Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2018 19:41 - Как се отглежда "полово неутрално" дете. И кой прави това?
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 379 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 13.03.2018 20:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Бо Хана,image

Снимка: © Getty Images

Oтглеждането на "полово неутрални" деца не е специфично шведска идея. И всъщност в нея няма нищо кой знае колко революционно

 НАЙ-ЩАСТЛИВИТЕ ДЕЦА В СВЕТА image  

Според най-новото изследване на УНИЦЕФ - "Благосъстояние на децата в богатите страни", холандските деца са най-щастливите в света.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
  • Защо в Швеция има повече момчета, отколкото момичета
  • Тайната на шведското удоволствие
  • Как се живее в Стокхолм?
  • Защо скандинавското чувство за хумор не е смешно
  • Градът - беглец или шведският Перник
   

Наскоро бях на гости в Стокхолм, където се запознах с Миранда - ЛГБТ активист и майка на дете на възраст две години и половина. Използваме умишлено думата "дете", защото Миранда избира да отглежда детето си като "полово неутрално", което означава, че се опитва да го отгледа в среда, лишена от стереотипите, наложени от културата за половете.

Това изглежда като типично шведски модел. И не е странно, при условие, че шведското правителство раздава книгата "Всички трябва да бъдем феминисти" на Чимаманда Нгози Адичи на всички 16-годишни младежи в страната и насърчава шведските бащи да вземат 90 дни платен отпуск, за да помагат при отглеждането на всяко бебе.

Предвид този факт, не е изненадващо, че първото "полово неутрално" училище Egalia отвори врати именно в Стокхолм през 2010-та и беше финансирано с пари на общината.

И все пак отглеждането на "полово неутрални" деца не е специфично шведска идея.

Бек Лакстън и Кийран Купър са най-прочутите родители във Великобритания, отглеждащи "полово неутрални" деца. Те често говорят пред медиите по темата. Известно време те поддържаха блог, който обяснява концепцията на този тип грижа за децата.

  image

Понастоящем двойката не желае медийно внимание.

В блога си Бек Лакстън пише, че те "случайно са се оказали в устата на всички медии, след като са дали невинно интервю пред приятел на приятел, който работел за Cambridge News" през януари 2012-та.

Днес съществуват доста Facebook групи за родители, които желаят да отглеждат децата си като "полово неутрални" - и там откривам Дани, който е склонен да разговаря с мен.

Дани от Дартфорд в Кент е родител на 5-годишно дете, което идентифицира като "аджендър" (аполово). Освен с Дани и Миранда, разговарях и с Лота Раялин - основателка на шведското полово неутрално училище Egalia - за това какво означава да отглеждаш детето си по този начин.

Според Миранда, както и според Дани, философията им като родители не звучи особено радикално.

"Идеите ми за половата идентичност бяха вече част от живота ми преди да родя, така че това просто беше продължение на нещата, в които вярвах и които практикувах", обяснява Дани.

Миранда споделя, че приема за феминистка концепция убеждението, че всички ние сме ограничени от половите роли и очакванията, които вървят в комплект с тези роли.

Според Дани, половата неутралност не е намиране на "средна територия" по отношение на пола, а предлагане на детето на избор да бъде каквото пожелае, без да се чувства задължено да избира розово или синьо.

"Обичаме всички цветове - обичаме дъгата", смее се Дани. "Светът е многоцветен".

За своите деца те се опитват да смесват играчки и дрехи, предназначени и за двата пола.

"Независимо дали детето ми иска да носи нещо розово или блуза със Супермен - няма проблем," обяснява Миранда. Което не звучи нещо твърде радикално, но според Дани хората често приемат малката Матилда за момче, когато носи синя блузка.

Това обаче не притеснява нито Дани, нито Матилда.

И Миранда, и Дани казват, че начинът, по който те са били отгледани, е повлиял за поведението им като родители.

Майката на Миранда е била донякъде "мъжкарана".

"Майка ми се притесняваше, че не й идва отвътре да прави момичешки неща с мен, така че активно ме водеше на балет и езда. Аз обаче мразех да ходя там". Майката на Дани е била различна: "Майка ми толкова обичаше червеното, че ме основно ме обличаше в този цвят. Тя не харесваше факта, че исках да съм с къса коса, но израснах в Източна Германия през 80-те години, така че не беше толкова голям проблем, колкото би бил във Великобритания сега".

Когато са открили, че са бременни, и двете жени са решили, че не желаят да знаят пола на детето си преди раждането. Миранда казва: "Забелязах, че когато хората научат, че си бременна, първият въпрос, който задават, е дали е момче или момиче. Честно казано, не ме вълнува - така че защо другите хора толкова държат да разберат какви са половите органи на детето ми?"

Миранда не нарича детето си "той" [han] или "тя" [hon], а използва джендър неутралното hen, което официално съществува в Швеция от миналата година.

