Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2018 05:20 - Трус в Германия! Меркел остава, но вътрешният министър Зеехофер обяви, че подава оставка (обновена)
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 291 Коментари: 0 Гласове:
1



 Правителството най-вероятно ще се запази, но без вътрешния министър

Зеехофер не е щастлив от това, което канцлерът Ангела Меркел е постигнала по въпроса за миграцията на срещата на върха на ЕС в Брюксел по-рано тази седмица. Той отхвърля предложението на Меркел регистрираните в друга страна членка на ЕС бежанци да бъдат в

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер обяви, че повече не може да изпълнява длъжността и подава оставка. Зеехофер декларира още, че е готов да подаде оставка и като лидер на ХСС - баварския коалиционен партньор на християндемократите от ХДС /партията на Меркел/.   Източници на "Ройтерс" твърдят, че той все още не е подал оставката и че някои от партията се опитват да променят решението му, информира Нова телевизия.

 

Това е поредното развитие на спора между ХДС и ХСС по въпроса с мигрантите. ХСС иска германската граница да се затвори напълно за мигранти, Меркел успя да договори с няколко европейски страни промяна в правилата, които биха облекчили натиска върху Германия.
ХСС не видя напредък в действията на Меркел.

Оставката на Зеехофер все още не е приета от съпартийците му, които цял ден разискваха по споровете в Мюнхен. Зеехофер е заявил, че подава оставка и с няколко верни другари е напуснал сбирката на ХСС в Мюнхен. Останалите са постояли още малко и са се разотишли. Повечето от съпартийците на Зеехофер са декларирали, че не си го дават, т.е., че не подкрепят оставката му. Но оставката е лично решение. Утре сутринта или ще я приемат и ще минат в опозиция, или ще поискат оставката на Меркел.
    В Берлин пък ХДС почти единодушно декларира подкрепа за Меркел.  

Правителството най-вероятно ще се запази, но без вътрешния министър.

Зеехофер остана непоколебим по въпроса за миграцията.

Той е казал пред ръководството на партията, че не е щастлив от това, което канцлерът Ангела Меркел е постигнала по въпроса за миграцията на срещата на върха на ЕС в Брюксел по-рано тази седмица.

 

Информацията съобщава ДПА, позовавайки се на източници, запознати с разговорите на партийна среща в Мюнхен.

 

Евролидерите постигнаха споразумение за откриване на мигрантски центрове в Европа и Северна Африка. Отделно Меркел е сключила двустранни споразумения с повече от 10 държави.

 

 Зеехофер подчертал, че договореното не е толкова ефективно, колкото едностранно да се връщат мигрантите на границата на Германия.

 

Източниците допълват, че силовият министър също отхвърля предложението на Меркел регистрираните в друга страна членка на ЕС бежанци да бъдат вкарвани в центрове в Германия.

 

Според лидера на ХСС предложенията на ЕС само ще създадат повече проблеми за Германия, допълвайки, че е твърде рано да се представят като успех.

 

Зеехофер предупреди Меркел, че има опасност управляващата коалиция да се разпадне, ако бъде уволнен от поста си заради разногласия по тази тема.
"Все още има много работа", подчертал Зеехофер.

 

По-рано германският канцлер Ангела Меркел не изключва възможността да поиска вот на доверие в Бундестага, ако политическата криза в Германия не приключи днес.

 

 Очаквайте подробности





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4084549
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930