Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2018 19:03 - Адвокат за зрелищния арест на кмета на "Младост": Служителите на МВР нарушиха закона
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 932 Коментари: 9 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Задържаните лица имат основание за молба до Страсбург за обезщетение

Действията на служителите на МВР са в нарушение на законодателството ни. При толкова много служебни лица, участващи в задържането и при предварително одобрен план за задържане, продължилото с часове задържане на улицата е неправилно.

След зрелищната акция в центъра на София, при която маскирани с качулки полицаи арестуваха кмета на столичния район „Младост” Десислава Иванчева, от Novini.bg потърсиха мнението на адвокат Цанко Славчев, член на Софийска адвокатска колегия, за това дали са били нарушени правата й и как се процедира в подобни случаи. 

Припомняме, че тя беше показно закопчана с белезници на улицата и стоя така с часове. В служебната кола беше намерена голяма сума пари, която прокуратурата определи като вноска за подкуп. 

Имаше ли твърде много показност при ареста на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева? 
Начинът, по който раследващите органи се отнесоха към г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова считам за изключително унизителен. Според г-жа Иванчева, в задържането им са участвали 34 полицаи и 9 служебни коли на МВР. Като се има предвид поста, който заемат задържаните лица и самият факт, че в случая става въпрос за жени, това е прекомерно. Самото задържане можеше да протече много по-спокойно, без да се вдига толкова много шум и да се блокира част от центъра на града за часове. 

Нужно ли беше да я държат толкова часове с белезници на централен столичен булевард? 
Не, не считам подобно отношение за необходимо. Полицията няма право да държи оковани в белезници хора насред улицата, защото уронват честта и достойнството им. Действията на служителите на МВР са в нарушение на законодателството ни. При толкова много служебни лица, участващи в задържането и при предварително одобрен план за задържане, продължилото с часове задържане на улицата е неправилно. 

Нарушени ли бяха правата на задържаната кметица, унизена ли беше тя? Има ли основание да търси правата си в съда в Страсбург? 
Да, считам, че правата на задържаните лица бяха нарушени. Всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси. Според г-жа Иванчева, в продължение на четири часа, от задържането им, им е било отказана своевременна адвокатска защита. През време на задържането им - на г- жа Биляна Петрова й е прилошало от унижение. Техни близки и роднини са гледали с часове как стоят оковани на улицата. Били са в тежко състояние, което е наложило викане на Бърза помощ. 
Считам, че задържаните лица имат основание за молба до Страсбург за обезщетение. В практиката се нагледахме на подобни случаи на задържане, които станаха причина страната ни да бъде осъдена за нарушаване на основни човешки права. 

След ареста на г-жа Иванчева прокуратурата даде брифинг, на който стана ясно, че злоупотребите в общината са били масови. Градоначалникът бе заловен с голяма сума пари, за които се смята, че са подкуп. След изнесените факти от прокуратурата, какво наказание заплашва Десислава Иванчева? 

Каква ще е съдбата на заместничката на Иванчева - Биляна Петрова, която е съучастник в случая? 
Какво наказание може да получат задържаните лица? 
На изнесената днес пресконференция шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че г-жа Десислава Иванчева „изнудвала житейски“ за половин милион евро строителен предприемач. От прокуратурата обвиняват кметицата и нейната заместничка за извършено престъпление по чл. 302а от Наказателния кодекс, който гласи, че „за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до тридесет години, глоба до тридесет хиляди лева, конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния и лишаване от права по чл. 37, ал.1, точки 6 и 7“, а именно лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. 
Дали задържаните лица са извършили или не престъпление – съдът ще реши. До тогава предстои извършването на редица процесуално -следствени действия, които ще решат изхода на делото.



10 часа разпитват кметицата на "Младост" в Спортната палата. Без достъп до адвокат, без тоалетна!

Направиха показно. 34 полицаи, 9 коли имаше, каза при извеждането си от Палатата Десислава Иванчева

В колата имаше множество кашони. Как уцелиха точно този с парите?, пита адвокат Ирен Савова

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която зрелищно бе арестувана вчера, десет часа е разпитвана без да й се предостави достъп до адвокат. Без тоалетна. Това съобщи Нова телевизия, цитирайки адвокати.

