Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2018 06:45 - Стряскащо! 60% от територията на България става демографска пустиня до 2030 г.
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 184 Коментари: 2 Гласове:
0 У нас има най-ниската средна продължителност на живота в Европа - 74,8 години

България е на първо място в Европа по обща смъртност". У нас има общини, като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила.

За 30 години - от 2001 до 2030 г., населението в България ще намалее с 1 450 000 души, предвижда демографска прогноза от анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България", изготвен от експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева. 

Според демографската прогноза през 2030 г. 42 процента от населението в страната ще бъде съсредоточено в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. 

Прогнозира се също през 2030 г. 20 процента от населените места у нас да бъдат без население и да бъдат обезлюдени, а през 2001 г. са били едва 2 процента. Заради процесите на намаление на населението прогнозата на учените към 2030 г. е 60 процента от територията на страната да се превърне в "демографска пустиня". 

Доц. Бърдаров посочи, че в последните години за демография у нас се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в "абсолютни бройки". 

"В България няма ниска раждаемост, но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока", коментира доц. Бърдаров. Той отбеляза, че в началото на второто хилядолетие цялото население на Земята би се подбрало в една съвременна държава и това е САЩ - 300 милиона души. Днес населението в света е 7 милиарда души, а до края на века ще достигне 10 милиарда, прогнозира ученият. 

Доц. Бърдаров обобщи тезата си, че България няма ниска раждаемост и има нормална раждаемост за европейска държава, но коментира, че страната ни има също "уникално висок отрицателен естествен прираст. България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от "тройката" на държавите с висок отрицателен естествен прираст". Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по естествен прираст - с минус 6,5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас - 15,5 промила, каза ученият. 

По думите на доц. Бърдаров сега "България е на първо място в Европа по обща смъртност". У нас има общини, като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила. "Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия", коментира ученият. 

Според доц. Бърдаров притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението у нас. Ромите с висше образование у нас са 0,5 процента, със средно образование са 9 процента или над 90 процента от ромите са с по-ниско от средното образование, каза ученият. По думите на доц. Бърдаров този проблем е "по-решим" и е свързан с образованието, но много по-проблемна е възрастовата структура на населението в България. 

У нас има най-ниската средна продължителност на живота в Европа - 74,8 години, но и имаме и най-застарялото население, тъй много млади хора напускат България, обобщи доц. Георги Бърдаров. Той каза, че преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40. 

Доц. Надежда Илиева прогнозира, че само след 12 години 20 процента от населените места в България ще са без трудоспособно население. Затова според нея до 2030 г. трябва да бъде направена времева и пространствена прогноза на населението в България. 

Може да се вземат трайни решения, за да може тази демографска тенденция да бъде обърната и те са свързани с това да задържим младите хора в България, но и да върнем повече млади хора в страната, които са заминали да учат или работят в чужбина, коментира доц. Георги Бърдаров, цитиран от БТА. 

Доц. Георги Бърдаров е заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е експерт по демография, а доц. д-р Надежда Илиева е ръководител на секцията "Икономическа и социална география" на Департамента "География в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.


И кой донесе тази демографска катастрофа Разбира се либерализма и демокрацията двете най долнопробни идеологии във света Там където има либерализъм и демокрация само икономическа разруха и демографска катастрофа е налице

Господин Никой

Ето този анализ трябва правителството да има впредвид когато казва ,че у нас няма безработица,има стабилност и предвидимост и т.н. глупости. Защо като всичко е наред сме изчезваща нация ,защо младите хора бягат,защо продължителността на живота е най ниската,защо сме бедни "преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40. За 10 години кой е виновен Орешарски и тройната коалиция.Явно Борисов не може да се справи с този най важен за държавата проблем.Като не може, да си признае и да напуска поста.

Стършел
Гласувай:
1
11. apostapostoloff - Ти си малоумно руско мекере!
19.10.2018 08:22
Ако занеше английски или немски щеше да направиш справка в google и да разбереш, че и в Унгария, и в Румъния средната продължителност на живота е много по- ниска от тази в България.

Не за сопа, а за въже плачеш ти, изрод мръсен!

Всичко, което си написал е лъжа, клевета, гадост и мърсотия! Въже, въже за теб, отрепчице!
цитирай
2. reader - апостолоф добре ще е да живееш достатъчно дълго за да си получиш заслуженото
19.10.2018 08:57
apostapostoloff написа:
Ако занеше английски или немски щеше да направиш справка в google и да разбереш, че и в Унгария, и в Румъния средната продължителност на живота е много по- ниска от тази в България.

Не за сопа, а за въже плачеш ти, изрод мръсен!

ГОСПОД БАВИ НО НЕ ЗАБРАВЯ! Продажник.

Всичко, което си написал е лъжа, клевета, гадост и мърсотия! Въже, въже за теб, отрепчице!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 2836051
Постинги: 2478
Коментари: 2550
Гласове: 1903
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031