Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2010 13:27 - България и Румъния може да чакат за Шенген и три години
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
3



България и Румъния ще влязат в Шенген, когато "ние имаме всички гаранции, парафирани и подпечатани, че са се справили с организираната престъпност и с корупцията и че техните граници ще бъдат добре пазени". Това заявява френският министър по европейските въпроси Лоран Вокиез в обширно интервю за френския в. "Фигаро".

"Ако те бъдат готови до една година, нас това ни устройва. Ако бъдат готови едва след три години, тогава те ще влязат в Шенген след три години", казва Вокиез.

Той отчита положените усилия, но очертава проблемите, които възникват от това, че нашите граници стават и граници на останалите страни от зоната, в частност Франция. "Първият въпрос е овладяването на потока от мигранти, като се има предвид, че 75 процента от незаконната имиграция в Европа преминава именно през тази югоизточна част на ЕС", подчертава френският министър. Другият важен въпрос засяга организираната престъпност, в частност трафика на оръжия и наркотични вещества.

Вокиез отчита, че България и Румъния са добре оборудвани в областта на граничния контрол и че са подобрили методите за извършване на този контрол. "Но дали това е достатъчно?", пита Вокиез и припомня, че Румъния са били намалени с 40 процента заплатите на служителите в митниците и граничната полиция. "Това не е най-добрата гаранция, че тези хора няма да се поддадат на корупцията", отбелязва френският министър.

Този пример поражда, според министъра, и въпроса дали Букурещ и София са успели да изкоренят действително корупцията и престъпността. Той припомня, че доклад на Европейската комисия посочва, че в тази насока в двете страни все още има слабости.

"Шенген функционира чрез една хиперповерителна база данни. Какво ще стане, ако тя попадне в ръцете на организираната престъпност. Ако подобно нещо се случи, това ще бъде истински пробив в нашия механизъм на защита и за европейска сигурност", отбелязва Вокиез.

И вчера обаче вътрешният министър на България Цветан Цветанов обяви, че влизането ни в Шенген през 2011-а е нещо реалистично. Властите очакват положителен доклад за напредъка ни в борбата с организираната престъпност през март и положителни оценки от ЕК.

Запитан за опасността организирани престъпни групи у нас да получават информация чрез Шенгенската система, Цветанов отговори, че това не кореспондира с днешните реалности. Министърът уточни, че от 5 ноември реално сме в Шенгенската информационна система.

Вчера МС прие План за действие по изпълнение на 32 неотложни мерки във връзка с присъединяване на България към Шенгенското пространство. В него влиза монтирането на оборудване за откриване на укрити лица в товарни автомобили, изграждане на пунктове за временно базиране на хеликоптери на морската и западната сухопътни граници, осигуряване на резервни комуникационни канали и т. н.



Тагове:   mdaa,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4092340
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930