Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2010 01:41 - 2010: Разбулване на тайните
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1271 Коментари: 2 Гласове:
1



Годината мина в зрелищни скандали с "бръмбари", Уикилийкс и жени вамп   image
Илиян Савков
Руслан Йорданов

Годината, в която тайните излязоха наяве. Така би могло да звучи най-краткото обобщение на изминалата 2010 г. Не можахме да отбележим тържествено изхода от икономическата криза, нито да се похвалим с осигурено приемане в Шенген. Затова пък се преситихме от разкрития, а медиите не спираха да бълват досиета, секретни разговори, СРС, както и докладите на американските посланици по света. Остана да виси единствено въпросът, доколко изпълзелите на светло истини са част от реалността. Или публиката е изпаднала във воайорско вдъхновение от шеметния стриптийз на матрьошки.
Един от първите скандали избухна между Георги Първанов и Симеон Дянков. След като в тв предаване финансовият министър се пошегува, че президентът ни е скрит милионер, от "Дондуков" 2 се изви буря. Дянков отиде да се извинява, а Президентството разпространи запис от разговора, в който Първанов сипе сол върху главата на вицепремиера. Бурята, извила се първоначално в чаша вода, постепенно завихри основните институции. Първанов бе подложен на процедура по импийчмънт в парламента и само дезертьорството на хората на Яне Янев осигури на държавния глава безпроблемно битие до края на мандата му
В края на годината най-сетне се материализира и друг призрак - дълго одумваният граждански проект на президента. Премиерата на АБВ през ноември показа, че всичко е било много шум за нищо. На седенките, организирани от държавния глава, се кипреха политици, преминали през многократна употреба, и мастити социалисти.
Друга загадка се разбули около сфинкса на българския преход Ахмед Доган. Мнозина го мислеха за философ, талантлив партиен строител и политик с убийствен бизнес нюх. Сега вече знаем, че той е гениален хидролог, чиито разработки за обръщането на водите на Места се оценяват на милиони. Научихме също, че роднините на водещи съдии и прокурори са бедни като църковни мишки. Като крайно нуждаещи се те получили земя в известни морски курорти, където си вдигнали хотели. Със сигурност най-мрачното разкритие е свързано с процеса на годината - "Октопод". По същество стана ясно, че доскоро у нас тайните служби, политическите върхове и престъпният свят са работели в съвършен синхрон. Войната между Цветан Цветанов и Алексей Петров, освен че затъмни другите криминални трилъри, обещава още дълго да озарява хоризонта с компромати, шокиращи обвинения и зловещи постановки. За десерт на ошашавената публика пък бяха представени подслушани разговори на лекари, които с вещина обсъждат начини да убият бебе, което смятат за живо. Разбулването на държавни тайни приключва засега с изваждането на досиетата на родните дипломати. Изведнъж всички се оказаха шокирани от новината, че близо половината от посланиците и консулите ни са били кадри на Държавна сигурност. Така или иначе досиетата станаха повод за подновяване на бойните действия между премиера и президента, които и занапред ще пълнят новинарските хроники. Все пак извадените картончета на посланиците са бял кахър в сравнение с удара, понесен от щатската дипломация. В интернет всеки може да узнае тайните кроежи и сделки на САЩ, блюдолизничеството на техните съюзници и тъмни подробности за криминалния и политическия елит в редица страни. През 2010 г. се случиха и някои непредвидени чудеса. Например в Държавен вестник се появи закон, който изобщо не е бил гласуван от депутати, но по една случайност обслужва интереса на водеща компания за производство на алкохол. Правителството пък
получи няколко рани заради красиви, но опасни жени
В първата тройка място заслужиха Румяна Желева, Калина Илиева и Мишел Бонев. Известно оправдание може да се намери във факта, че имаме кабинет, съставен от ярки мачовци, които са подвластни най-силно на фаталния женски чар. Или както Бойко Борисов прозря при венецианската афера на Вежди с Мишел: "Може би външният вид на г-жа Бонев го е направил с по-притъпени чувства за съхранение." Все пак премиерът може да извлече поуки занапред и да не допуска жени вамп в прекалена близост до министрите си.


Тагове:   breeeei,


Гласувай:
1



1. reader - Красотата не е коз в политиката
31.12.2010 01:47
Антоанета Христова, политически психолог
Образът на жените в политиката през 2010 г. се промени - от елегантност и визия към повече работа и доверие. Преди типът жена, която доминираше българското политическо пространство, беше хубавата, елегантна интелектуалка. Сред тези жени са Надежда Михайлова, Меглена Кунева, Гергана Паси и др. Те не бяха достатъчно положително разпознаваемият образ на политик, защото той е повече мъжки, внушаващ доверие в способността да се разрешават проблеми, което противоречи на външната финост, елегантност и красота. Обикновено при жените в политиката външната красота и елегантност се разпознава по друг, негативен начин, който няма нужда да описвам. Той приписва други причини за присъствието на жената в политиката. През 2010 г. се появяват образи като Кристалина Георгиева, Искра Фидосова, Цецка Цачева, Менда Стоянова, Нона Караджова. Това са все лица на жени, които се опитват да доминират с професионално присъствие и лоялност към политическата си партия. Залагането на професионализма и на "мъжкото" като излъчване е по-правилният избор дотолкова, доколкото той въздейства положително при политическите възприятия. Има и изключения като Мая Манолова и Корнелия Нинова. Манолова е един много добър "войник" на парламентарната група на БСП. Тя се старае да комбинира двата типа жени в политиката. Фактът, че толкова добре е влязла в обувките на добър войник, показва, че се справя, въпреки че е симпатична жена и залага и на външността си. Скандалите с дами пък са по-видими, отколкото скандалите с мъжете. Проблемът е, че жените са уязвими, защото политическото присъствие на жената не е от създаването на политическата професия. Жената се е борила за правото да гласува и в момента се опитва да се наложи в една много мъжка среда, каквато е политиката.
За съжаление лицата на Румяна Желева и Калина Илиева - две привлекателни млади жени, направиха внушението, ===
цитирай
2. reader - ===
31.12.2010 01:48
че са се промушили между капките, представлявайки лоби на определени мъжки интереси в комбинация с липса на компетентност. А и при жената винаги се търси нещо по-екзотично, по-любопитно, по-жълто. Затова скандалите с тях са по-забележими.
Пред Агенция Фокус
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073565
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031