Тя също така не използва традиционните местоимения, когато чете на детето.

"Историите в книгите за деца съдържат много клишета по отношение на половете, а аз искам детето ми да запомни героите и действията, без да ги свързва с конкретен пол".

Тя е дала на детето си унисекс име, така че то да не повлияе на усещането за пол. "Честна съм за това какво знам и какво не знам. Детето ми е само на две години и половина - колко може вече да се знае за пола му?", възкликва тя.

Критиците твърдят, че усилията, влагани в полово неутралното родителство, са неестествени - и че има реална биологична разлика между мъжете и жените, като тази разлика се проявява за първи път още преди раждането.

Миранда обаче счита, че освобождава детето си от половото идентифициране, което обществото налага на хората.

"Абсурдно е да се твърди, че половото поведение е напълно естествено - то е културен феномен. Представянето на мъжете и жените в историята е много различно и се опитвам да освободя детето си от този калъп".

"Хората казват, че налагам някакви догми на детето си, но всъщност не аз съм тази, която ги налага".

Лота Раялин, директор и основател на Egalia, разказва, че отношението към нея е било предимно враждебно, с много омраза и заплахи при откриването на училището. Сега очевидно омразата е изчезнала: "Дори има голям списък с чакащи за постъпване при нас", разказва тя.

Според нея Egalia подготвя децата за реалния свят. "Светът се променя много бързо: има много нетрадиционни семейства, и много деца израстват в семейства с двама бащи или две майки, а в традиционните семейства ролите на половете се променят. Подготвяме ги за това". Тя допълва, че много хора смятат, че няма играчки-коли в предучилищната група на Egalia. "Но защо да нямаме играчки-коли? Не ограничаваме никого. Намираме начин за игра с коли, който да заинтригува всеки".

Въпреки че живее в Стокхолм, детето на Миранда не посещава Egalia

"Мисля, че хората, които изпращат децата си в Egalia, имат нужда от помощ в отглеждането на децата си като полово неутрални. Детето ми и аз сме заобиколени от хора, които вече се идентифицират като "полово флуидни". Освен това предучилищната група е в Сьодермалм - богат бял квартал. Не искам детето ми да израства в среда, доминирана от бели хора".

Тя също така не очаква от детската градина, която е избрала, да се отнася към детето й като към полово неутрално: "Не съм утопист, но искам да предложа среда, където детето ми да се чувства свободно от половите роли".

Реакциите на философията им за родителството са разделени наполовина, твърди Дани: "Някои хора се съгласяват с мен, но други около мен игнорират принципите ми и продължават да купуват на Матилда момичешки неща".

Миранда от друга страна се възприема за вдъхновител на някои други родители

"Те започват да си задават въпроса защо желаят да научат пола на бебето си", коментира тя. Според нея основно по-старото поколение има трудности да възприеме нейния начин на живот. "Когато по-старите хора искат да направят комплимент на дете, той често се изразява под формата на полов стереотип. Казват неща като "Ти си голямото ми силно момче" или "Не си ли ти една наистина очарователна малка принцеса?".

Нейното семейство обаче уважава решенията й и се опитва да избягва такива обръщения към детето й. "Светът се променя и адаптира към новото възприятие за пола", обобщава тя. "Просто е нужно още време".

   

Oще: Egalia  Дете  Детски Градини В Швеция  Детство  Деца  Джендър  Джендър Неутрално Дете  Егалия Лгбт  Отглеждане На Деца  Пол  Половонеутрално Дете  Скандинавски Държави  Швеция 


