от нашата стратегия. Но целта му беше не да ни помогне в този днешен диалог, а когато заплаши, че с вето ще върне нашия закон, аз днес да не искам да го оттегля. Все едно го оттеглям под натиск. Това му беше пъкленият план, защото знаеше какво ще направим днес, тази среща се готвеше отдавна. Но ние ще го оттеглим", заяви Борисов. Просветният министър Сергей Игнатов подкрепи думите му, размахвайки статията на президента с подчертани в жълто цитати. "Тая табела "Не сме за продан", надявам се да я махнете. Никой не иска да ви продава. Някак цинично ми се вижда", заръча още Борисов.

ПОСЛЕПИС

Решението на премиера да оттегли законопроекта доведе до лавинообразно оттегляне на допълнително внесените от опозицията три законопроекта на БАН. Отделни текстове от тях тепърва ще се компилират, за да се изготви общ законопроект за промяна в закона за академията. В него ще има две задължителни промени - БАН да се отчита пред Народното събрание, както предлага Лютви Местан от ДПС, и към академията да бъде създадено настоятелство, както иска Веселин Методиев от ДСБ. Отпада идеята институтите на БАН да се прехвърлят като второстепенни разпоредители към министерствата. Симеон Дянков ще настоява и ръководните постове в академията да не се заемат от бивши кадри на службите. Това е вторият случай, в който Борисов се намесва и спира намеренията за промени в БАН.

  image  

Учените тутакси изпълниха заръката на Борисов и свалиха транспаранта "Not for sale".

ТАНЯ ПЕТРОВА



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4087982
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930