 

"Най-вероятно това ще се окаже много шум за нищо". Това заяви за "Здравей, България" адвокатът Ирен Савова, която е защитник на заместник-кметицата на "Младост" Биляна Петрова, която бе арестувана във вторник заедно с Десислава Иванчева. 

"Клиентката ми смята, че това е начин да бъде отстранена г-жа Иванчева от поста", коментира юристът. 

"Изключително унизителен беше начинът, по който се отнесоха към тях. Тези жени не бяха пили вода, не бяха ходили до тоалетна. Да отиде адвокат, за да им съдейства за най-елементарни нужди. През цялото време клиентката ми плачеше от унижение, от това, че има син и майка, която гледа. Беше в доста тежко състояние. Викана е била и Бърза помощ", заяви тя и добави, че Петрова във всички случаи ще си търси правата. 

"Тревожно беше това, което видях, от гледна точка на тази показност, с която се случва. Доста са озадачаващите неща. В колата имаше множество кашони. Как уцелиха точно този с парите?", попита тя.

 

 

 

В колата на Десислава Иванчева, която бе показно закопчана с белезници вчера по обед в центъра на София, бе намерена огромна сума във валута. Твърди се, че това е първата вноска от подкуп, който тя поискала от строителен предприемач.

Късно снощи кметицата беше изведена от Министерството на младежта и спорта от полицейски автомобил.  По неофициални данни не 70, а 56 хиляди евро са намерени в колата на Иванчева. През повечето време тя не е имала достъп до своя адвокат, а разследващите са броили и описвали парите намерени при задържането на кметицата.

 

„За мен това е клопка. На заден багажник оставени ей така. Това ще се разследва тепърва кой ги е оставил. Едва в 17:00 имаме адвокат. Четири часа от 1 без 15 до 17 нямаше адвокат. Казаха, че нямам право на адвокат и направиха показно. 34 полицаи, 9 коли имаше”, каза кметицата на столичния район.

 
 

Истински екшън насред центъра на София се разигра вчера. Униформени с маски, съпроводени от куп камери, арестуваха кметица на столичен квартал. Несъмнено всеки, извършил нарушение, трябва да понесе отговорността си. Всичко това обаче трябва да се случва, без да бъдат нарушавани правата му или да бъде публично унижаван.
Акцията бе по познатия Цветанов тертип на обоснованото предположение и почти като историята с Роман Василев и „доказания престъпник“ Йордан Цонев. Официално никой не съобщи за какво е арестувана кметицата. Но пък определено бе зрелищно, със запазени места за камери и видни гербаджии.
Кое наложи арестантка да виси с часове в центъра на София? Не можеше ли да я разпитват в прокуратурата или в полицията, както обикновено се случва?
Mожеше, но така нямаше как камерите да я заснемат от всеки възможен ъгъл. А гербаджийските корифеи на мисълта нямаше да се упражняват вербално, илюстрирайки думите си с кадри от акцията. Как иначе новосформираното звено за борба с корупцията и сродните му институции щяха да се покажат по телевизиите, хвалейки се с мащабните и зрелищните си акции?
Съдът ще реши вината на Иванчева, но вчера някой се погрижи да бъде задочно осъдена в очите на обществото

Павлета Давидова



Тагове:   зрелища,


Гласувай:
4



1. reader - Адв. Волева: Арестът на Иванчева е унизителен, най-вероятно е фишек
18.04.2018 19:06
Кметицата на район „Младост” Десислава Иванчева не е съгласна с официалната линия на властта и й спретнаха зрелищен арест. Не може да държиш една кметица на улицата и да я унижаваш. Това коментира пред Фрог нюз адвокат Веска Волева.
Накрая голяма част от напъните, като този с Иванчева, излизат фишек. Делата излизат балони. Работа се върши без паради, защото и обикновеният човек започва да се съмнява, че нещата са нагласни.

Никой не е застрахован от подобно поведение на органите на реда. Все повече се убеждавам, че всичко се движи от един център. Никоя институция не работи, докато не й се даде картбланш от този център.

