Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2018 17:59 - НПО не харесаха закона на БСП срещу домашното насилие
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 320 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
image
Снимка: Юлиян Савчев Корнелия Нинова се запъна за Истанбулската конвенция за домашното насилие и затова реши да предложи промени в наказателния закон.
Законодателните мерки, насочени срещу домашното насилие, които БСП предложи, а управляващите подкрепиха, не получават одобрението на неправителствените организации, развиващи дейност в тази област. Това показва становище на сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола", изпратено до парламентарната правна комисия. Сдружението обединява 11 организации от София и страната.

През януари социалистите внесоха поправки в Наказателния кодекс, предвиждащи умишлена средна телесна повреда, причинена от роднина, да се третира като престъпление от общ характер, а не частен, както досега. Това означава, че жертвата ще подава жалба до прокуратурата, а не до съда, няма да може да я оттегли, а по наказателното дело срещу деянието ще може да се води досъдебно производство. Законопроектът беше приет единодушно на първо четене в пленарната зала с гласовете на управляващите и опозицията. Това сътрудничество беше резултат на компромис между двата лагера след отлагането на ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция срещу насилието над жените и домашното насилие.

От алианса обаче смятат, че "отделни инициативи за фрагментарни промени не могат да имат благотворен и траен ефект върху обществените отношения, свързани с този тип насилие". И допълват, че ако подобни промени не са част от цялостни, всеобхватни и последователни мерки на ниво законодателство и политики, тогава "рискуват повече да навредят на положението на пострадалите, отколкото да го подобрят".

Основното възражение е, че законопроектът не урежда посоченото деяние като престъпление от общ характер и наказателно производство ще се образува отново по инициатива на жертвата.

"Насилниците ще знаят, че инициативата е на пострадалата, и ще правят всичко възможно да не се стига до това. Това положение ще бъде изключително в риск и тежест на жертвите на домашно насилие", пише в становището.



НЕДОВОЛСТВО

Сдружението остава недоволно и от друго предложение на БСП, което засяга неизпълнението на заповед за защита от домашно насилие. За това законът предвижда лишаване от свобода до 3 г. или глоба до 5000 лв. Социалистите искат да се запише, че при повторно нарушение ще се дава затвор от 1 до 5 г. Според гражданските организации това е недостатъчно, тъй като "нарушението на заповед за защита при всички случаи съдържа заплаха за телесната неприкосновеност, дори за живота". Те настояват за по-тежко наказание.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085840
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930