Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2018 07:45 - Ударът срещу Сирия - реакциите по света
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 2130 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 15.04.2018 07:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Рано тази сутрин коалиция, водена от САЩ и включваща Великобритания и Франция, извърши въздушни удари срещу Сирия. Мотивът: химическата атака в град Дума от миналата седмица срещу цивилно население.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА image14/04/2018 Путин осъди въздушните удари над Сирия и очаква нова бежанска вълна image14/04/2018 САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари срещу Сирия (обновена)

Какви бяха реакциите по света на нападението?

Сирийският президентБашар Асад каза в телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рохани, че е по-твърдо решен от всякога да се бори с тероризма в Сирия след ракетните нападения тази нощ на САЩ, Великобритания и Франция срещу сирийски военни обекти.

"Тази агресия само засилва решителността на Сирия да продължи да се бори и да смаже тероризма във всяко кътче на територията", заявил Асад според съобщение на сирийското президентство, цитирано от "Франс прес".

Рохани уверил Асад, че Иран ще продължи да подкрепя Сирия и предупредил, че ракетните удари на западните страни срещу Сирия ще доведат до разрушения в Близкия изток.

 

"Подобни нападения няма да имат друг резултат освен още разрушения. Американците искат да оправдаят с тези нападения присъствието си в района", казал иранският президент, цитиран от иранската агенция Тасним.

Русия реагира осъди нападението и заплаши то да не остане без последствия, а президентът Владимир Путин свика Съвета за сигурност на ООН. Заседанието е днес.

 

Китай също реагира негативно. Външното министерство на страната обяви, че се противопоставя на използването на сила в Сирия и допълни, че политическото уреждане е единственият начин за решаване на сирийския въпрос и призова за цялостно, честно и обективно разследване на подозренията за атаки с химическо оръжие в Сирия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Ние трайно се противопоставяме на употребата на сила в международните отношения и сме за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички страни", каза говорителка на китайското външно министерство.

"Призоваваме засегнатите страни да се върнат в рамките на международното право и да решат кризата с диалог и преговори. Всяка едностранна военна акция, която заобикаля Съвета за сигурност на ООН, противоречи на елементарните принципи и норми на международното право и усложнява уреждането на сирийския проблем", добави говорителката, цитирана от АФП.

Арабските страни

Въздушните удари на САЩ, Франция и Великобритания по сирийски военни цели може да дадат възможност на тероризма в региона да се засили, заяви иракското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.

Египет е дълбоко обезпокоен от увеличилото се напрежение около Сирия във връзка с нанесения тази сутрин ракетен удар по територията на тази арабска страна, заяви египетското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

Катарското ръководство подкрепи военната операция на САЩ и съюзниците им в Сирия, съобщи телевизионният канал "Ал Джазира", като се позова на министерството на външните работи на емирството.

Официален Рияд подкрепи военната операция, проведена в нощта на петък срещу събота от САЩ и съюзниците им срещу Сирия, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия", като се позова на саудитското министерство на външните работи.

Ливанският президент Мишел Аун осъди нанесените въздушни удари от чужди държави по Сирия. Както съобщи телевизионният канал "Ал Манар", той подчерта, че те "не спомагат за политическото уреждане на кризата".

Европа

Германия отказа да се включи в операцията на коалицията, водена от САЩ. Въпреки това днес канцлерът Ангела Меркел заяви, че нейното правителство подкрепя ударите срещу сирийския режим и "необходимата и уместна военна интервенция".

"Подкрепяме факта, че нашите американски, британски и френски съюзници поеха своите отговорности. Военната интервенция беше необходима и уместна. Международната общност осъди употребата на химически оръжия и предупреди сирийското правителство да не извършва повече нарушения", заяви в декларация Меркел.

В участващата в операцията Франция се чуха гласове "за" и "против" операцията.

Водачката на френския Национален фронт Марин Льо Пен разкритикува участието на Франция в ударите срещу Сирия, като написа, че тези удари повеждат Франция по път с непредвидими и потенциално необратими последици. Франция отново губи шанса да се появи на международната сцена като независима и балансирана сила, написа Льо Пен. 

Ударите на САЩ, Великобритания и Франция, нанесени без одобрението на ООН, са безотговорна реваншистка авантюра на американците, е мнението на Жан-Люк Меланшон, лидер на радикалното ляво движение "Непокорна Франция". Франция заслужава повече от това да играе такава роля. Тя трябва да е сила (за поддържане) на световния ред и мир, написа той в Туитър.

В същото време френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан предупреди, че ще има нова военна интервенция в Сирия в случай на ново нападение с химическо оръжие.

"По въпроса за химическото оръжие има червена линия, която не бива да бъде пресичана и ако тя случайно бъде пресечена, ще има нова интервенция", каза министърът по телевизия Бе Еф Ем Те Ве и добави: "Мисля, че урокът ще бъде разбран".

Льо Дриан посочи, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия са унищожили значителна част от химическия арсенал на режима в Дамаск. 

Френският външен министър съобщи, че визитата на президента Еманюел Макрон в Русия в края на май не е поставена под въпрос.

Италия реагира резервирано. Страната е показала ясно на съюзниците си, че не може да предостави базите си за нанасяне на удари срещу Сирия, съобщи днес премиерът Паоло Джентилони.

"Ракетният удар бе извършен от САЩ и някои европейски страни. Това са съюзнически страни, нашите връзки със САЩ са тесни и специални, но този път ние настоявахме и дадохме да се разбере, че не може да се подразбира, че ще има логистична помощ (от страна на Италия), че ударите биха могли да се извършват от територията (на нашата страна)", каза премиерът. 

Нанесените днес ракетни удари не бива да слагат началото на военен конфликт, заяви той. Сега не е време за ескалация, дошъл е моментът за дипломация, за да се даде на Сирия демокрация и плурализъм след седем години на страшен конфликт, посочи Джентилони.

"ЕС призовава всички държави, особено Русия и Иран, да използват влиянието си за предотвратяване на нова употреба на химическо оръжие, най-вече от сирийския режим - се казва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. - ЕС призовава всички страни в конфликта, особено поддръжниците на режима в Дамаск и неговите съюзници, да въведат незабавно прекратяване на огъня и да осигурят достъп на лекари и коридори за медицинска евакуация."

ЕС осъжда решително многократната употреба на химическо оръжие от режима в Сирия, потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия, се казва още в изявлението, в което се казва, че Съюзът е бил уведомен за целенасочените удари на коалицията с цел предотвратяване на нови случаи на използване на химически вещества от сирийския режим и че "подкрепя всяко усилие в тази посока"

Българската позиция вижте ТУК.

Българската позиция за Сирия: След първия удар не трябва да има втори, решението трябва да е политическо  

България се обяви за разрешаване на конфликта със Сирия чрез политически средства и за възстановяване на преговорите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА image14/04/2018 Борисов свика извънредна среща в МС заради Сирия 

"Еднократният, ограниченият военен удар трябва да остане такъв - еднократна военна акция", обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди минути, след края на извънредната среща при премиера Борисов в Министерския съвет.

image

Снимка: Министерски съвет

Тя прочете декларация на българското правителство, в която се казва:

 

"Многократно сме изразявали категорична непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които деца. Използването на химическо оръжие е равнозначно на военно престъпление.

В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия, тази нощ коалиция от държави предприе ограничен ракетен удар по въздух по съоръжения, свързани с производството на химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, за да се избегнат жертви.

Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право.

Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химическата атака в сирийския град Дума.

Изразяваме пълна подкрепа за работата на Организацията за забрана на химическото оръжие и очакваме пълно съдействие за дейността на разследващите екипи на Организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност.

България подкрепя усилия на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намирането на политическо решение в Сирия".

Захариева подчерта, че  "решението трябва да бъде политическо" и че трябва да се възстановят преговорите в женевския формат под егидата на ООН.

Тя допълни, че премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с временно управляващия посолството ни в Дамаск, който го е уверил, че то не е засегнато от ударите и че обстановката там е спокойна.

По думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов операцията от тази сутрин е "предупредителен изстрел към властите в Дамаск да не използват химически оръжия". На брифинга след срещата той също се обяви за търсене на мирно решение, политическо, и за деескалация на конфликта.

https://offnews.bg/politika/balgarskata-pozitcia-za-siria-sled-parvia-udar-ne-triabva-da-ima-vtor-678680.html

 https://offnews.bg/sviat/udarat-sreshtu-siria-reaktciite-po-sveta-678685.html

Съветът за сигурност на ООН отхварли резолюция на Русия срещу ударите в Сирия

Русия изисква от САЩ и съюзниците незабавно да прекратят агресията по отношение на Сирия, както и да се въздържат от по-нататъшното използване на сила, което е в нарушение на Устава на ООН и международното право.

Съветът за сигурност на ООН не прие руският резолюция с призив да се прекрати агресията по отношение на Сирия.

Документът бе подкрепен от Русия, Китай и Боливия.

 

Против него се обявиха осем държави, други четири гласуваха „въздържал се”.

 

Русия разпространи проекта на резолюцията, в която се осъждат действията на коалицията и се изисква от САЩ и съюзниците незабавно да прекратят агресията по отношение на Сирия, както и да се въздържат от по-нататъшното използване на сила, което е в нарушение на Устава на ООН и международното право. 

 





Гласувай:
5



1. reader - Елена Поптодорова: Ударът в Сирия беше задължителен, ще има още (Видео)
15.04.2018 07:51
Никой няма интерес да се предизвика истински ответен удар, Русия също, твърди тя
Смятам, че са правилни заключенията, че химическата атака е съзнателно действие на режима на Асад, каза бившият ни посланик във Вашингтон
Този театър не е сценичен, той съдържа интереси и е добре режисирано представление. В Сирия не видяхме такъв внезапен удар, какъвто заяви Тръмп. Имаше затишие. Тази удар беше задължителен, по учебник, явно с консултации, за да се избегнат жертви. Това каза бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в студиото на предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.

"Тази битка и на политически закани, и на действия, върви от 7 години вече, откакто започна гражданската война. Имахме червена линя още от президента Обама, обобщи Поптодорова.

"Смятам, че са правилни заключенията, че химическата атака е съзнателно действие на режима на Асад. Башар Асад имаше две цели – първо да тества готовността на САЩ дали ще отговори с действия на декларациите си, мисля дори, че той искаше да дискредитира силата на САЩ", каза още тя.

"Няма нищо случайно в действията на страните. Никой няма интерес да се предизвика истински ответен удар, Русия също не иска да имат такъв удар, колкото и Асад се превърна в символ на политически амбиции и цели. Залогът не си струва, за да започне Трета световна война", продължи с коментара си дипломатката.

”Смятам, че Тереза Мей е последователна. Имаше една хармонична акция в своето замисляне и осъществяване. Макрон има надевропейски амбиции, той иска да е новият лидер на Европа, да бъде говорителят на Европа по отношение на САЩ”, каза още Поптодорова.

Ще има още удари, този беше въпрос на чест. Този удар не решава нищо, категорична бе тя.

https://www.youtube/watch?v=Ev7B85Ao6hI
цитирай
2. reader - Китай има думата - Китай се обяви срещу използването на сила и призова за връщане към диалога за Сирия
15.04.2018 08:01
В Пекин посочват, че всяка едностранна военна операция, заобикаляща Съвета за сигурност на ООН, противоречи на целите и принципите на Устава на световната организация
Китай се обяви против използването на сила в международните отношения и призова за уважаване на суверенитета на другите държави. Това заяви официалният представител на китайското външно министерство Хуа Чунин във връзка с нанесените по Сирия въздушни удари тази нощ.

„Както винаги, ние се обявяваме против използването на сила в международните отношения и призоваваме за уважаване на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на другите страни“, заявиха от ведомството, цитирани от световните агенции.

В Пекин посочват, че всяка едностранна военна операция, заобикаляща Съвета за сигурност на ООН, противоречи на целите и принципите на Устава на ООН, нарушава основните принципи и норми на международното прави и усложнява сирийския въпрос.

„Китай настоятелно призовава съответните страни да се върнат в рамките на международното право и да решат този въпрос на основата на диалога и преговорите“, добавят от китайското външно министерство.

Според Китай, единственото чрез политически средства трябва да се търси решение на сирийския въпрос.
цитирай
3. apostapostoloff - Пак ще ви дерат те-
16.04.2018 06:02
като маче у дирек. И пак ще пикаете газ. И пак гол ще го барате.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073641
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031