На мен лично Десислава Иванчева не ми е симпатична, нивото й е на политиците, които управляват, но това не означава, че трябва да бъде унижавана.
цитирай
2. reader - Ако ще ставаш кмет извън герберастите, вземаш съответните мерки - Богомил Бонев
18.04.2018 19:08
Значи малко правни съвети:
Ако ще ставаш кмет извън герберастите, вземаш съответните мерки:
– като паркираш, викаш две поемни лица, които да подпишат протокол, че нямаш пари, оръжие, наркотици и… презервативи в колата си.
– като се върнеш в колата, викаш поемни лица, та да подпишат, че нищо не е привнесено от гореописаното, или нещо друго инкриминиращо.
– същото правиш, ако отидеш до Столична община и те накарат да оставиш връхната си дреха.
– идеш ли на театър и си оставиш дрехата на гардероб, пак същата процедура, като е желателно поемните лица да са различни, за да не ги обвинят в кошаревско свидетелство.
– ако се наложи да отидеш в Парламента, съвет, който вече съм го дал, пазиш внимателно личните си вещи.
Защото си в криминална среда 😜
Гледам, че днес един куп уважавани от мен хора се кефят на последното падение на СДС.Искам да кажа нещо като човек, който никога не е бил част от партийните им структури, но е направил нещо за изпълнение на програмата на идеалистите от СДС.
Тези, които се биха днес, не са онези, които имаха идеалите.Имам скромен технически принос за постигането на част от целите в тези идеали..Няма да го разберат хора, които приемаха за нормално да висим за визи през западните посолства. Никой от хората тогава, които искрено вярваха, не си представяше, че идеалите ще се изродят в кражби.Този бой трябваше да се състои през 2001 г., когато крадците вече бяха отмъкнали откраднатото. И се преименуваха в ДСБ, Да България и Демократична България.Тези са за бой.В СДС останаха шлюпките. И даже не си дават сметка колко са жалки.Този справедлив бой трябва да бъде по Костов, Петър Стоянов, Муравей Радев, Надежда Михайлова, която стана слуга на ГЕРБ, по-дребните риби като Спас Гърневски и Методи Андреев, нищожеството Гном, което е емблема на политическата корупция на Костов и СДС.Това са хората за бой.Не се подигравайте на хората, които гласуваха за различна България.Тя, въпреки крадците, се състоя. Част от ЕС.
Каква беше другата възможност?! Част от нищото
цитирай
3. reader - Какво разкри арестът на Десислава Иванчева?
18.04.2018 19:10
Зрелищна акция в центъра на София. Кметицата на район „Младост“ е окована с белезници над 5 часа пред Министерството на спорта. Оживеното кръстовище прилича на сцена от екшън: спецчасти, прокурори, борци срещу корупцията от прясно създадената антикорупционна мега агенция. Новинарските канали разказват за операцията. Живи включвания и задъхани репортери.

Случайно или не най-бързата медия се оказа личната страница на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров (подал оставка заради заплахи към медии). Важен нюанс е, че в момента той работи като громител на противниците на Борисов – т.е. основно медийни изяви, с които крепи властта на същите, които доскоро наричаше „Шайка“. Любопитен момент е, че други представители на управляващата партия, които, разбира се, по случайност минавали през мястото на събитието, услужливо се обаждаха в различни редакции, за да съобщят за ареста на Десислава Иванчева, изпреварвайки информационните агенции.

Официална информация в деня на ареста така и нямаше. Всичко, с което репортерите се сдобиваха, бяха догадки на база „източници“ на медиите, близки до депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. В тях бе прогласено, че кметицата на район „Младост“ е взела подкуп в размер на 70 000 евро. „Присъдата“ бе прочетена набързо, а гладът на публиката за зрелища бе задоволен.
цитирай
4. reader - Това е скандално!
18.04.2018 19:11
Дали Иванчева е виновна или не трябва да реши съдът. Дали Иванчева беше компетентна като кметица на столичен район също е отделна тема, а отговорът ѝ е по-скоро отрицателен. Въпросите около ареста ѝ обаче са от съвсем друго естество. А отговорите, които службите дадоха, потвърдиха руините на държавността в България.

От съществено значение е, че кметицата на район „Младост“ прекара над пет часа с белезници на централно столично кръстовище. Защо – остава неясно. Впрочем, съвсем ясно си е: тя бе обърната с лице към тротоара, за да може гледката на „корумпирания политик“ да бъде заснета от всеки гражданин, снабден със смартфон. Целта – публичният линч, започнат от службите, да продължи и в социалните мрежи. Колкото до обяснението, че намерените в багажника ѝ пари е трябвало да бъдат описани и преброени в нейно присъствие – то просто е невярно, защото самият автомобил можеше да бъде иззет като веществено доказателство, а процесуалните действия да се случат на друго място, а не точно на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Генерал Йосиф В. Гурко“.

