Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2018 03:51 - ТЪЖНО Е ДА СИ ПРОСТ! - Властта се оправда за бягството от затвора с граф Монте Кристо
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1163 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 05.04.2018 03:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От година МВР и МП знаели, че единият от убийците има план да се измъкне. Министрите обаче не смятат да подават оставка Иво Григоров
image
Илияна Кирилова Министрите Цецка Цачева и Валентин Радев бяха извикани в парламента, за да дадат обяснение как са избягали двамата рецидивисти от Софийския централен затвор. "Това не може да е вярно", разказа Цачева на депутатите как реагирала, като узнала във вторник след обяд за бягството. Вътрешният министър съобщи, че са имали оперативна информация от миналото лято, че се готви бягство. И въпреки това бегълците успели да осъществят плановете си.
След зрелищното бягство на двамата опасни и въоръжени бегълци от Софийския затвор властта стана за посмешище, като смеси фикция и реалност. Гафът се оказа голям, тъй като поне от година МВР, правосъдното министерство и управата на затвора са знаели, че рецидивистът Владимир Пелов се готви да бяга. Единственото, което са предприели, обаче е да го спрат от работа. 

Ден след екшъна в затвора, откъдето Пелов и Радослав Колев избягаха, след като стреляха по надзиратели, управляващите се опитаха да омаловажат случката и отхвърлиха всякакви намеци, че някой отговорен фактор може и да подаде оставка. Вместо това изпаднаха в абсурдни сравнения от типа, че щом граф Монте Кристо е избягал от затвора, значи Пелов и Колев също могат. Още по-смешното е, че депутати като Цветан Цветанов считат сравнението с романа на Александър Дюма за историческо доказателство, че и по света не е по-добре, отколкото у нас.

"Случаи на бягство от затвора винаги е имало, като се започне от времето на граф Монте Кристо и се стигне до строго охранявания "Алкатраз", заяви председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. "Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас", каза Цветанов. 

В сряда вътрешният министър Валентин Радев и правосъдният му колега Цецка Цачева, чието ведомство отговаря за затворите, бяха привикани в парламента. Там Радев обясни, че поне от година МВР имало оперативна информация, че Пелов се готви да бяга. Данните били дадени на правосъдното министерство. Оттам забранили на осъдения да работи, смятайки, че така ще намалят риска. Други мерки не са предприемани. "За бягството на Пелов имахме информация още миналата година, взети се необходими мерки, но за жалост се случи това, че той избяга", обясни Радев. Цачева пък прозря очевидното и заяви, че това бягство няма как да се случи без участието на вътрешен човек. Самата тя не повярвала, когато й казали какво се е случило. "Безспорно в случая става дума за човешки грешки и за техническо неокомплектоване на системите за сигурност, които действат", обясни тя.

И Радев, и Цачева категорично отхвърлиха възможността да си подадат оставките. Радев заяви, че било лесно да се искат оставки, но сега заради драстичния случай дори опозицията била смирена. Цачева щяла да го направи само ако премиерът Бойко Борисов й я поиска. Борисов не издаде нито звук по скандала. Привечер пресцентърът на МП съобщи, че по заповед на Борисов Цачева е поискала и получила оставките на временния директор на "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора Петър Кръстев. На 12 април ще бъде представен доклад по случая, като ще бъдат предприети дисциплинарни мерки спрямо пряко отговорните служители.

МВР няма представа къде са Пелов и Колев. От полицията обаче продължават да призовават гражданите да не ги приближават, а само да подават сигнали, ако ги видят. Пелов е осъден за въоръжен грабеж, отвличане и опит за убийство на полицаи, а Колев - за убийство. В опит да разбере къде е Пелов МВР задържа сина му за разпит. 

Двамата може и да са минали през някоя граница, стана ясно от думите на вътрешния министър. Той даде да се разбере, че не би се учудил, ако е така, защото двамата вече са успели да се измъкнат от затвора. В същото време обаче той увери, че границите се пазели добре. Още по-самоуверен бе шефът на граничната полиция Светлан Кичиков, който обясни, че навсякъде постовете са усилени и службата имала готовност да работи така, докато е необходимо. 

Прокуратурата използва бягството на Пелов и Колев, за да рапортува каква работа е свършила по случая с бягството на гватемалеца Хосе Мартинез и Николай Николов-Шатката от затвора в София през 2014 г. Мартинез бе арестуван в Португалия и българските власти са поискали предаването му. "Спрямо Николов също е издадена заповед за арест. В тази връзка са постъпили данни, че той се намира на територията на Великобритания, които са проверяват", съобщиха от държавното обвинение. 



