Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2018 19:49 - Руски експерт: Балканите са изключени от външнополитическата концепция на Русия
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 533 Коментари: 1 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Мит или реалност е желанието на Русия за силно влияние на Балканите?

Регионът обаче най-вероятно ще стане зона на взаимодействие в триъгълника Русия-Китай-Турция, прогнозира доц. Екатерина Ентина, старши научен сътрудник в Института за Европа на Руската академия на науките

Референдумът в Македония отново изведе в публичното пространство темата за влиянието на Русия на Балканите. Не само със съобщенията за намеса преди допитването, но и с изявлението на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която заяви, че Западът се опитва да привлече Македония в НАТО дори и след неуспеха на референдума за промяна на името на страната.


Референдумът разкри някои проблеми за всички международни играчи - преди всичко за евроатлантическите партньори на Русия - Брюксел и Вашингтон, коментира в предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" на БНР доц. Екатерина Ентина от Националния изследователски университет "Висше училище по икономика" и старши научен сътрудник в Института за Европа на Руската академия на науките.


"Очевидно показа, че на Балканите нищо не трябва да се приема на доверие. От една страна в Брюксел вярваха, че е била свършена добра работа с трансформацията на политическия елит - идването на власт на евроатлантическа коалиция, че това решава част от проблемите, че в тази коалиция има тандем на македонци и албанци. Ниската избирателна активност на референдума обаче, включително в райони с компактно албанско население, показа, че този тандем, чиято евроатлантическа привързаност изглеждаше безспорна, има своите вътрешни противоречия. Противоречия, за които Брюксел или не се е досещал, или е предпочел да си затвори очите," смята доц. Ентина.

 

"За Македония резултатите от референдума безусловно задълбочават проблемите. От една страна референдумът е с консултативен характер и следователно няма никакви юридически последици. От друга разбираме, че по такъв нееднозначен и сложен въпрос би било за предпочитане да имаме легитимен резултат. Сега нямаме. Следователно е много по-сложно решаването на въпроса в парламента."


На въпрос как изглеждат за Русия резултатите от референдума в Македония, доц. Ентина коментира:

 

"Въпросът не е еднозначен. Перспективите за разширяване на НАТО не могат да не интересуват Русия. От друга страна е налице разбирането, че така или иначе районът максимално се е приближил към евроатлантическите институции и че членството в НАТО е формално решение на проблема, но не и фактическо. От трета страна референдумът ясно ни показа, че Брюксел не контролира ситуацията в Македония. Имам определени съмнения, че Русия ще се намеси в тази игра. Първо, защото от гледна точка на глобалното отиграване на ситуацията влакът отдавна е изпуснат. Дори и да не е, то в региона има голям конфликтен потенциал, което е напълно ненужно на Русия и към което тя напълно искрено не се стреми. Както никой друг ние разбираме колко е лесно да подпалиш Балканите. Това не отговаря на руските интереси. Тактически имаме много други сюжети от международния дневен ред, които отнемат повече сили и внимание. Що се отнася до Балканите, за мое голямо лично съжаление, те даже не са на втори, а по-близо до третия план на руската външна политика. Всички знаят, че Балканите като регион са изключени от най-новата външнополитическа концепция на Русия."

 

Според доц. Ентина Европейският съюз и НАТО намаляват влиянието си на Балканите:

 

"То се размива са сметка на присъствието на други сили. Русия усеща това. С днешна дата нямаме стратегия, но фактически присъстваме в сферата на икономиката, на културата, някъде на политическото взаимодействие с отделни страни, с отделни групи сили. Това не позволява на Русия да изчезне като такава. Имайки предвид, че сътрудничеството ни с Турция и Китай се засилва, то във всеки един момент Балканите могат да станат и най-вероятно ще станат зона на взаимодействие в триъгълника Русия-Китай-Турция. Това значително укрепва позициите ни в сравнение с тези на нашите евроатлантически партньори."

 




Гласувай:
0



1. get - Балканите са изключени от външн...
06.10.2018 21:31
Балканите са изключени от външнополитическата концепция на Русия - АРОГАНТНА ЛЪЖА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4072982
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031