Не на последно място – необоснованото висене на кръстовище по всяка една логика работи против разследването. С престоя си, който бе с явен кинематографичен ефект, разследващите пропуснаха всички шансове да действат бързо и да разпитат заподозрените неподготвени. Напротив – дадоха им шест часа преднина.
Извън съзнателното и търсено потъпкване на личното ѝ достойнство, Иванчева се оказа и с нарушени граждански права. Кметицата няколко часа не е имала адвокат. А камерите запечатаха покъртителната сцена, в която окованата жена се обръща към журналистите с викове: „Нямам адвокат, извикайте адвокат“. В този момент маскирана полицайка ѝ запушва устата. Точно така изглежда в България т.нар. върховенство на правото.

цитирай
5. reader - Идеалната „жертва“ на системата
18.04.2018 19:11
И още странности: кое наложи Иванчева и нейната арестувана заместничка да бъдат разпитвани и държани в сграда на изпълнителната власт? Става дума за Министерството на спорта, което послужи като импровизиран арест. Действията напомнят на извънредна ситуация, без да е ясно какво точно ѝ е извънредното. И ако някой се чуди какъв е проблемът: скандално е независимо разследване да става на територията на изпълнителната власт.


Не на последно място, извън пиар акцията, която трябва да послужи за илюстрация на битката с корупцията в България, случилото се с Иванчева разкрива изцяло българския политически модел. А той гласи: посяга се само на тези, които са ничии. И които нямат гръб. Звездата на кметицата на „Младост“ изгря от граждански протести, а впоследствие тя получи подкрепа от маргиналната партия на бившия социалист Георги Кадиев, който не след дълго също се отрече от нея. В този смисъл тя е идеалната „жертва“ на системата. Няма кой да се застъпи за нея, няма кой да обвини властта в репресия, няма кой да организира мащабен протест. Тя е лесна и безопасна мишена.

Арестът на Десислава Иванчева има няколко функции. Но най-важната е демонстрацията, че новият антикорупционен орган работи усилено и зрелищно. С акцията почти достигнахме бленувания румънски модел, а шефът на звеното Пламен Георгиев е с още една крачка по-близо до поста главен прокурор, след ерата „Цацаров“. Показността, естествено, трябва да строи редиците, както и да послужи за назидание, че това може да се случи всекиму, който не е част от системата.

Екшънът „Иванчева“ не е първият подобен случай. Във всички други досега, включително и когато прокурор декламираше по време на арест на бивш министър „Вие сте абсолютен престъпник“, обаче имаше съд. А сега съдът вече е специализиран…

Автор Полина Паунова
цитирай
6. reader - Доверие в тези институции ще има тогава, когато освен кмета на „Младост“ закопчеят с белезници и някой от калибъра на Пеевски
18.04.2018 19:16
Вчера в центъра на София беше извършен зрелищен арест. Ама наистина зрелищен. Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева бе държана права, с белезници на ръцете, повече от три часа върху платното на централен софийски булевард. Там, напълно случайно, имаше камери на кабеларката “Канал 3”. Още преди полицаите да намерят подкупа, неясно как се знаеше, че парите са 70 хиляди евро.
От друга страна, днес, по официална информация от прокуратурата, по ръцете на арестуваната Десислава Иванчева са намерени следи от мастилото на белязаните банкноти.
Всичко щеше да е прекрасно, ако хората задържали, може би подкупния кмет на „Младост“, бяха чисти като сълза от сърна.
Малко факти. Шефът на КПКОМПИ е Пламен Георгиев. Това е същият Пламен Георгиев, който е прокурор по делото за подслушването на покойния директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов по казуса с покойния Мишо Бирата. Въпреки съмненията за намеса в работата на митниците, които тези разговори пораждат, записите са унищожени и дело няма. Както няма и разследване на прокурора Пламен Георгиев кое е лицето, което се обажда да нареди на шефа на митниците да не закача Мишо Бирата. А кой се обади – знаем всички.
А шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев, е същият онзи Гешев, прокурор по делото за източване на КТБ, който твърди, че Делян Пеевски не бил свързан с кредити от КТБ при положение, че според официалните документи майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, е закупила пресгрупата „Монитор“ с кредит от КТБ.
Проблемът в тази ситуация е, че никой от участниците в нея не се ползва и с капка обществено доверие. И дори кметицата да е взела парите, едно гласче казва в главата на всеки нормален българин: “A, тези дето я хванаха, не са ли също престъпници?” Въобще цялата работа е много съмнителна.
Доверие в тези институции ще има тогава, когато освен кмета на „Младост“ закопчеят с белезници и някой от калибъра на Пеевски

