Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2010 18:59 - Външно министерство не очаква Франция да върне много български роми
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1150 Коментари: 3 Гласове:
1



image   Не се очаква решението на Франция за връщане на български роми да засегне голям брой граждани. Това съобщи зам.-министърът на външните работи Марин Райков пред агенция "Фокус". 

"На този етап на развитие ние все още очакваме да видим – какъв би бил резултатът по отношение на акциите, които се планират и се провеждат в тези да ги наречем – лагери, в които са се самонастанили роми", комантира той действията на френските власти. По думите му това са предимно румънски и френски роми, но също така има и известен брой български. Не знаем колко души би обхванала тази акция, но при всяко положение българските граждани няма да бъдат голяма бройка, обясни той.

Според зам.-министъра няма основание да се очакват масирани акции по отношение на българските


Тагове:   mdaa,


Гласувай:
1



1. анонимен - България губи стотици милиони заради ромския проблем
31.07.2010 20:24
Ключът е в образованието
Ново изследване на Световната банка показва, че българската икономика търпи големи загуби поради ниската образованост и слабата работна заетост на ромското население. От Вашингтон информира Соня Каникова:
В Европа живеят между 10 и 12 милиона роми. Голяма част от тях се оказват изолирани от възможностите, до които имат достъп останалите европейски граждани, се казва в ново изследване на Световната банка. Социалната интеграция на ромите в Европа все още е слаба, а ромската общност е сред най-бедните. Според Световната банка, която от години е ангажирана с програми за подобряване на положението на европейските роми, ромското малцинство страда най-вече от липсата на образование и професионални умения и квалификации. Ромите остават на дъното на трудовия пазар, което има отрицателни икономически и фискални последици.
Без работа, без доходи Pумънските роми - по-зле от българските
Изследването на Световната банка обхваща четири източноевропейски държави - България, Чехия, Румъния и Сърбия. И в четирите страни повечето от ромите в трудоспособна възраст не могат да извършват никакъв квалифициран труд, установява проучването. В България едва всеки осми ром притежава умения, които му позволяват да е на работа, изискваща квалификации.
Според Световната банка ромите не получават достатъчно образование и в резултат страдат от по-голяма безработица в сравнение с други групи от населението. Трудовата заетост на ромите е с около 22 процента по-ниска, а поради ниските си квалификации ромските работници имат и значително по-ниски доходи. В България доходите на ромите са с 31 процента по-ниски от средните за страната. В Румъния и Чехия разликата е още по-голяма - там доходите на ромите са с 55 процента по-ниски от средните.Изследването на Световната банка показва, че извънредно ниската трудова заетост на ромите в България води до около 526 милиона евро загуби годишно, а фискалните загуби се оценяват на 370 милиона евро. За сравнение - в Румъния икономическите
цитирай
2. анонимен - ' Соня Каникова
31.07.2010 20:25
¡¡¡За сравнение - в Румъния икономическите загуби възлизат на 887 милиона евро. Световната банка изтъква, че ако бъдат приложени по-строги критерии, загубите може да се окажат дори много по-големи. Икономическите загуби в четирите изследвани държави се изчисляват общо на 5.7 милиарда евро годишно, а фискалните - на 2 милиарда евро.

Ромите като решение на демографския проблем?
Растат, но не стареят
Решението на този проблем, според международната институция, е образованието. Изследването на Световната банка показва, че ромите, които са получили добро образование, имат шансове и за по-високи доходи. В България ромите със средно образование принципно могат да разчитат на доходи, които са с над 80 процента по-високи от доходите на ромите с начално образование.
Световната банка посочва, че загубите поради ниската работна заетост на ромите и техните ниски доходи надхвърлят многократно инвестициите, необходими за по-добро образование на малцинството. Международната институция изтъква също, че от демографска гледна точка ромските общности са много по-млади от останалата част на населението в четирите изследвани държави. А това засилва убеждението, че ромите са зле използван източник на работна сила. Тяхното социално интегриране и навлизането им на работния пазар би могло да балансира донякъде икономическия ефект от застаряването и намаляването на населението в България и останалите три изследвани държави.


цитирай
3. анонимен - Роми може да връщат,
31.07.2010 23:21
САМО ЦИГАНИТЕ ДА НЕ ВРЪЩАТ ! :))))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094867
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930