Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2018 11:34 - Ремонтите на Фандъкова и обръчите от фирми на ГЕРБ и Борисов
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 391 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ремонтите в София не от вчера гневят софиянци и причината е, че се поверяват на обръчите от фирми около ГЕРБ, за които качеството не е важно, но пък печалбата е гарантирана. Не веднъж столичани излизаха на протести заради лоши ремонти на улици, булеварди, градинки и трамвайни трасета, по които фирмите на ГЕРБ си оставяха ръцете. За мандат и половина от бюджета на столицата се дадоха около 100 милиона лева за ремонти с отчайващо качество. Досега наказан няма. Контрол върху разхищението на средствата няма. Но пък има телевизионни заплахи от кметицата към поредната фирма, че няма да плати. И все им плаща.

През 2017 г. градинката пред НДК беше ремонтирана за 5 милиона лева. 5 месеца по-късно се наложи спешен ремонт, защото плочките започнаха да се надигат и чупят. Тогава кметът Йорданка Фандъкова излезе по телевизиите да се скара наужким и да заплаши, че няма да плати. Всъщност, плати. Спешно да ги поправят. С парите на софиянци. И лошото качество остана безнаказано за нея като инвеститор, т.е. като неупражнило нужния контрол политическо лице. Хората и до днес сравняват плочките на площада с иглу, палатки и морски вълни.

 

Но практиката с безнаказаната за разсипването на публичен ресурс кметица остана. И се повтаря поне десет пъти за само 2-3 години.

Ремонтът на НДК бе също скандал. Дело, но съвсем проформа, бе заведено срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош за това, че е изразходвал предназначени за друго пари, за да плати с тях на фирма на ГЕРБ – „Галчев груп“. Тогава Боршош се ползваше с протекциите на вътрешния министър Румяна Бъчварова. И не криеше тази близост. Тя – също. Близо две години по-късно делото така и не стигна до решение за вина на Боршош.

Обвинението беше за безстопанственост и забавяне на ремонта на НДК за председателството, като облагодетелстваните с публичните средства бяха пак бизнес-кръговете на ГЕРБ. Ще кажете, че това не е вина на общината, а на държавата.

А парите на кого са – не са ли на на нас, същите граждани – граждани и на държавата, и на общината?

И защо на кмета Йорданка Фандъкова вече мандати наред й се позволява с чужда пита да прави помен, а на останалите кметове дори на ГЕРБ тази привилегия е отказана?

Защо на Фандъкова й се прощават безобразно некачестените столични ремонти, а на всеки друг на публична позиция сметка би се потърсила? И то как видяхме чрез скандала с кметицата на „Младост“ Иванчева – с белезници на площада. И в болницата.

Скандалът с паветата по централния софийски булевард „Дондуков“ също вдъхнови столичното народно творчество и булевардът месеци наред бе сравняван с коларски път, лунна пътека и четвъртокласна селска мрежа заради изключително лошото качество на работата. Хората го нарекоха „гьол за 7 милиона лева“ и заваляха искания за оставка на Фандъкова и от дясно, и от ляво в СОС. Но само фигуративно.

Само през екраните на телевизиите. И само през фейсбук – за да е сигурно, че няма да има оставка.

Защото статуквото със схемите на ремонтите на столицата устройва чудесно всички групи в СОС.

И всички са на софрата на Фандъкова и ГЕРБ –  и десните, и левите, и ония, които гласуват според конюнктурата и роднинския интерес.

Кметът Фандъкова не бе извикана нито веднъж пред СОС, в прокуратурата, в парламента, пред Антикорупционния орган, пред парламентарна комисия да обясни публично защо се позволява такова разхищение на парите на софиянци за некачестевни ремонти.

Нито веднъж. От никого. За нея не важи задължението за защита на публичния интерес. Не важат закони. Няма конституция.

За течащия в момента ремонт на бул. „Васил Левски“ на стойност 23 млн. лева, правен от скандалната „Трейс груп“, хората снимаха и шерваха снимки в социалните мрежи. На кадрите всеки може да види локвите, които се образуват по чисто новата настилка при най-малкия дъжд. В София вече булевардът се нарича „Гребен канал Трейс“, а половината от платната са заети от езера при силен дъжд. Кметът Фандъкова пак не бе обект на контрол нито от СОС, нито от парламента и по този скандален ремонт.

В София предизвикаха вълна от възмущение и гняв в социалните мрежи и ремонтите на пл. „Славейков“ и улиците наоколо, където бетонът се изливаше директно върху дърветата и коренищата им. Проблемът бе създаден от другата близка до ГЕРБ фирма – „Джи Пи груп“, за която „Биволъ“ направи разследване как горят документи за корупция на поле край Радомир, а журналистите бяха арестувани. За бетонираните дървета на „Славейков“ по вина на кметицата Йорданка Фандъкова бяха снимани репортажи от всички телевизии. Без държавната Канал 1. И кметът Фандъкова пак зае обичайната си поза на учудена и престорено съпричастна, следователно невинна. Глобиха фирмата 50 хил.лв. Но ще й платят над 20 млн.лв.