КАТО НА КИНО

Как точно е станало бягството разказа пред Нова телевизия затворник, очевидец на случката, по телефон, с който не би трябвало да разполага. Той описа потресаваща картина на корупция в затвора, където всичко може да се вкара, а след това да не се намери, защото дори проверките били фалшиви.

"Отвориха си вратата. Заплашиха с пистолет този, който е на втори пост. Той го отваря с бутон, защото умира от страх. Те са страхливи! И го видях Пелов как тичаше, вече на бариерата, и му правеше на Ради с ръка знак по-бързо да минава. Полицаите викаха: "Какво, какво става?" Те изобщо не знаеха какво става! И просто им виждах гърбовете. И излетя дежурният офицер с още 7-8 човека, но то всичко беше приключено. Пред 11 човека става това нещо", разказа затворникът. Той допълни, че пистолет в затвора не може да се вкара без участието на вътрешен човек, и обясни, че срещу подходяща сума затворник можел да се сдобие и с РПГ. 

"Стреляха по постовия и аз се развиках защо стрелят по човека. Исках други хора да реагират, да видят. В страха си почти нищо не видях. Казаха ми да се махам. От уплаха нищо не видях", заяви чистачката, която е единственият човек, направил реален опит да спре бегълците. 





ОПАСНИ

"Пeлoв e излючитeлнo oпaceн, зaщoтo нямa кaквo дa гyби. Пpи вcички пoлoжeния щe oкaжe cъпpoтивa. Пъpвoтo мy пpecтъплeниe e пpeз 1996 г., кoгaтo влизa в чeйндж бюpo в Плoвдив, yбивa coбcтвeницитe нa мяcтo и взимa oкoлo 300 дoлapa. Cлeд тoвa ce yкpивa", разказа пред bTV бившият началник на "Издирвания" в МВР Красимир Занев. След пловдивския случай Пелов се укривал в планините около Ботевград. "Пo-къcнo пoлyчиxмe инфopмaция, чe в "Mлaдocт" тoй имa пpиятeлкa, oт кoятo имa дeтe, и чecтo ocтaвa дa cпи пpи нeя. Пeлoв oтивa дa пaзapyвa, oтвън пpeд мaгaзинa пoлицaитe ce xвъpлят въpxy нeгo и гo зaдъpжaт", разказа той. След ареста полицаите намерили у него зареден пистолет. "Зaдъpжaт гo и тoй кaзвa: "Aкo бяx yceтил, чe cтe зaд мeн, щяx дa ви зacтpeлям кaтo кyчeтa", разказа Занев. 



СТАТИСТИКА

За последните 5 г. от затворническите общежития и затворите са избягали общо 55 души, съобщи "Дневник". Петима от тях все още не са намерени.
image

 “И граф Монте Кристо избяга от затвора”, със 7 думи обяви в Парламента председателят на правната комисия гербаджията Данаил Кирилов по повод инцидента при бай Ставри с двамата бегълци и чистачката.

Известно е, че всички във властта, особено гербаджиите, са много прости, и би трябвало да полагат много повече грижи, простотията им да не личи чак толкова и да не е фрапиращо очебийна, значи, да го дават по-скромно.
Понеже на “Данито”, както любовно от парламентарната трибуна го нарича Титанът на мисълта и словото Цвъчко Могадавикажа, много му се иска да изглежда умен и начетен ерудит, какъвто не би могъл да бъде по генетични причини, в случая той прибягва до… френската литературна класика.
И допуска няколко грешки спрямо сюжета на историята, които показват, че цитира нещо, което не познава, не е чел. А и не би могъл да прочете, тъй като романът на Александър Дюма-баща е много обемист, а простите хора, знаем, са нетърпеливи.
Може да е гледал обаче примитивния руски юношески филм по романа, и да се е впечатлил (гербаджиите са впечатлителни хора).
Ето грешките, седем, колкото са думите във фразата на Данито:
1. Монте Кристо е малко островче, в него има заровено съкровище, този факт едва ли е известен на който и да е гербаджия у нас и в чужбина, но Данито мисли че е реален човек;
2. “Граф Монте Кристо” в романа е псевдоним на мъж, който се казва другояче, нещо като “Ран Босилек” за Генчо Негенцов, или като “Пашата” за Румен Николов, и този човек, освен “граф Монте Кристо”, има и други фалшиви имена – “лорд Улмор”, “Синдбад”, “абат Бузони”;
3. Граф Монте Кристо не е бягал от никъде, в романа няма описано никакво бягство на въпросния граф;
4. Обаче в романа има описано друго бягство, но то не е на граф, а на беден моряк от Марсилия, който се казва Едмон Дантес (виж фотоса долу), помага му абат Фариа;
5. Ако гербаджията има все пак предвид това бягство, защото друго бягство в романа няма, би трябвало да знае, че то не е бягство от затвор, а от… замък, и няма как да се свързва с Централния софийски затвор, който, както знаем, не е замък, а е държавен затвор;
6. Бягството в романа е от замъка Иф (виж цветния фотос долу), който е разположен на остров в Атлантическия океан;
7. И последно, “Дани” много ми напомня фонетично за “Дантес”, може би това е единствената съществуваща връзка между нещата в казуса с изказването на гербаджията в Парламента.

