Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2010 12:12 - Болен здрав носи
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 590 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.09.2010 12:14


    image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Реформата буксува Оставката на здравната министърка Анна-Мария Борисова е потвърждението, че здравната реформа в България буксува. Емилиян Лилов с опит за моментна снимка в сектора на българското здравеопазване.  

 

Боже, защо не си прибереш вересиите? – не спираха да се питат мнозина, особено след онова назначение направо от бензиностанцията. И Б. взе, че ги послуша – прибра си една вересия, която нямаше никакви изгледи да се изплати някога.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Здравеопазването -
опасно за живота

Няма човек, няма проблем!

Кой обаче ще прибере останалите недоразумения? Например онези 125 млн. лв., които НЗОК дължи на болниците, принудени чрез т.нар. рестриктивни делегирани бюджети да понасят разходите си по схемата “100 % болни с 50 % бюджет”? Същите болници, в които хората си носят чаршафи, храна, доплащат си лекарства, престой; купуват си спринцовки, памук, лигнин, лейкопласт. Същите болници, в които пациентите са изнудвани да дават значителни суми по схемата “избор на екип”, и в които човекът отдавна не е човек, а клинична пътека; където здравеопазването е “здравепогазване”, а Хипократовата клетва се въргаля на мръсния под като пациент, който няма пари да си доплати.

До-пла-ти! Кое, господа управляващи и окрилени творци на Концепцията за добро здравеопазване до 2015 година? Това, че още при общопрактикуващия лекар болният получава отказ за изследвания и направления, понеже т.нар. регулативни стандарти налагат лимити и последващи глоби? Това, че съответно бива препращан за хоспитализация, където го хващат за шията мизерията, безхаберието, липсата на апаратура и специалисти (отдавна избягали в Англия, Германия и прочее Обетована земя)? Където на негов гръб се борят Касата и ръката под масата? Където пак за негова сметка между отделните вътрешноболнични звена се играе по схемата “от единия джоб в другия”? И където, заради спряното финансиране на планови операции, рязко са се повишили спешните случаи, често с летален изход?

От джоба на бедния ли ще се набавят липсите? Или може би в духа на сталиновото “Няма човек, няма проблем” с машата на здравната реформа бързо и удобно ще се реши пенсионната? И доколко солидарна всъщност е системата на здравното осигуряване, в която съд, армия, МВР и общо 150 000 държавни служители тунеядстват над българина, отдавна загубил работа и мотивация да си внася осигуровките?

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  100% болни с 50% бюджет

Всеки да си плаща вересиите!

А какво става, ако унизеният гласоподавател случайно реши да потърси работа в чужбина и декларира пред НАП отсъствие за повече от 186 дни в годината? Отписват го, но преди това му вземат вноските до края на текущата година, независимо, че е декларирал отказ да ползва  услугите на Касата. А когато пък пожелае да се върне, по закон няма право да ги ползва цели 6 месеца, незнайно защо! Примерите са безчет.

И за да не станат Терминал 1 и Терминал 2 на софийското летище единствените изходи от кризата, то болният трябва да спре да носи здравия! И всеки да си плаща вересиите! Както прави вече втори здравен министър в кабинета "Борисов".

 

Автор: Е. Лилов, Редактор: А. Андреев

   
Интернет-връзки  


Тагове:   mdaaa,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4084977
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930