Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2021 22:12 - Победата на мамелюците над монголците при Айн Джалут през септември 1260 г.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5727 Коментари: 8 Гласове:
38

Последна промяна: 14.01.2021 22:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      В средновековния период  в Азия има няколко големи битки със значение за по-нататъшното развитие на държавите на континента. Като първа мога да посоча битката при Талас от 753 г. За нея подробно може да прочетете в една моятема;
Блогът на barin :: Битката при Талас 751 г. - среща на араби с китайци

            Последиците от битката при Талас и защо е определяща за развитиетона света:    

                - достигнат е арабско-ислямския предел на геополитическо и културно влияние на североизток в Азия;
                  - ислямът започва да се разпространява сред тюркските народи;
                  - карлуките създават независима държава;
             - технология за производството на хартия по време на войната с Китай посредством арабите достига до Западна Европа;
                 - уйгурите възстановяват своята държавност в Източен Туркестан;
               - Танската китайска империя достига предела на своето политико-географско разширение и започва да намалява, китайското разширение и влияние в западна посока спира за почти хилядолетие.
                 По-късно има едно събитие- преместването на столицата на Арабския халифат в обновения град Багдад, следва обединението на монголците при Чингиз хан. След това е битката при Самарская лука, където волжките българи, предвождани от Габдула Челбир нанасят единствената загуба на прославения чингизханов пълководец Субетей. За него съм чел, че има спечелени 65( шестдесет и пет0 битки и само една загубена. Завладяването на Ерусалим от Саладин през 1187 г. има съдбоносно значение, но за кратък период от историята. След това Ерусалим на няколко пъти преминава в ръцете на мюсюлмани и християни. Битката при Самарская лука, останала в историята като"Овнешката битка"може да си припомните от друга моя тема:
Блогът на barin :: Овнешката битка 1223 година

                 По времето на хан Габдула Челбир( 1178-1225 г.) Волжка България е била сред най-големите държави в средна Азия. Тя е осъществявала контрол върху търговията между Европа и далечния изток. През нея е минавал северния път на коприната. Тя пречела на пътя на монголците, които преди две десетилетия са се обединили под ръководството на Чингиз хан( 1206-1227 г). Още през 1213г. Чингиз хан прониква през Великата китайска стена и завладява почти целия Китай, по-късно и корея. Справя се с тангутите, диндилите, меркати и уйгури и през 13 в. имало монголец на име Темучин, който бил васал на Он-хан, титуляр на племе, смятащо се за по-организирано в сравнение с останалите кланове. Управленските способности на Темучин били блестящи, бил добър в изкуството да те постави натясно и държал най-добрите мъже в племето на Он-хан. През 1202 той побеждава татарите, които са имали постоянна тежест на изток. Он-хан остарявал и от уважение към военните завоевания на Темучин го осиновил и го направил свой наследник. Темуджин приел всички предизвикателства, делящи го от трона и даже победил Сенгум, истинският син на Он-хан. През 1206, на 42 год., Темуджин приел титлата универсален владетел, която се превеждала като Чингиз Хан.  През 1215 г. Чингиз хан завладял китайската столица Дзин Янджин( на мястото на днешен Пекин). По-късно същата съдба сполетява и Хорезм, Самарканд, Бухара. През 1221 г. Чингиз хан се насочва към Индия и завладява афганите, част от разпокъсана Индия, Армения и Персия. Превзети са също Крим, Грузия и Азербайджан. Следва насочване на армията на Чингиз хан към север.Първа понася удара Киевска Рус.
image
                
                         
През януари 1260 г. монголите, предвождани от Хулагу се отправили на запад и унищожили град Алепо в Сирия подобно на Багдад. През март Дамаск отворил портите си пред монголите и се предал. Скоро след това те превзели палестинските градове Наблус (близо до древен Сихем) и Газа.
              
