Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2018 16:15 - Китайски космически апарат може да удари Ню Йорк или България
Автор: radiovisioner Категория: Технологии   
Прочетен: 383 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2018 16:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Огромна китайска космическа станция със силно токсични химикали би могла да удари големи световни градове, включително Ню Йорк, според изследователи. На карта, публикувана в "Дейли мейл", в зоната на най-вероятните места, които могат да бъдат обхванати от тази глобална катастрофа, е и България.

Експертите смятат, че първата прототипна станция "Тянго" на Китай ще се разруши на планетата между 30 март и 6 април. Шансът да се разбие в градове като Барселона, Истанбул, Рим, Пекин, Чикаго и Торонто е огромен, защото пътуването на станцията е успоредно на Екватора в най-северните и южните точки на нейната орбита.Учените ще знаят точната дата, на която ще има най-голямо влияние върху Земята, и точно къде ще паднат отломките в края на седмицата, когато станцията намали скоростта си.

Старши преподавател по аерокосмическо инженерство в университета в Саутхемптън Люис, заявява, че "космическият кораб се движи малко или много по кръгова орбита, която е наклонена по отношение на Екватора под 43°".

Според него космическата станция ще влезе в атмосферата на Земята на 4 април. Областите, които се смятат за безопасни, над които "Тянго" не лети, съставляват около една трета от общата повърхност на Земята.

При особен риск са северните части на САЩ, включително Бостън, Де Мойн, Детройт, Филаделфия и Солт Лейк Сити. Флоренция, Монако и Сочи са в район с още по-висок риск.

В южното полукълбо, други държави, които биха могли да бъдат засегнати, включват Аржентина, Нова Зеландия и Япония.

Експерти от Европейската космическа агенция (ЕКА), базирани в Париж, са сред проследяващите "Тянго".

Мястото, където ще удари точно, е малко по-трудно да се предскаже.

Кое е най-токсичното вещество на станция "Тянго"? - Химизин.

Химизинът, наречен хидразин, се използва в ракетното гориво и се смята, че причинява рак при хората. Хидразинът е безцветен, течен като олио с много силно реактивна база.

Симптомите на краткотрайно излагане на високи нива на хидразин включват дразнене на очите, носа и гърлото, замайване, главоболие, гадене, припадъци, дори и кома, според Агенцията за защита на околната среда на САЩ.

Голяма част от космическия кораб се очаква да изгори в атмосферата при повторно влизане. Но благодарение на масовите и строителните материали на станцията има вероятност някои части от нея да оцелеят и да достигнат повърхността.

Космическият апарат "Тянго" стартира през 2011 г. 

Редактор: Владислав Пенков
Източник: "24 часа"



Тагове:   тянго,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854763
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930