Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2010 10:47 - 10-те Ъ? Събитията, които ама много ни озадачиха през годината
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
3



1. Въртеливото говорене на правителството

Честно, за журналистите в "Капитал", които отразяват правителството, тази година беше зла. Прогнозата за нивото на ДДС беше по-непостоянна от капризния климат на планетата напоследък. Щеше да се вдига с един, два, или три процента. После същата драма се разигра с осигуровките. В първия случай нищо не се случи, във втория щетите бяха минимални. Противоречивите сигнали обаче създадоха нестабилност и увеличиха правителствения риск в България – вероятността внезапно да се случи нещо неприятно за бизнеса заради популизъм или липса на ясни приоритети. Накратко, политиката на ГЕРБ тази година не успя да излезе извън релсите, които ще ни извадят от кризата, но разнопосочните сигнали от кабината на локомотива създават съмнение дали влакът няма да завие към някой глух коловоз.
  2. Имената на полицейските операции

"Кой? Кой е копирайтърът на МВР?" се питахме, когато изведнъж бюлетините на МВР се напълниха с агресивни имена. С "Наглите" всичко изглеждаше ОК. Отвличанията бяха станали символ на некадърността на предишната власт и операцията по залавянето на заподозрените заслужаваше по-специално обявяване. После обаче работата се спихна. Дойдоха "Факирите", "Терористите", "Медузите", "Безхаберниците", "Лапачите" и нещата отекоха. Вече никой не им обръща кой знае колко голямо внимание. В случай че в МВР вече им е трудно да измислят нови имена, имаме готови предложения за следващи акции:  "Злодеите", "Мизерниците", "Лукавите", "Разбойниците"... И силно се надяваме да няма операция "Саркастичните", че ще го закъсаме.

3. Дуетът Яне Янев и Алексей Петров

От дебюта на Алексей Петров във властта – като съветник в ДАНС по времето на Станишев, гледаме с широко отворени очи и силно повдигнати вежди какво се случва. Подозренията за близки връзки с Яне Янев счупиха уредите ни за измерване на абсурда, като имайте предвид, че сме видели доста. Арестът на Алексей Петров не успя да подреди цялата история, но ако той бъде осъден, ще се озовем в нелепата ситуация мафията да е имала съвсем официален представител в службите. Ако той не бъде осъден, хипотезата също е доста неприятна.

Контраатаката на ГЕРБ към Яне Янев – че е хомосексуален, а после и неговата кампания да се оправдава, толкова ни зашеметиха, че дори не успяхме да ги коментираме както трябва, освен с: "Ъ?!"

4. Георги Първанов

Едва ли някой от четящите тези редове има нужда от повече обяснения, но все пак... Присъствието на Георги Първанов на най-високия пост в държавата днес, в началото на второто десетилетие от ХХІ век, е леко неадекватно. В мъглата на тройната коалиция той горе-долу се вписваше, или поне не правеше толкова голямо впечатление, че се движи само по инерция, и то надолу. През последните години от него не видяхме никакви свежи идеи, за сметка на това порой от клишета и международна изолация. Ако беше кола, марката му щеше да бъде "Москвич" от старите, който криво-ляво крета в аварийното платно по магистралата на модерността. Тази година той пробва да се активизира, но резултатът беше по-скоро плачевен - заяждане с военния министър, сЕчено за посланиците с досиета и АБВ - сбиротък от хора без много политическа енергия и свежа визия за държавата.

5. Боят за банани

Едно от най-тъжните съобщения в twitter тази година беше от човек, чиито баща работел като охрана в един от новооткритите дискаунтъри. "Откраднаха му малката бутилка с минерална вода, която си носеше от вкъщи", разказваше синът. В деня, когато магазинът отвори врати, навалицата, хаосът и борбата за евтини банани беше толкова голяма, че снимките на озверели хора, които се дърпат и блъскат, влязоха в световните агенции. Абсолютно същото се случи и при откриването на друг подобен магазин. Честно казано, си мислехме, че като има банани за всички, подобни сцени няма да има повече. Животът обаче е по-шарен и явно 20 ст. разлика в цената са в състояние да замъглят съзнанието на някои хора.

6. Пистата за Формула 1 край Доброславци

Тази история беше по-скоро комична. Помните, тук дойдоха представители на компания от ОАЕ, които се срещнаха с Бойко Борисов и след това правителството обяви, че те искали да инвестират в писта за Формула 1 край Доброславци. Медиите подеха тази новина и два дни я разработваха от всички гледни точки (последици за цените на недвижимите имоти, за имиджа на България и пр.), докато не се оказа, че компанията от емирствата въобще няма такива намерения. Нито пък е близка с шейха на ОАЕ, както беше представена. Всичко се оказа краткотраен и безмислен фойерверк, с който обаче ни занимаваха абсурдно много.

7. Румяна Желева, Калина Илиева, Анна-Мария Борисова, Лъчезар Иванов, a.k.a. МозъкаЪ?! Ъ?! Ъ?! Ъ?!!

8. Опашките за документи

Има ли нужда да обясняваме повече? Може ли да знаеш от десет години насам кога ще изтече срокът на документите за самоличност и в последния момент всичко да се обърка до такава степен, че хиляди, стотици хиляди хора да си губят дни, нощи и нерви в абсурдни опашки? Отговорът знае всеки пълнолетен гражданин, изстрадал новите си документи дълго и лично. Вината за това е основно на предишното правителство, което организира процедурата и технологията за смяна на документите. Но това няма и кой знае какво значение, освен че хората по опашките знаят кого точно да псуват.

9. Мощите

В притеснението за туристическия сезон в разгара на кризата изведнъж дойде спасение свише - министърът без портфейл (а вече и без пост) Божидар Димитров побърза да обяви намерените няколко кости на острова край Созопол за "мощите на св. Йоан Кръстител". Световните агенции отбелязаха сдържано новината, тъй като автентичността на мощите тепърва ще се доказва от учените. Много български вестници обаче гръмнаха в хор, че Созопол става "втори Ерусалим", а правителството (в лицето на Симеон Дянков) отпусна на няколко пъти пари, за да може намерените "зъб, пета и 5-6 фаланги" да посрещнат подобаващо тълпите от пилигрими, тръгнали на поклонение.

10. Веско Маринов

Динозавърът на българската естрада, наричан Барда от Полски Тръмбеш, изживя тази година абсурден ренесанс. Покрай приятелството си с вътрешния министър Цветан Цветанов той започна да изгрява по-често по страниците на вестниците (включително снимка на двамата по бански в басейн или пък как потни тичат сутрин, bleuh). Върхът в този политико-естраден кич беше химнът на МВР "Нашата полиция ни пази", изпълнен от Веско Маринов в зала 1 на НДК, докато на сцената танцуваха балетисти в униформи. Във Facebook беше създадена група "Да помогнем на Веско Маринов да спре да пее", която събра 98 066 почитатели (до края на тази седмица). Тя претърпя пълен провал. В края на тази година певецът издаде 20-ия (!) си албум.


Тагове:   mdaa,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073608
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031