image  
Учат децата да уважават гейовете с приказки за жирафи педерасти

Хомосексуални жирафи изместват вече приказките за Пепеляшка и Снежанка във възпитанието на децата. Двойката няма детенце, но отглежда крокодилче. Има и книжки за самотни бащи и майки, както и игри с три майки в едно "семейство". Това са методите на възпитание в детската градина "Егалия" в Стокхолм, съобщава Труд. "Полово неутралното възпитание" ужасява едни, но други не - те защитават идеята да се учат като "приятели" вместо да се наричат "той" и "тя". Местоименията се избягват в "Егалия", коментира "Дойче веле". „Целта ни е да разчупим познатите клишета за ролята на мъжа и жената в обществото. За нас е важно всяко дете да се развива така, както то иска, без да му се налагат стереотипи. Затова от най-ранна възраст се опитваме да създадем у децата толерантност към „различните" - хомосексуалните хора, приемните семейства и самотните родители". Това обяснява Лота Ражалин, директор на детска градина „Егалия" в Стокхолм. Въпреки че много родители и педагози оспорват методите на възпитание, фактите говорят друго: списъците на чакащите деца са пълни за една до две години напред. Градината отваря врати през 2010 година и никой не подозира, че две години по-късно това ще е най-предпочитаното ОДЗ в Швеция. „Когато децата играят на семейство и мястото на майката вече е заето, ние предлагаме да има две или три майки. Така толерираме децата да мислят различно", обясняват възпитателите. Играчките са еднакви за всички - с кукли, колички и „Лего" играят както момичетата, така и момчетата. Всички са „приятели" - вместо „тя" и „той" в градината се използва неутралното в шведския език местоимение „her". Много родители смятат подобни идеи за крайни. „На тази ранна възраст децата изграждат началната си представа за всичко, което е около тях. Един по-различен начин на мислене би ги объркал и ще им бъде трудно да се интегрират в обществото извън детската градина", казват родителите. Някои дори обвиняват преподавателите в промиване на мозъци и екстремизъм. „Вярно е, че от съвсем ранна възраст децата имат изградено съзнание за междуполовите различия. Въпреки това подходът на учителите в „Егалия" е твърде неподходящ за тези малки деца", твърди психологът Петер Цимерман. Директорката на градината отговаря на критиците така: „Искаме да дадем на децата най-добрия начален тласък в живота и от „Егалия" да излязат едни силни личности. Ние отделяме особено внимание на толерантността. Важно е да знаят, че са свободни, а не са принудени да живеят сред стереотипи. След години, когато започнат работа, полът не трябва да ги ограничава в избора на професия. Това е демокрация." В интернет форумите някои наричат подхода в градината „ужасяващ". „Налудничаво е - децата се превръщат в опитни животни. Не може на едно малко дете да се дава книга за хомосексуални животни. Те всъщност нямат свободата да избират, налага им се чуждото мнение", гласи един от коментарите в сайта 20min. Други смятат, че „училището не оспорва физическите разлики между половете, нито техните способности. Целта на учителите е да разчупят клишетата, с които живеем. Децата трябва да знаят, че хората са различни и не трябва да ги квалифицират според наложени рамки." Очевидно „Егалия" събира поддръжници и в някои учебни заведения, защото те вече са възприели и прилагат тази система. хомосексуалисти жирафи 
 Гласувай:
0
01. reader - Учат децата да уважават гейовете с приказки за жирафи педерасти
13.03.2018 19:56
Хомосексуални жирафи изместват вече приказките за Пепеляшка и Снежанка във възпитанието на децата. Двойката няма детенце, но отглежда крокодилче. Има и книжки за самотни бащи и майки, както и игри с три майки в едно "семейство". Това са методите на възпитание в детската градина "Егалия" в Стокхолм, съобщава Труд. "Полово неутралното възпитание" ужасява едни, но други не - те защитават идеята да се учат като "приятели" вместо да се наричат "той" и "тя". Местоименията се избягват в "Егалия", коментира "Дойче веле". „Целта ни е да разчупим познатите клишета за ролята на мъжа и жената в обществото. За нас е важно всяко дете да се развива така, както то иска, без да му се налагат стереотипи. Затова от най-ранна възраст се опитваме да създадем у децата толерантност към „различните" - хомосексуалните хора, приемните семейства и самотните родители". Това обяснява Лота Ражалин, директор на детска градина „Егалия" в Стокхолм. Въпреки че много родители и педагози оспорват методите на възпитание, фактите говорят друго: списъците на чакащите деца са пълни за една до две години напред. Градината отваря врати през 2010 година и никой не подозира, че две години по-късно това ще е най-предпочитаното ОДЗ в Швеция. „Когато децата играят на семейство и мястото на майката вече е заето, ние предлагаме да има две или три майки. Така толерираме децата да мислят различно", обясняват възпитателите. Играчките са еднакви за всички - с кукли, колички и „Лего" играят както момичетата, така и момчетата. Всички са „приятели" - вместо „тя" и „той" в градината се използва неутралното в шведския език местоимение „her". Много родители смятат подобни идеи за крайни. „На тази ранна възраст децата изграждат началната си представа за всичко, което е около тях. Един по-различен начин на мислене би ги объркал и ще им бъде трудно да се интегрират в обществото извън детската градина", казват родителите. Някои дори обвиняват преподавателите в промиване на мозъци и екстремизъм.
цитирай
2. reader - -
13.03.2018 19:58
„Вярно е, че от съвсем ранна възраст децата имат изградено съзнание за междуполовите различия. Въпреки това подходът на учителите в „Егалия" е твърде неподходящ за тези малки деца", твърди психологът Петер Цимерман. Директорката на градината отговаря на критиците така: „Искаме да дадем на децата най-добрия начален тласък в живота и от „Егалия" да излязат едни силни личности. Ние отделяме особено внимание на толерантността. Важно е да знаят, че са свободни, а не са принудени да живеят сред стереотипи. След години, когато започнат работа, полът не трябва да ги ограничава в избора на професия. Това е демокрация." В интернет форумите някои наричат подхода в градината „ужасяващ". „Налудничаво е - децата се превръщат в опитни животни. Не може на едно малко дете да се дава книга за хомосексуални животни. