Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2018 20:25 - Най-скандалната версия за Скрипал
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 966 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Казусът “Скрипал” става все по-съмнителен. Нали “Новичок” бе най-смъртоносната отрова на планетата? Една капка убива цял град. Защо тогава Сергей Скрипал и дъщеря му са още живи, поправят се и скоро ще бъдат изписани от болницата? И защо няма нито да говорят пред пресата, нито ще се срещат с роднините, а ще получат нови имена и веднага ще бъдат изчезнати някъде из Щатите?

Велика мистерия. Човек трябва да е паднал от луната, за да приеме официалната версия. Разбира се, може да е Путин, може да са руски самодейци, а може и да е случайно отравяне с гъби в ресторанта в Солсбъри. Но ако търсим сериозен шпионски сюжет, ето версията, която би предпочел самият Шерлок Холмс.

image

На 7 март британският вестник “Телеграф” публикува следната новина: “Отровеният руски шпионин Сергей Скрипал е близък до консултант, който е свързан с досието Тръмп”. Името на консултанта е Пабло Милър и той е пенсионираният агент на тайната служба МИ6, който вербувал Скрипал в Испания през 1995 г. Но най-интересното е, че Милър работи за фирмата “Орбис” на Кристъфър Стийл – авторът на скандалното досие за Тръмп, което било платено от Хилари Клинтън. Както се оказа, фактите в това досие са недостоверни и вероятно фалшиви.

Това създава възможна връзка между съдбата на Скрипал, текущата чистка в американските тайни служби, клатенето на американския президент, борбата на живот и смърт между демократи и републиканци в САЩ и изострянето на Втората студена война. В цялата тази логическа верига Скрипал е слабото звено, което едни искат да елиминират, а други – да го спасят и да го изправят пред комисията на Конгреса в САЩ.

Елементарно, Уотсън! Но пак напомням, че това е само хипотеза. Скрипал е вероятно най-големият успех в историята на тайната служба МИ6. В един момент той е шеф на отдел “Кадри” в руското ГРУ (военното разузнаване) и издава над 300 тайни агенти в чужбина. През 2004 той е арестуван и лежи в затвора, а през 2010 г. е разменен за руски шпиони, които самият той е издал. След освобождаването МИ6 му купува къща в Солсбъри, близо до дома на неговия водещ офицер Пабло Милър. Милър пък е на щат в “Орбис” на суперагента Кристъфър Стийл. Когато Стийл изскочи наяве миналата година, пресата го представи като реалния 007 – човекът с лиценз да убива.

Специалист е по Русия. От 1990 до 1993 г. работи под прикритие в британското посолство в Москва, от 2006 до 2009 г. ръководи отдела за Русия в МИ6. Това означава, че гарантирано е имал работа и с Пабло Милър, и с неговия подопечен, полковник Сергей Скрипал.

След като се пенсионира от МИ6, Стийл създава частната агенция “Орбис бизнес разузнаване” – фирмата, в която работи и Пабло Милър, а може би и Скипал. Агенцията очевидно е частен филиал на МИ6, защото в нея работят все млади пенсионери от службата.

Фирмата “Орбис” на Стийл оказва огромно влияние върху световната политика. Между 2014 and 2016 г. тя пише над 100 доклада по руски и украински въпроси, по поръчка на най-различни институци във Великобритания, САЩ, Франция и така нататък. Печели десетки милиони долари. Сред най-известните разследвания на фирмата е “Проектът Шарлемейн” (Карл Велики) за руската намеса във вътрешните работи на Франция, Италия, Германия, Турция и Великобритания. Тезата, че Русия води хибридна война срещу ЕС, в най-голяма степен е разработка на “Орбис”.

Друго знаменито постижение на Стийл и неговите хора е разследването за корупцията в международната футболна федерация (ФИФА), както и в твърденията, че руският заместник министър-председател Игор Сечин е замесен в подкупи, за да уреди световната купа по футбол през 2018 г. в Москва.

Опорните точки, писани от “Орбис” и Стийл, се декламират от лидери в цяла Европа, включително и в България. Затова така поразително си приличат.

В областта на международните разследвания и компромати “Орбис” е това, което е “Лойдс” в областта на застраховането. И нищо чудно, че хората на Хилари Клинтън се обръщат към Кристъфър Стийл да събира компромати за Тръмп през 2016 година. Стийл се захваща с ентусиазъм – откъде да знае, че Тръмп ще спечели изборите и ще стане президент?

Както е известно, досието съдържа изсмукани от пръстите твърдения, че американският президент е марионетка в ръцете на Путин. Най-пикантният епизод е, че Тръмп платил на руски проститутки да изпълнят ритуала “златен дъжд” (да уринират) върху хотелско легло в Москва, където преди това бил нощувал Барак Обама със съпругата си. Естествено, Путин заснел сцената на видео и сега го шантажирал.

Когато скандалното досие видя бял свят, Кристъфър Стийл се укри. После излезе от нелегалност и дори свидетелства пред комисия в долната камара на американския конгрес. Откъде е събирал сведенията си? От свои познати руснаци, които имали връзки в руските институции. И кои са тези познати? Естествено, Стийл не издаде източниците си, но в момента изглежда много вероятно сред тях основната фигура да е Скрипал.

Скандалното е, че в един момент ФБР дори поема част от хонорарите на Стийл. След това решава, че този източник не е достоверен, но въпреки това използва неговия доклад, за да получи разрешение от специалния съд и да разследва хората около Тръмп, а чрез тях – и самия Тръмп. Точно това измислено досие е и поводът да се назначи специален прокурор, който да разследва Тръмп.

Очевидно е, че в момента във Вашингтон тече битка на живот и смърт между две могъщи сили – част от републиканските конгресмени, които искат да защитят Тръмп, и специалния прокурор Мюлър, зад когото стоят фамилията Клинтън, част от демократите и част от тайните служби. Могъщата ФБР бе подложена на унизителна чистка – миналата година бе уволнен директорът, а неотдавна – и зам.-директорът Ендрю Макейб

В един момент републиканците в Конгреса са усетиха да започнат самостоятелно разследване – и какво се оказа? В самото ФБР имало конспирация за незаконно компрометиране на Тръмп! В резултат миналата година бе уволнен директорът на ФБР Джеймс Коуми, а неотдавна падна главата и на зам.-директора Ендрю Макейб. Няколко ключови агенти също са под разследване. Конспирацията срещу Тръмп включва и висши служители в Държавния департамент, както и в Министереството на правосъдието. Както казах – борбата е не само на живот и смърт, но и на кантар.

Най-могъщите сили във Вашингтон са се хванали за гушата. И в центъра на целия сюжет е именно Кристъфър Стийл със своето досие. Комисията по сигурността в долната камара на американския конгрес се опитва да го докара, за да свидетелства под клетва. Ако излъже – рискува да попадне в затвора за дълго. Ако каже истината – ще предизвика яростта на могъщите си спонсори и може би пак няма да избегне затвора. Да не говорим за невероятния скандал между Вашингтон и Лондон – оказва се, че тайните служби на Нейно Величество са участвали в заговор срещу американския президент!

Следователно слабото звено трябва да бъде премахнато. А кое е то? Нищо чудно да е именно Скрипал. Веднъж предател – винаги предател. Стийл ще мълчи, но на Скрипал не може да се разчита. Вероятно едни искат да го ликвидират, но други – да го спасят и да го изкарат пред комисията на американския Конгрес.

Разбира се, това е само една от много възможни версии. Както казах – може и да се е отровил с гъби.

Валери Найденов
image

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074523
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031