Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2018 14:03 - Европа е разделена на две за гей браковете
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 575 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Големи различия между Изтока и Запада за съюзите на лица от един и същи пол

По света, хомосексуалните двойки могат да се женят и в Канада от 2005 г. насам, а в САЩ от 2015 г. насам, както и в четири латиноамерикански страни: Аржентина, Бразилия, Колумбия и Уругвай

Референдумът в Румъния този уикенд за дефиниране на брака изрично между мъж и жена подчертава голямото разделение на Изток и Запад в Европа по отношение на съюзите на лица от един и същи пол, коментира AFP, цитирана от Агенция "Фокус".


Западна Европа: Пионери


През 2001 г. Холандия стана първата страна в света, която позволи на гей и лесбийски двойки да сключват граждански брак.
Петнадесет европейски държави я последваха: Белгия, Великобритания (но не и Северна Ирландия, която приема само съжителството), Дания, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Ирландия, Люксембург, Малта, Норвегия, Португалия, Испания и Швеция, а Австрия трябва да се присъедини се през следващата година.


В няколко от тези страни гей браковете са били предшествани от граждански партньорства, които са с по-малко права, като Дания е пионер през 1989 г.


Някои европейски държави все още позволяват само такива партньорства, а не брак, включително Хърватия, Кипър, Чехия, Гърция, Унгария, Италия и Швейцария.


Словенците също позволяват гражданското партньорство, но през 2015 г. отхвърлиха на референдум предложение за легализиране на гей браковете.


Забрани на изток


През юни 2018 г. чешкото правителство подкрепи проектозакон, който ще направи страната първата посткомунистическа страна-членка на Европейския съюз, която да легализира брака между лица от един и същи пол.


Но повечето източноевропейски държави не допускат нито хомосексуални партньорства, нито бракове, включително България, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.


През 2014 г. Естония стана първата бивша съветска република, която позволи граждански съюзи на лица от един и същи пол.


В Русия хомосексуалността се смяташе за престъпление до 1993 г. и психическо заболяване до 1999 г. Сега е законно, но законът от 2013 г. обаче наказва насърчаването на хомосексуалността сред малолетните.


Западът се отваря към осиновяването на деца от гей двойки


Западна Европа също така е пионер в даването права на двойките от един и същи пол да осиновяват деца, независимо дали в рамките на брак или гражданско партньорство.


Това е разрешено в Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Германия, Малта, Холандия, Испания и Швеция.


Други държави, като Финландия и Словения, позволяват на гейовете да осиновяват децата на партньора си.


За лесбийките в Австрия, Белгия, Великобритания, Холандия, Испания и скандинавските страни се допуска „медицинско пресъздаване“. Франция проучва дали да предприеме такова действие.


Повечето европейски държави обаче забраняват сурогатното майчинство, въпреки че използването на заместващи майки е позволено - доколкото те не са платени - в Белгия, Великобритания и Холандия. По изключение, през 2014 г. Гърция разреши платена сурогация.


Извън Европа, хомосексуалните двойки могат да се женят и в Канада от 2005 г. насам, а в САЩ от 2015 г. насам, както и в четири латиноамерикански страни: Аржентина, Бразилия, Колумбия и Уругвай.


Южна Африка през 2006 г. стана единствената африканска нация, която позволи сключването на гей бракове.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4096593
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930