Монголският предводител Хулагу поискал от султана ал–Музафар Сайф ал–Дин Котуз, мюсюлманският владетел на Египет, също да се предаде. По това време велик хан на Монголия бил Монгке. Той изпратил Хулагу да завладее земите на югоизток. Разбирайки, че в страната му вероятно предстои ожесточена битка, Хулагу изтеглил по–голямата част от своята войска. Той оставил между 10 000 и 20 000 воини, които според него били достатъчно, за да завладеят Египет. Котуз разбрал, че събитията са се обърнали в негова полза и че е настъпил моментът да победи нашествениците.Айн Джалут се намира близо до Магедо, известен от Библията и предсказанията за край на света от Нострадамус и още много ясновидци.Магедо е Армагедон- място, където в древността са ставали доста сражения. 
 
image
 
                    На схемата се вижда къде се намира Айн Джалут.
                     Кампанията на Хулагу за подчиняване на ислямските земи започна с нападение срещу скандалните убийци или хашишанин от Персия. Групата от сепаратистки ислямски шиити, "Хашшашин", се основаваха на крепост, наречена "Аламут" или "Гнездо на орела". На 15 декември 1256 г. монголите са заловили Аламут и са унищожили силата на Хашшашин. След това Хулагу хан и армията на Илханат са започнали нападението си срещу ислямските сърца с обсада на Багдад от 29 януари до 10 февруари 1258 г. По онова време Багдад е бил столицата на абасидския халиф (същата династия, се бори с китайците на река Талас през 753 г.) и центъра на мюсюлманския свят. През 1260 г. монголите насочват вниманието си към Сирия . След само седемдневна обсада Алепо падна и част от населението бе избито. След като видял разрушаването на Багдад и Алепо, Дамаск се предал на монголите без бой. Центърът на ислямския свят се насочи на юг към Кайро.
image
        
                       На снимката- Хулагу
                  През 1260 г. Хулагу изпраща двама пратеници в Кайро със заплашително писмо за султана на Мамелюците. Отчасти той казва: „На Кутуз Мамлюкът, който избяга, за да избяга от нашите мечове. Трябва да помислите за случилото се с други страни и да ни се подчините. Чухте как покорихме огромна империя и пречистихме земята на разстройства, които го оскверниха. Ние завладяхме огромни райони, избивайки всички хора. Откъде можеш да избягаш? Какъв път ще използваш, за да избягаш от нас? Нашите коне са бързи, стрелите ни остри, мечовете ни като гръмотевици, сърцата ни толкова твърди, колкото планини, нашите войници толкова много, колкото пясъка. "
                   Тук историята като че ли се повтаря: през 1242 г. умира наследилият Чингиз хан на престола на Монголската империя Угедей и това принуждава Батий да прекрати наказателния поход в Европа. След гръмките победи при Легнице и Мохач монголците се връщат и никога не идват отново. Европа е спасена, а междувременно цар Иван Асен II ги побеждава през последната си година от управлението- 1241. Сега Хулагу се връща, защото Монгке, който заменя на престола Угедей умира и предстои избирането на Велик хан. Изборът се пада на Кубилай. С това настъплението на Монголската империя към Арабския полуостров е спряно. Подобно на споменатата на няколко пъти битка при Талас, където араби и китайци проумяват докъде се простират възможностите им за териториално разширение и сега монголците са спряни. Победата на мамел"ците при Айн Джалут е първата загуба, нанесена на монголците след тези от Габдула Челбитр и Иван Асен II( наши хора0. Няма как мамелюцитр да обявим за българи или сродни с нас. Те са съвсем различен народ, който след битката при Айн Джалут оцелява и съществува до 1517 г. Завладянин са от разширяващата се по това време Османска империя. 
image

