Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2018 17:42 - Румен Радев: В момента България прилича на строителна площадка
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 395 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, която се проведе в УНСС по повод откриването на Младежки икономически форум 2018, предаде фокус.

„Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия. И никоя държава няма да успее, ако няма работеща икономика. Успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото“, каза още той и посочи, че една политика може да бъде представена за успешна чрез пиар блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.

image

„В момента сме свидетели на една липса на способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес. На този фон какви цели си поставяме и къде искаме да отидем? Може да речем крайната цел да ни бъде да станем богати, но много важни са и механизмите, по които да я постигнем. Аз не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: „Licht, mehr licht“, каза още той и посочи, че това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – „Светлина, повече светлина“.

„Защото в момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно.

Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите. Това е най-важното, което трябва да направим, за да я има България – да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички.

Прокуратурата и съдът имат шанс да върнат доверието, като погнат крадците, независимо дали са от управляващите или опозицията. Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще доведе до желанието резултати. Трябва да осъзнаем, че сега повече от всякога е необходима непримиримост към произвола и престъпленията и активна гражданска позиция. Трябват хора с адекватно образование и култура, с познания за икономическите и обществени процеси, новите технологии ,с друг поглед за развитието на България и на света, с други идеи за бъдещето и най-важното с друга енергия и друг морал“, каза президентът Радев.

image

cross.bg

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086001
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930