Слави Т. Трифонов

цитирай
7. reader - Много дописници си позволиха нахално да коментират Иванчева на фона на министър Московски, който уби собственото си дете
18.04.2018 19:19
Иванчева, кмет на „Младост“ все още, тъй като съдът не я е отстранил от длъжност, е арестувана. Казват, че преди била фризьорка и този факт бе дебело подчертан от репортерстващите елементи. Не знам тази жена има ли съруг, деца, родители. Сигурно има близки и приятели. Знам как се чувстват тези хора сега.
Много дописници си позволиха нахално да коментират Иванчева на фона на министър Московски, който уби собственото си дете и нито беше арестуван, нито го видяхме с белезници е много по-забележима. Бях се зарекъл да не се занимавам с Московски, тъй като Бог го наказа жестоко и дали ще му се търси отговорност, или не, не е от особено значение. Оказва се, че 70 хил. евро, които никой не видя, освен може би разследващите, са по-значими и важни от един човешки живот. Когато беше грабежът на КТБ, нямаше такива ефектни и зрелищни репортажи. Кметовете на ГЕРБ, уличени в какви ли не престъпления, са на свобода и не ги видяхме като герои в репортажите.
Спомних си и арестите, когато министър на вътрешните работи беше Цветанов. Един прокурор от ония времена днес вече е адвокат. Дали ще предложи услугите си на арестуваната Иванчева? Или същият бивш прокурор ще поеме защитата на женицата, която обвиниха, че е причинила трагедията на АМ „Тракия“ и която женица с малолитражната си колица е избутала в канавката 20-тонният автобус?

Любомир Кольовски

цитирай
8. reader - Богомил Бонев за ареста на кметицата от "Младост": Въпросът е, кой взе подкупа?
18.04.2018 19:22
Ако се наложи да отидеш в Парламента, съвет, който вече съм го дал, пазиш внимателно личните си вещи. Защото си в криминална среда...
След това Бонев добави сериозно:

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Р а з д е л IV
Подкуп
Чл. 301. (1) Длъжностно лице, което приема дар или каквато и да е друга имотна облага, която не му се следва, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до пет години.
Това е основният текст. Въпросът е, какво е извършила или не е извършила кметицата.
Докато не се изясни това, цялата работа с пари в багажника не струва пет пари.
Да не говорим за вината на този, който е дал "подкупа".
Може да се окаже, че е дал много по-голям подкуп на правозащитниците.
Този случай трябва да се изчисти докрай, иначе няма държава.
И въпросът е, кой взе подкупа?


Да не говорим за вината на този, който е дал "подкупа", попита бившият вътрешен министър
цитирай
9. reader - Захариева критикува ареста на Десислава Иванчева: Малко се прехвърлиха границите вчера
18.04.2018 19:27
Вярвам в презумпцията „невинен до доказване на противното“, заяви тя
Една акция винаги се прави доста тайно и много малко хора знаят, коментира вицепремиерът и министър на външните работи
Вицепремиерът Екатерина Захариева критикува начина, по който вчера бе извършен ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева.

Мисля, че малко се прехвърлиха границите вчера, не скри Захариева.

Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха задържани при зрелищна акция в центъра на столицата.
Екатерина Захариева застана пред медиите след заседанието на кабинета.
След елемента на критика, който прозвуча в думите й, Захариева продължи така: „Разбира се, от друга страна, всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление."

"Оттук нататък ще се направи анализ. Това беше акция. Тя винаги се прави доста тайно и много малко хора знаят. Неслучайно са специализирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса“, каза още вицепремиерът Екатерина Захариева. И подчерта, че вярва в презумпцията „невинен до доказване на противното“.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4096290
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930