                   Територия на султаната на мамелюците 
                 Хулагу се връща в Каракиорум , столицата на Монголия и оставя за предводител пълководеца Китбука Ноян. По негово време той е най-способния пълководец, който обаче не може да бъде сравняван със Субетей. От страна на мамелюците предвожда ги Кутуз. 
В края на август 1260 г. силите на Китбука тръгват на юг от базата им в Баалбек (днес в Ливан), минават на изток от езерото Тибериас през Палестина. Мамелюкският султан Кутуз междувременно се е съюзил с друг мамелюк, Байбарс, който разбира, че падането на Кайро би сложило край на амбициите му за власт. Монголците от своя страна се опитват да се съюзят с остатъка от кръстоносното Кралство Йерусалим (със столица Акра), но папа Александър IV забранява това, след като е прочел доклада на френския пратеник в монголския двор Гийом де Рубрук, а Юлиан де Грение (от Сидон) предизвиква инцидент, при който загива един от синовете на Китбука. Разгневеният Китбука разорява Сидон. Бароните от Акра се страхуват повече от монголците, отколкото от мамелюците и в необичаен ход позволяват на мамелюците да минат през територията им, да лагеруват близо до Акра и да закупят провизии от тях. От Акра Кутуз тръгва на югоизток към извора при Айн Джалут в Йезреелската долина.

image
 
                       Битката се състои на 3 септември. Кутуз скрива част от войските си в околните хълмове и заповядва на Байбарс с авангарда да се изправи срещу монголците. Китбука напада Байбарс и го обръща в бяг, но скоро разбира, че е попаднал в капан. Китбука разгръща войските с в тишина с използването на черни и бели знаменца. Тяхното нападение помита авангарда на Байбарс, а и левия мамелюкси фланг с престорено отстъпление, но са почти пометени от яростното монголско нападение. Китбука разбира грешката си На път обратно към Кайро Кутуз е убит в заговор, воден от Байбарс, който става султан и заповядва атака срещу левия мамелюкски фланг, който се огъва под монголската настървеност. Тогава Кутуз отива на мястото, където боя е в разгара си, хвърля шлема си на земята и вика „О мюсюлмани!“ три пъти. Неговите разнебитени войски се събират и удържат фланга. Кутуз води контранападение заедно с конни подкрепления, скрити в съседните долини. Китбука обаче също се държи. Той язди напред-назад и вика „Тук трябва да умра! Някой войник ще стигне до хана и ще му каже, че Китбука е отказал да се посрами с отстъпление и е жертвал живота си за дълга си! Конят му е убит и го хвърля на земята, където  пълководецът попада в ръцете на мамелюците. Китбука е отведен при Кутуз, който му се подиграва. Китбука отвръща: „Ако загина от ръката, ще го считам за Божие дело, не твое. Не се опиянявай от случилото се, тъй като щом новината за смъртта ми достигне Хулагу хан, на неговия гняв ще заври като бурно море и от Азербайджан, до портите на Египет, земята ще се разтресе от копитата на монголските коне... Хулагу има три хиляди прочути конници като Китбука. Можеш да му отнемеш един. На път обратно към Кайро Кутуз е убит в заговор, воден от Байбарс, който става султан.            Кутуз заповядва Китбука да бъде обезглавен. Оцелелите монголци бягат на изток и прекосяват река Ефрат. Кутуз скоро влиза в Дамаск, Халеб и други големи градове в Сирия и пленява съпругата, детето и свитата на Китбука Ноян. 
 
image
                        Хулагу е внук на един от най-великите пълководци в света- Чингиз хан. За неговите наследници съм писал подробно:
Блогът на barin :: Чингис хан и неговите наследниците 
Във вътрешните уредби на държавата Чингис хан се е ръководил от десет заповеди:
 
На човек, на когото никога не трябва да се доверяваш, не разказвай нищо съкровено. Не се поддавай на влиянието на лошите хора.
Не се отнасяй към думите на жените твърде сериозно.
Не убеждавай сина си с помощта на роба си.
Не се съветвай с коварен (завистлив) човек.
Не нарушавай приетото от много хора.
Не се пристрастявай към греховни и неодобрявани от другите хора постъпки.
Не спъвай добрите дела.
Не забравяй до смъртта си верните думи на най-добрия ти приятел.
Не казвай лоши думи на неразделния си приятел, които не се забравят.
                 Някои могат да направят едно хипотетично сравнение във времето между Атила и Чингиз хан. Има много общи неща, особено в тактиката и замисълът.
Блогът на barin :: Хипотетично сравнение между Атила и Чингис хан
image
     
