Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2018 22:34 - Турция изгони посланика на Израел
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 3093 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Турция изгони посланика на Израел заради вчерашните кръвопролития на границата на Ивицата Газа с еврейската държава, съобщава "Дейли сабах". По последни данни при размириците са загинали 61 палестинци, а над 2 хиляди са ранени.

image

 

Министерството на външните работи на Турция е поискало от посланика на Израел да напусне страната за неопределен срок.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза вчера, че Анкара отзовава своите посланици от Вашингтон и Тел Авив за консултации. Той добави, че от 15 май Турция обявява тридневен национален траур в солидарност с "палестинските братя".

По-рано днес Анкара призова мюсюлманския свят да преразгледа връзките си с Израел. Турция поиска извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество.

Турция и Израел възстановиха дипломатическите си отношения преди по-малко от две години. В края на 2016 г. израелският посланик се върна в Анкара.

Отношенията между Анкара и Тел Авив се обтегнаха през 2010 г., когато при акция на израелската морска пехота срещу кораби, изпратени да пробият блокадата на Газа и да доставят на Палестинската автономия храни и лекарства, бяха убити десетима турски граждани. Двете държави изтеглиха посланиците си за няколко години заради възникналата през 2010 г. криза.

 

 

 

Нетаняху към Ердоган: Не ни учи на морал!

Турският президент е сред най-големите привърженици на Хамас, убеден е премиерът на Израел

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нападна президента на Турция Реджеп Ердоган, пише "Таймс оф Израел".

Нетаняху смята, че Ердоган е "сред най-големите поддръжници на Хамас". 

"Ердоган е сред най-големите поддръжници на Хамас, така че няма съмнение, че той знае за терора и кланетата", отговори министър-председателят на критика на турския лидер. 

"Предлагам да не ни учи на морал", допълни той. 

Турският президент обвини Израел в терор и геноцид. 

По-рано днес стана ясно, че Анкара е експулсирала посланика на Израел. 

Източник Нюз.бг

При сблъсъците в палестинската територия загинаха 58 души, сред които бебе на 8 месеца, ранените са над 2700

Турското министерство на външните работи е "помолило" посланика на Израел в Анкара Ейтан Наех да напусне "временно" страната, съобщава електронното издание на в. "Хюриет". Реакцията на турската страна е заради кървавите събития в Ивицата Газа, където бяха убити десетки протестиращи палестинци, а стотици бяха ранени. 

В същото време Анкара отзова посланика си в Тел Авив Кемал Йокем за консултации. 

По-рано днес премиерът на Турция Бинали Йълдъръм призова мюсюлманските страни да преразгледат отношенията си с Израел и поиска да бъде свикана извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество на 18 май. 

"Мюсюлманските страни трябва да преразгледат отношенията си с Израел. Ислямският свят трябва да демонстрира сплотеност срещу тези варвари. Турция няма да мълчи за тази жестокост", заяви премиерът пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието. 

Припомняме, че при сблъсъците в Ивицата Газа на протестиращи палестинци с израелската армия загинаха 58 души. Сред жертвите е и бебе на 8 месеца, починало, след като е вдишало сълзотворен газ. 

Шестима от починалите от огнестрелни рани са непълнолетни. Над 2700 души са ранени, в това число 1360 от огнестрелни рани. От ранените 130 са в сериозно и в критично състояние.

 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073496
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031