Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2018 06:47 - Вежди Рашидов: Ако ще и на Сорос баща му да е - не е редно обществени медии да се финансират външно!
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Грантаджиите навредиха прекалено много на медиите, категоричен е бившият министър на културата

Председателят на комисията по култура ще добави предложението по време на обсъждането на закона "Пеевски"

Не е редно обществени медии да се финансират външно. Тази теза застъпва в интервю за "Канал 3" Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура и бивш министър на културата. Грантаджиите навредиха прекалено много на медиите, категоричен е той.

"Защо е опасно обществените медии да се финансират външно, грантаджийски? Защото, вместо да обслужваш обществото, когато те финансира някой отвън, ти обслужваш този, който те финансира", развива тезата си Вежди Рашидов.

 

"Тъй като вече не можем да разграничим жълтото или слободията от свободната медия, именно затова трябва да се създадат законови порядки, които да гарантират свободата на медиите", смята Рашидов. Когато законът не е силен, когато не работи, слободията плъзва много бързо, добавя той.

Вежди Рашидов е убеден, че трябва да се гарантира свободата на словото на всеки гражданин, не само на журналистите. И даде пример - журналистът в студиото може да не даде възможност на своя събеседник да защити тезата си. Рашидов припомни история от времето, когато бил министър. В популярно предаване, чието име той не назовава, охотно го плюели, но нито веднъж не го поканили като гост.

 

Ето и пълният текст на интервюто на Ива Капкова за "Канал 3":

 

- Г-н Рашидов, казахте, че засега законопроектът на Пеевски, Хамид и Кръстева е "на трупчета", защо? 
- "На трупчета" - в изчакване. Изчакване защо? Защото темата е много обширна и много сериозна, на всичкото отгоре. Безкрайното ми желание е да назрее един дебат, след който да вземем едно крайно решение, за да има в България свободни медии, защото се борихме в България за свобода на медиите. 

Преди малко казах за деморализацията на медийното пространство, за Прокопиевата група. Тези хора, грантаджиите, навредиха прекалено много на медиите. 

Медиите трябва да имат своята свобода, за да може днес да даваме примери със сериозни, големи, български журналисти. За мен медийното пространство е много сериозно, защото това е документалистиката на времето, в което живеем. Това е едно много сериозно занятие. И тъй като вече не можем да разграничим жълтото или слободията от свободната медия, именно затова трябва да се създадат законови порядки, които да гарантират свободата на медиите. Разбира се, че трябва всичко да е регламентирано. Когато законът не е силен, когато не работи, слободията плъзва много бързо. 

Ако аз карам много мощна, хубава кола, скъпоструваща кола по пътищата на България, и тя има капацитет от 300 км, това значи ли, че аз ще ползвам пълния капацитет на тази кола? Излиза един чичко с палка, който казва: "Г-н Рашидов, 120 км!" Това е демократичният закон. Демокрацията ти казва - толкова! Колкото и да ми се иска повече. Демокрацията е низ от правила и нищо повече. 

- Конкретно, подкрепяте ли законопроекта на ДПС? 
- Той не е лош законопроектът, аз го четох. Не е важно кой го внася, а какво внася. Законът сам по себе си е смислен закон. Разбира се, към този закон ние трябва да помислим за още предложения, още демократични форми на законодателството, които да гарантират свободата на словото. 

- Тук ли ще добавите Вашето предложение да не се финансират отвън обществените медии? 
- Тези предложения ще бъдат подложени на широк дебат. Аз затова казах, че ще свалим нещо от трупчетата. И казах много ясно, че аз съм уморен да ям сам жаби. Или всички се обединяваме в името на свободата на словото на всеки български човек, защото може да се окаже, че някой журналист може да лиши някой събеседник от правото на свободно словоизлияние. Свидетели сме, бих могъл да дам много примери, в които медиите така деликатно да работят като бухалка. Дадох пример как осем години едно предаване, за да не ги казвам публично, но не е почтено, като министър един път да не си поканен да участваш, а да участват хора, които охотно могат да те плюят само. Е, това е война. Това вече не са свободни медии. 

- А ние ги финансираме, всъщност, обществените медии. 
- Защо е опасно всъщност обществените медии да се финансират външно, грантаджийски? Защото, вместо да обслужваш обществото, когато те финансира някой отвън, ти обслужваш този, който те финансира. Всички се сещате какво имам предвид. То е ясно, че е наболял този проблем, аз не откривам топлата вода, но е така. 