       Чингиз хан
                   Битката при Айн Джалут не е сред най-кръвопролитните. Участващите сили са по-малобройни, в сравнение с други битки из Азия. Значението на тази съдбоносна  
             Накратко информация за мамелюците: Мамелюкски султанат е историческа средновековна държава, обхващаща Египет, Леванта и Хиджаз със свещените мюсюлмански градове Мека и Медина. Съществува от свалянето на Абасидск

             Мамелюците узурпират политическата власт в Египет когато последният султан от династията на Аюбидите умира през 1250 г. За да легитимират управлението си, те се обявяват за защитници на исляма и търсят потвърждение за легитимността на властта си от халифа. Предшествалите ги Аюбиди са верноподаници на Абасидския халифат, но той престава да съществува през 1258 г., когато монголите превземат Багдад и убиват халиф ал-Мустазим. Следващата година 120 000-хилядна монголска армия под командването на Хулагу хан прекосява река Ефрат и навлиза в Сирия. Скоро след като новината за монголското нахлуване достига Египет мамелюкът Кутуз се самопровъзгласява за султан и организира успешно съпротивата срещу монголците, като се съюзява с Байбарс. Решаващата битка е при Айн Джалут в Палестина през септември 1260 г., когато мамелюците побеждават монголците. Байбарс изиграва решаваща роля в битката, скоро след нея организира заговор, убива Кутуз и е избран за султан.  

Три години по-късно Байбарс възстановява халифата като провъзгласява за халиф един от Абасидите – ал-Мустанзир. 
                За Монголия няма да пиша, а само за мамелюците, защото из блога не съм срещал информация.

             Мюсюлманите управлявали градовете Маяфарикин, Карак, Алепо, Хомс, Хама, Дамаск и крепостта Кайфа. Те обаче почувстваха необходимостта да обединят силите си, тъй като всеки емир действаше независимо, което отслабваше силите им в лицето на монголите.

              Що се отнася до западните кръстоносци, те заемат колеблива позиция спрямо монголите и са склонни към мюсюлманите. Бохемон VI, принц на Антиохия, се присъединява към монголското движение, подкрепя го и участва в него. Хетум, цар на Мала Армения в Киликия, направи същото. Въпреки това Бохемон VI решил да предприеме тази стъпка само като съпруг на дъщерята на Хетъм и негов съюзник. Арменците в Киликия сключват съюз с монголите и ги тласкат да унищожат Абасидския халифат и Айюбидите в Шам. За арменците е обяснимо защо са срещу мюсюлманите. Те с монголите участваха във войната срещу мюсюлманите. Хетъм вярваше, че е дошла възможност за избавлението на Шам, и по-специално на Йерусалим, от мюсюлманите. image

              Монголски войници
              Кутуз беше разтревожен от бързото настъпление на монголските войски. Следователно той искаше да създаде съюз, чрез който да укрепи ислямския фронт, но вероятно е искал и да заблуди ал-Насир Юсуф, за да завземе владенията му. На 3 септември 1260 г., в югозападната част на град Назарет на днешната държава Израел, близо до границата с Палестина, монголската армия е напълно победена от обединените сили на ислямската армия. Приблизително 10 хиляди монголски воини, включително славният командир на монголската империя - Китбука Ноан, намериха вечна почивка в тази земя. В продължение на цял век победоносно развиващото се знаме на монголската армия там за първи път се поклони, а монголските воини, които никога не са познавали поражение там за първи път бяха победени в този край на Азия. Впоследствие монголците, за разлика от настъплението на Батий към Европа се връщат по тези земи, но нямат успех.
image
             Много историци оценяват битката при Айн Джалут като историческо събитие, при което монголските нашествия за първи път са отблъснати, битка, която е спасила арабско-мюсюлманския свят от пълно поражение. А се съгласявам с това твърдение, защото битката при Айн Джалут оказва голямо влияние върху развитието на света в Близкия изток( ако мога да се изразя със съвременното понятие за този регион в Азия). 

             Това се подкрепя от факта, че той не побърза да му помогне и се опита да убеди последователите си на негова страна, когато отидоха в Египет. Хитростта на Кутуз се разкрива и в съдържанието на писмото му, което той изпраща на ан-Насир Юсуф. В писмо Кутуз го информира за приемането на предложението му и дори счита Ан-Насир за потомък на Салахудин, владетел на всички притежания, които преди това са били подвластни на аюбидите, включително Египет. По онова време ал-Насир Юсуф, владетел на Дамаск и Алепо, беше най-могъщият емир на аюбидите. Той се страхувал от монголската офанзива и предполагал, че рано или късно Хулагу и неговата армия ще превземат Шам и че тази страна няма да намери някой, който да я защити от монголите и мамелюците в Египет. Ал-Насир е бил във вражда с последния, вярвайки, че властта в Египет и Шам, подобно на потомците на Салахудин ал-Аюби, принадлежи на аюбидите. Затова ал-Насир Юсуф отказа да помогне на ал-Ашраф, синът на ал-Малик ал-Гази - владетелят на Маяфарикин, който помоли за помощ в конфронтацията с монголите.
image
      На снимката- обсадата на Багдад през 1258 г.        
               Той също изпрати сина си ал-Азиз Мохамед в Хулаг с подаръци за него, като изрази смирението и дружелюбността си и го помоли да осигури военна помощ за връщането на Египет от ръцете на мамелюците. Припомням, че през 1258 г. монголците завлядяват Багдад. При битката при Айн Джалут монголците са победени и изненадващо спряни от мамелюците. 

            



Гласувай:
38



1. iw69 - Цялата
15.01.2021 07:46
история на човечеството е низ от безброй войни, в които едни народи са се опитвали да плячкосат сътвореното от други.
цитирай
2. barin - Здравей, iw69. Имало е много войни. ...
15.01.2021 07:52
Здравей, iw69. Имало е много войни. Тази има значение, както и споменатата на няколко пъти битка при Талас. Определянето на справедливи и несправедливи е субективно.
Поздрави!
цитирай
3. dobrodan - Да вземеш накрая да пуснеш една книга по история,
15.01.2021 11:50
предлагам аз. Само статиите от блога си да събереш и ще е готова :).
цитирай
4. barin - Има материал за книга или справо...
15.01.2021 12:20
Има материал за книга или справочник по история, Добродане. Много скъпо ще струва и не си заслужава. Едва ли много хора ще искат да го купят. На първо време обмислям дали да направя сборник с по-интересните ми теми.
Поздрави!
цитирай
5. bojo12345 - Мам люк на арабски означава бял роб. Откраднати или продадени в робство деца, които
16.01.2021 09:51
се обучават и стават елитни воини , но които след това могат да свалят и качват емири и султани, да определят реда и политиката в държавата.
Май имаше точно по темата някакъв игрален филм от руско време, някакъв княз отвличаше момчета и ги продаваше на емира на Египет. /https://www.youtube/watch?v=FswFWum9vUc/
Поздрави за хубавата тема, Барин! Приятно се чете и допълва знанията!
цитирай
6. barin - Здравей Божо. Това означава мам...
16.01.2021 10:00
Здравей Божо. Това означава мамелюци- били са роби, но през XIII-XV в са силни. Опират се на доста завоеватели, докато не дойдат Османските турци.
Поздрави!
цитирай
7. tikoev - Изчерпателно и полезно четиво. ...
21.01.2021 19:21
Изчерпателно и полезно четиво. Поздрави!
цитирай
8. barin - Благодаря, Тишо. Хубава вечер!
21.01.2021 21:04
Благодаря, Тишо. Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644597
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031