Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2018 21:24 - Виена: Лондон не е доказал вината на Русия за отравянето на Скрипал
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Поради тази причина Австрия ще се въздържи от изгонването на руски дипломати

Великобритания и Организацията за забрана на химическото оръжие /ОЗХО/ още не са представили 100% доказателства за руското участие, заяви австрийският външен министър Карин Кнайсъл

 

Великобритания и Организацията за забрана на химическото оръжие /ОЗХО/ още не са представили 100% доказателства за руското участие в отравянето на Сергей Скрипал. По тази причина Австрия за момента ще се въздържи от изгонване на руски дипломати. Това заяви австрийският външен министър Карин Кнайсъл, предаде БГНЕС. 

"Всичко тече, всичко се променя. Експертите на ОЗХО вече почти 8 дни работят в Лондон. Върви разследване и от страна на Лондон и на ОЗХО още не са представили 100% доказателства, че Русия има отношение към този случай", каза тя, отговаряйки на въпрос готова ли е Австрия да остане единствената страна, която не е изгонила руски дипломати. 

20 страни от Европа и Северна Америка вече заявиха намерение да изгонят руски дипломати заради случая с отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря на 4 март в английския град Солсбъри. Съобщението за изгонването дойде от Доналд Туск, който го обяви преди началото на срещата на върха ЕС-Турция, която се проведе вчера във Варна. 

Миналия петък премиерът Борисов обяви след срещата на върха в Брюксел, че България няма да гони руски дипломати без повече доказателства за ролята на Русия в отравянето на Скрипал. 

„Стъпихме на твърденията на Великобритания, в случая на премиера Тереза Мей, цитирам дословно: високата степен на вероятност, че зад този атентат, да го наречем, стои Руската федерация. Аз вчера поисках повече доказателства - от "висока степен на вероятност" не е "пълна степен", заяви Борисов. 

„Всички вярваме на позицията на Великобритания, че има висока степен на вероятност. Самото изречение „има висока степен на вероятност“, когато има вероятност, значи има и друга такава. Повтарям, казах и на Тереза Мей своите позиции. Припомних ѝ времето, когато беше обвинен Саддам Хюсеин за химическото оръжие, в последствие Тони Блеър се извини. Но последствията до ден днешен са чудовищни. Но това е общото решение и ние го подкрепяме“, каза още Бойко Борисов. 

Оттогава от Външно министерство на два пъти официално обявиха позицията на България - на този етап София няма намерение да гони руски дипломати. 

Днес обаче, след разговор по телефона по случая "Скрипал", премиерът Бойко Борисов нареди на посланика ни в Москва Бойко Коцев да се прибере в София за консултации. На дипломатически език това означава, че в отношенията България - Русия има сериозен проблем. Обикновено подобна мярка се предприема преди окончателното отзоваване на посланика от съответната страна.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097930
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930