Тъжно е да си прост, а пък да искаш да изглеждаш умен!

акад Петър Иванов

 



Гласувай:
1



1. reader - Вече не е смешно.
05.04.2018 03:58
"Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас", каза Цветанов.

"Случаи на бягство от затвора винаги е имало, като се започне от времето на граф Монте Кристо и се стигне до строго охранявания "Алкатраз", заяви председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. "Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас", каза Цветанов.
цитирай
2. reader - СЕГА го гледах по новините този титан на парламентарната мисъл. От тона му останах с впчетатление, че той наистина е убеден, че граф Монте Кристо е реална лично
05.04.2018 03:59
Не искам да омаловажавам случая, но бягство от затвора е имало още от времето на граф Монте Кристо, направи коментар и председателят на Правната комисия в НС Данаил Кирилов. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че трябва да се мобилизира целият ресурс на държавата и, където е нужно, да се направят законодателни промени, за да не се допускат подобни случаи. Колегите от БСП се стараят да политизират всеки случай, но мога да им припомня за случая с бягството от април 2014 г.

СЕГА го гледах по новините този титан на парламентарната мисъл. От тона му останах с впчетатление, че той наистина е убеден, че граф Монте Кристо е реална личност... Васко Нубиеца има достоен наследник.

цитирай
3. reader - yay
05.04.2018 04:00
Едмонд Пелов е влюбен в неземнокрасивата Цецредес Цачева,но е заточен в замъка "Банишора" от злия Фернан Цвъкер,който използва сyматохата и се оженва за Цецредес.Тyк е и не по-малко опасният Валентин Вилфор,полицейски пристав и стар враг на Едмонд.След години в каyша,в един пролетен ден,Едмонд възира от "Банишора"!Какво ще стане по-нататък!Ще я бъде ли любовта междy Пелов и Цецредес! Каква драма!
цитирай
4. reader - Ецка Ачева смята за особено важно да разкаже за емоциите си.Фин човек е тя.
05.04.2018 04:05
Чудно за една държава, чиято управленска история започва от Винету да дава примери с Монте Кристо (Александър Дюма е с 40 годин по стар от Карл Май)
По..здрави за ГДИП, МВР, Цецкини, Кириловчета и тути индианци директно от мястото на събитието :
https://www.youtube/watch?v=1zgja26eNeY

Елементарната мисъл в Парламента сигурно веднага ще изкове един нов закон.
Подкупните душици, четат Монте Кристо и се оправдават с мотива, че и в романите става така. То и в холивудските филми има фантастичен сценарий. Милиционерчетата хванаха ли разбивачите на банкомати? Нали илядо маймуни бяха заградили някаква гора... и намерили банани с две орехчета.
Тази книга / Граф Монте Кристо/ не завършваше ли накрая с : " ЧАКАЙ И СЕ НАДЯВАЙ "

цитирай
5. reader - На никой ли не прави впечатление че тоя е шеф на правната комисия?
05.04.2018 04:05
Само като се замисля каква можеше да бъде днес България, ако последните 8 години не се управляваше от тия откровено простовати индивиди.Нямам спомен от последните 28 години такова количество галоши да са подвизавали в Парламента, колкото в ОПГ"ГЕРБ" през осем годишното им лудуване.Имам чувството, че подбора за депутати на ОПГ-то се прави по тъпотия и като зная кой им прави подбора със сигурност съм прав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4087044
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930