Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2020 21:26 - Митрополитът на Морфу: За България ще има Божие благословение, заради отворените храмове
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1752 Коментари: 4 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В острата си проповед по случай празника Вход Господен в Йерусалим, пред катедралнния храм „Св. св. Варнава и Иларион“, кипърският митрополит на Морфу Неофит критикува премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и президента на Кипър Никос Анастасиадис, които затвориха храмовете в техните държави (бел. ред. днес двама души бяха изправени пред съда за това, че тайно са приели свето Причастие в съседна Гърция в разрез на разпоредбите на властта).

В проповедта на владиката ярко се откроява неговата радост от това, че храмовете в България не са затворени, като той изказва благодарност за това към премиера Бойко Борисов. Ето и откъс от казаното от митрополит Неофит, който засяга пряко България:

„… Този, който иска да се причасти с Тялото и Кръвта Христова, и вярва, че това Тяло е животът не само сегашния, но и вечния, където няма болести и смърт – най-доброто лекарство и за тази болест, и за следващата, която идва, е Тялото и Кръвта на Иисус Христос! Това е самата истина. Сега, когато затваряме църквите и забраняваме светото Причастие и плашим народа да не идва, все едно да затваряме болниците и аптеките. Когато искаме, начини има, като хигиена и т.н. Вярващият сам трябва да реши дали да се причасти. Както имат права невярващите, така имат права и вярващите, но днес правата на вярващите са отнети. Днес дълбоко благослових министър-председателя на България, който каза: „С властта, която имам, всичко мога да направя, но не мога да затворя Църквите. Това е над мен.“. Знаете ли какво благословение ще има България, това се потвърждава и от факта, че св. Никифор Прокажения се яви и ще пази страната.

imageВижте статистиките в държавите, където се извършва православна света Литургия, колко малко смъртни случаи има и колко много починали, където няма Литургия. Желая всеки да премери силите си, и който ни повика ще намерим начин да бъдем близо до него. И за онези, които имат този тежък грях в тези святи дни  да оставят хората със страх в сърцето им и без светото Причастие, Бог да ги помилва. Страстната седмица е един урок по смирение. Господ да ни прости, Господ да ни благослови, Господ да ни възпитава! …“

+ Митрополитът на Морфу Неофит

Прилагаме и линк към цялата проповед на владика Неофит, която е на гръцки език и бе изпратена на Добротолюбие от митрополията на Морфу в Кипър. За България думите му може да чуете след 5-та минута. 

https://www.youtube.com/watch?v=BHa_60vr6Jk&feature=emb_title

 






Гласувай:
1



1. apostapostoloff - А пък догодина пак ще
14.04.2020 21:27
гласуваме за ГЕРБ...
цитирай
2. elizabethborislavova - Ако някой обича душата си да не ходи на черква
14.04.2020 21:29
Бог не иска хората да ходят в т.н. храмове. Причината Бог да благославя България е друга. Вижте в блога ми.
цитирай
3. elianna - т.нар. храмове са Дом на нашата свята съборна и апостолска църква! засрамете се
15.04.2020 01:25
Христос говори за Своето пришествие и признаците за настъпването на последните времена: „Пазете се да ви не прелъсти някой; защото мнозина ще дойдат в Мое име, говорейки: аз съм Христос; и ще прелъстят мнозина. Ще чувате боеве и вести за войни. Внимавайте, не се смущавайте, понеже всичко това трябва да стане; ала туй не е още краят. Защото ще въстане народ против народ, и царство против царство; и на места ще има глад, мор и трусове; а всичко това е начало на болки… Тогава мнозина ще се съблазнят; и един други ще се предадат, и един други ще се намразят; много лъжепророци ще се подигнат и ще прелъстят мнозина; и понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине любовта; а който претърпи докрай, той ще бъде спасен. И ще бъде проповядвано това Евангелие на царството по цяла вселена, за свидетелство на всички народи; и тогава ще дойде краят… И ако не се скратяха ония дни, не би се спасила никоя плът; но заради избраните ще се съкратят ония дни. Тогава, ако някой ви каже: ето, тук е Христос, или там е — не вярвайте; защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните… И веднага подир скръбта на ония дни, слънцето ще потъмнее, и месечината не ще даде светлината си, и звездите ще изпадат от небето, и силите небесни ще се разклатят; тогава ще се яви на небето знамението на Сина Човечески; и тогава ще се разплачат всички земни племена и ще видят Сина Човечески да иде на небесните облаци със сила и слава голяма… А за оня ден и час никой не знае, нито небесните Ангели, а само Моят Отец… И тъй, бъдете будни, понеже не знаете, в кой час ще дойде вашият Господ“ (Мат. 24:4-8, 10-14, 22-24, 29-30, 36, 42).

цитирай
4. fotinia - Старецът Паисий за несвестните и неразумните
15.04.2020 02:05
„Хула срещу Светия Дух въобще е пренебрежителното отношение към божественото, разбира се, когато човек е с всичкия си разум. Тогава това пренебрежение му се зачита като грях. Например, веднъж един ми каза: “Махай ми се от главата и ти, и боговете ти…”, и аз така го блъснах, че отлетя надалече, защото това беше богохулство. Или да речем минават двама покрай църква. Единият се прекръства и казва на другия: “Хайде, прекръсти се и ти”. А другият възразява: “Абе, какъв кръст ще правя, я ми се махай”. Такова пренебрежение е хула. Следователно не е възможно един благоговеен човек да богохулства. Но и безсрамието, безочието е хула срещу Светия Дух. Безсрамният извращава или потъпква някоя евангелска истина, за да оправдае падението си. Не зачита истината, действителността, но съзнателно я изопачава, потъпква една светиня. И това нещо постепенно става негово постоянно състояние. Божията благодат се отдалечава от такъв човек и той започва да търпи демонски въздействия. И ако не се покае, докъде ще стигне… Бог да пази! Обаче, когато човек се ядоса и похули дори и Светия Дух, тази хула не е непростима, защото човекът не вярва в това, което е казал. Просто в момента на гнева е изгубил контрол върху себе си, но после веднага се разкайва. А безсрамният оправдава лъжата, за да оправдае падението си. Който оправдава падението си, оправдава дявола.“

***
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073626
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031