Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2018 03:50 - Адвокат Марковски: Парите с нос ли се броят?
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Никъде в делото не се говори за искане и предлагане на пари по събраните доказателства, заяви адвокат Тодорова

Марковски смята, че инвеститорът е извършил провокация към даване на подкуп, а такова деяние е наказуемо. „В такъв случай неговите показания могат ли да бъдат решаващи?“, попита защитникът.

Специализираният наказателен съд гледа мярката за задържане на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров. 

Иванчева е обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери, а заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров като помагачи.

 

Прокуратурата разполага със свидетелски показания и с парите, иззети при акцията срещу Десислава Иванчева. Това стана ясно по време на съдебното заседание, на което се гледа мярката за задържане на Иванчева и нейната заместничка.

 

Нямаше представени специални разузнавателни средства или искане за такива, което даде повод на адвокатите на тримата обвиняеми да изтъкнат, че не е имало разрешение от съда да бъдат белязани парите, които са основното разковниче по това разследване, съобщи БНТ.

 

Според адвокатите парите няма как да бъдат приобщени като процесуално доказателство.

 

Другият любопитен детайл, който адвокатите представиха, е че парите са предоставени от самия изнудван бизнесмен - строителният предприемач Александър Ваклин. Той ги е предал на следователя на 2 април с опис, банкнотите са били описани и белязани без разрешение от съда според адвокатите.

 

В показанията си въпросният бизнесмен изтъква, че на 13 април за първи път пред него е станало въпрос, че трябва да осигури такава сума. Според адвокатите на обвиняемите няма няма логика в тези събития.

 

Кметицата на Младост Десислава Иванчева се обърна към медиите с емоционално изказване, че делото е нагласено и няма нищо вярно в обвиненията срещу нея.

 

Адвокат Марковски, който представлява Иванчева обясни, че арестът и задържането са незаконни, както и че събраните доказателства до този момент не могат да покажат със сигурност, че тя е извършила деянието, предаде репортер на Novini.bg 

По думите му Иванчева е била подложена на психологически атаки, за да направи признание, но тя няма какво да признава, след като не е извършила престъплението, в което я обвиняват, обясни той.
Марковски оборва държавното обвинение, че неговата подзащитничка е светнала от боята по белязаните пари, тъй като тя е имала много малко следи по едната ръка и по носа. Той попита в зала: "Парите с нос ли се броят?" 

Също така адвокат Марковски смята, че инвеститорът е извършил провокация към даване на подкуп, а такова деяние е наказуемо. „В такъв случай неговите показания могат ли да бъдат решаващи?“, попита защитникът. 

Защитата на Иванчева вижда, че зад всичко стои мотивът тя да бъде отстранена от поста, който заема и се цели тя да бъде злепоставена. Затова Марин Марковски пледира пред съда кметицата на „Младост“ да бъде незабавно освободена, с мотив, че най-сериозното доказателство срещу нея за вземане на подкуп не може да издържи, защото са само милиметри по дясната ръка. 

В своя защита Иванчева заяви, че няма намерение да се укрива, че е достатъчно разпознаваема и си е пуснала отпуск, за да не навреди на администрацията и разследването. 
Адвокат Иванов, който е защитник на Биляна Петрова, поиска също тя да бъде освободена, тъй като грубо са нарушени конституционните й права и задържането й е незаконно. 
Иванов обясни, че освидетелстването й е показало, че светят лявата и дясната ръка отгоре на пръстите й. „Така не знам да се броят пари“, каза той. 
Иванов обясни, че белязаните пари вече са върнати на собственика Александър Ваклин. От прокуратурата обаче отличат това. 
Другият защитник на Петрова - Ирен Савова, която присъства по време на задържането разказа, че в нейната практика не е ставала свидетел на такова унизително задържане.


„На двете не им бе позволено да пият вода и да ходят до тоалетна. През цялото време бяха с белезници и дори, когато Петрова поиска да отиде до тоалетна беше придружена от следовател и не й бяха махнати белезниците“, разказа тя.


Тогава Иванчева е казала, че няма да се подложи на такова нещо, дори и да й се спука мехурът, каза още защитничката. Също така в залата стана ясно, че детето на Петрова е спряло да ходи на училище, защото е в шок, след задържането на майка си. Лично Петрова заяви пред съда, че няма намерение да се укрие и ще съдейства на органите на правосъдието. 
Адвокат Мариана Тодорова, която защитава посредникът Петко Дюлгеров поиска от съда нейният подзащитник да бъде освободен. Съдията да не гледа мерките заедно, а за всеки поотделно. Тя призова в този случай нейният подзащитник не може да бъде обвиняем по това тежко престъпление. Тодорова поясни, че никъде не се говори за искане и предлагане на пари по събраните доказателства.



Съдът остави Десислава Иванчева в ареста

Решението беше взето след повече от пет часа заседание

Зад решетките остават и нейната заместничка Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров

Специализираният наказателен съд постанови мярка за неотклонеие „Задържане под стража“ за кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, предаде бТВ. 

Решението беше взето след повече от пет часа заседание. 

Иванчева и Петрова бяха задържани при зрелищна акция в центъра на София преди три дни. Те са обвинени във вземане на подкуп в особено големи размери. 

Според адвоката на Иванчева – Марин Марковски, прокуратурата няма доказателства и няма причина клиентката му да остава в ареста. 

 

Докато вървеше заседанието, около 20 души протестираха пред сградата на Специализирания съд в подкрепа на задържаните кмет и зам.-кмет на район „Младост“ – Десислава Иванчева и Биляна Петрова, предаде репортер на Агенция „Фокус". 

Протестиращите скандираха „Вие сте позор, оставка и затвор“ и носеха плакати с надписи: „Ние сме Деси и Биляна“, „Стройте магистрали, а не софийските квартали“.

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073175
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031