През 2015 г. започна ремонт на централния булевард „Витоша” в София. Стойността му беше 3 милиона лева. Работата обаче не завърши в срок. Резултатът след 2 месеца – счупени и разместени плочки. Хората снимаха т.нар. фонтан – злополучно недоразумение на архитектурната мисъл, което и досега стои необяснимо за минувачите в центъра на столицата на Йорданка Фандъкова. Но пък върши друга добра работа – знак за щетите, които обръчите от фирми на ГЕРБ нанасят върху доверието във Фандъкова с всяко тяхно действие.

Преди броени дни възмущение предизвика още преди да е завършил и ремонтът по ул. „Граф Игнатиев”. За него е отделена рекордната сума от 22 милиона лева. Краят на този ремонт се отлага трети път – за края на ноември този път. А от месеци хората газят през необезопасените терени с ремонти, преминавайки по т.нар. от Фандъкова „пешеходни алеи“, състоящи се от пясък, павета, тел, строителни отпадъци и дъски върху изкопи и бетонни плочи.

Дупки, незапълнени фуги, неравности и кръпки по новата настилка се разкриха след премахването на строителната ограда. Тя беше сложена отново и започна… ремонт на ремонта.

Вчера становище против ремонтите и тревога за качеството им изказа и от камарата на архитектите.

За градинката пред църквата „Св.Седмочисленици“ столичното фейсбук-творчество стигна до изключителен връх в последните дни – площадът бе сравнен заради избраната настилка с тоалетна, болница, баня и гарова чакалня от 60-те години. Последваха иронични колажи с Бойко Борисов и Ангела Меркел, губещи равновесие по хлъзгавата повърхност. Мрежата заляха и постери, показващи как „гълъбите столичани умират от смях, като видят ремонта“. Всичко това би било смешно, ако не беше престъпно разхищение на иначе немалкия бюджет на столицата.

Кметът Фандъкова разполага годишно с около 1,3 млрд. лева от парите на софиянци и в една правова държава тя не би трябвало да може да ги разхищава безнаказано за обръчите от фирми на ГЕРБ и на лидера им Бойко Борисов.

В правовата държава кметът на столицата Йорданка Фандъкова следва да е под контрола на Столичния общински съвет, Министерството на финансите, правителството и Народното събрание, защото става дума за десетки проекти с огромна себестойност, плащана от българските и европейските данъкоплатци.

Подобни рецидиви със скандално лошо качество на строителството следва да бъдат обект на интерес от прокуратурата. Става дума за некачествени ремонти за стотици милиони левове.

Както съвсем закономерно беше обект на прокуратурата и другата кметица – на „Младост“ – Десислава Иванчева.

Но за Йорданка Фандъкова това не важи!

В държавата на Бойко Борисов това на Фандъкова не може да се случи. Тя е безнаказана. А парите ни – в ръцете й. Щедро раздавани на обръчите от фирми около ГЕРБ.

Вчера протестът срещу лошите ремонти в столицата ескалира. Стигна се до сблъсъци с полицията. Протестиращи опитаха да нахлуят в общината, за да потърсят сметка. От кого, се пита.

Кметицата Йорданка Фандъкова не подлежи на контрол. Нито на партиен от партията си ГЕРБ, нито на общински – от общинските съветници на столицата, нито на парламентарен – от народните представители, нито на съдебен – прокуратурата не вижда нарушен публичен интерес. Вероятно вижда в ремонтите инвестиции, а не разхищение, каквото са.

Също като при асфалта на Бойко Борисов. Който асфалт вчера взе 19-та си жертва от катастрофата в Своге. Изпълнен от една от изброените фирми – „Трейс“, която е пусната от ГЕРБ и Йорданка Фандъкова да снове и из столицата с валяците си, богато платена с парите на столичани.

Да обобщим: вчера почина още един човек. 19-та жертва на трагедията в Своге. Вчера гражданите влязоха в сблъсък с полицията в София. Гневни заради некачествения асфалт. И заради политиците Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов, които го позволяват.

Защото не могат да устоят на корупцията. Която убива невинните. Корумпираните са живи. И все по богати. С нашите пари.

image



Гласувай:
2



1. breeze - Като чуя "ремонти" побеснявам.
07.10.2018 15:14
Защото непрекъснато виждам как половината от материалите за ремонти не се влагат за необходимия обект, а се крадат от обикновените работници, до големите началници. Да, действат заедно, за да се пазят взаимно. Ако по изчисления трябва да се вложат двадесет торби цимент за даден ремонт, девет от тях отиват по лесен начин за лично ползване или се осребряват. Така е във всичко, пътища, сгради, язовири...във всичко и навсякъде в държавата ни.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4083867
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930