Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2017 09:40 - Учени откриха причината за стареенето и смъртта
Автор: radiovisioner Категория: Технологии   
Прочетен: 304 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Учени от Института по молекулярна биология в Германия разкриха механизма, свързан с неизбежното стареене и смъртта на организмите, съобщи Лента. Оказало се, че главна роля имат гени, които са нужни за поддържане на нормалните функции на клетките, но в напреднала възраст допринасят за увреждането и смъртта им, цитира БТА.

Една от хипотезите гласи, че стареенето и свързаната с него смърт са програмирани от еволюцията. Колкото по-дълга е продължителността на живота на дадено същество, толкова по-голямо е потомството му, на което ще бъдат предадени гените му. Организмите, които могат да се възпроизвеждат безкрайно дълго, получават еволюционно преимущество пред всички останали видове. Затова стареенето би трябвало постепенно да изчезне. За да бъде решено това противоречие, бе предложена концепцията за т.нар. антагонистична плейотропия.

Плейотропия е наречен ефектът от множествени действия на ген, когато изпълнява едновременно няколко функции. Концепцията се състои в това, че един и същ ген може да допринесе за плодовитостта на дадено живо същество и за стареенето му. В резултат ДНК бързо се разпространява сред популацията, независимо че смъртта е неизбежна за всеки носител на гена. С това е свързана "недалновидността" на еволюцията, когато се подбират единствено онези признаци, които осигуряват незабавно преимущество, а не тези, които са по-изгодни в дългосрочен план. В крайна сметка стареенето и смъртта стават неразделна част от генетичната програма.

Тъй като хипотезата бе потвърдена с помощта на математически модели, трябваше да се открият конкретни гени с антагонистична плейотропия, които допринасят за стареенето. Експериментите бяха извършени с нематоди Caenorhabditis elegans. Били изследвани няколко гени. Резултатите показали, че за стареенето допринася ДНК, която е отговорна за процеса автофагия.

Автофагия е необходима за нормалното развитие на ембриона и освен това е свързана с други важни функции. При червеите обаче този механизъм започва да функционира неправилно. Установено бе, че дезактивирането на съответните гени в невронните мрежи у C. elegans допринася за удължаването на живота им с 50 на сто и подобрява физическото им състояние. Учените са на мнение, че откритието ще допринесе за разработване на терапии срещу болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и на Хънтигтън.



Тагове:   смърт,   стареене,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 851321
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031