- Павел Шопов го назова по време на дебатите - за Сорос, за грантаджиите. 
- Добре, нека Павел Шопов го каже. Като председател на комисията аз да не изговарям това.Всички се сещаме, че да. Абе, ако ще и на Сорос баща му да е - не е редно обществени медии да се финансират външно. Защото това вече не гарантира свободата на словото. Те стават зависими от парите. 

- Като отделен закон ли обмисляте тези промени, или като част от законопроекта "Пеевски"? 
- Не отделен закон. Когато се чете този закон, ще се направят поправки към този закон и още доста поправки могат да бъдат направени, за да се вкара един пакет от поправен, добър закон за медиите. Това е смисълът и това е притеснението. 

- А готвите ли ги вече тези поправки? 
- Ще ги готвят експерти. Искам много ясно да стане - тези поправки ще ги правим при широк, обществен дебат. Когато касае съдбата на българските медии, няма да допусна като председател на комисията, без участието на медиите - да седнем заедно да търсим правилата и рамките. 

- Нали разбирате, че обществените и грантаджийските медии веднага ще скочат срещу тези промени? Ще пишат писма до Европа. 
- Аз ще Ви улесня - за свободата на словото основно реват точно тези медии, които нарушават свободата на словото. Погледнете добре кои крещят, отнемат свободата на словото по всеки повод. 

Неслучайно давам пример с писмото ми до националната телевизия, с което ореваха орталъка с това. Едно изречение. С кое в това изречение наруших свободата на словото? Да иронизираш работодателя си, а именно държавата, в лицето на държавното финансиране. Че и заплатата на някого може да е на тази ясла. Няма нищо обидно в "ясла" - това е място, от което човек се храни и си взима заплатата. БНТ не е обществена телевизия. Тя трябва да стане обществена телевизия. 

Именно затова ние, обществото, всички заедно от хазната на държавата, от парите на данъкоплатците, често използваме тази дума с повод и без повод - данъкоплатци, осигуряваме техния бит. 

Не може, когато ние даваме да имаме една обществена среда, не болна, а здрава, изведнъж едни грантаджии да владеят медиите. Не може да обслужваш човека, който отвън ти дава пари, а вътре да ти е гарантирано! Нали? Това чувство, че то вътре ти е сигурно сто процента, дай сега да вземем някой лев хонорар... Аз разбирам това мислене, само че това не е редно да е така. Защото няма човек, който да взема пари и да е независим. Парите правят всеки зависим. 

- В пленарната зала стана въпрос за доклада на "Репортери без граници" на кое място сме по свобода на словото. Тома Биков каза, че те за него не са меродавни и не им вярва. 
- О, стига с тези европейски, без граници и с граници. В България трябва да се породи каста от талантливи, умни, достойни журналисти и бавно бездарието да отстъпва място на водещите журналисти. Кое му е без граници? Кои са европейци? Ние сме простаци, те са европейски! Извинявайте, ама това вече - грантаджийски номера! 

- Казахте, че не си върши работата БНТ като обществена медия, но пък СЕМ върши ли я, като им обръща внимание да са наистина обществена медия? 
- Вижте, единствено законът гарантира всичко. На СЕМ законът не му налага нищо повече, освен да бъде регулатор. В никакъв случай не е репресивен орган. Тъй че, нека да не нападаме СЕМ. Аз по-скоро смятам, че след една-две години СЕМ трябва просто да се закрие и да се намери друга форма, по-действаща, но всичко това ще се уреди в закона. Затова не обвинявам и не нападам СЕМ. Той може да има своите страхове, своите грешки, аз не оправдавам СЕМ. Казвам, че не сме прави, когато агресивно искаме повече, отколкото законът разрешава на СЕМ. 

- Кога все пак ще разгледате закона на Пеевски за финансирането на медиите? 
- Ако парламентът застава зад идеята да се обединим... Аз затова казах, че комисията по култура са интелигентни хора, разумни и не сме изпаднали в истерични, политически разпри. Наистина работим спокойно в комисията по култура. Но, докато всички не сме узрели, че трябва заедно да направим нещо, и аз няма да допусна без участието на медиите да го направим това, дори на собствениците на медии. Законът да утвърждава демократичните процеси, това предлагам. 

- А за идеята за регулация и на интернет медиите, какво мислите? 
- Аз съм много старомоден. Нямам фейсбук и не знам как се натискат копчетата на интернет. Желая да съм емоционален, чувствителен, артист и тези копчета не ме интересуват. Интернет е това, което може човека да го обслужи и едновременно - да го убие.

 

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4072838
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031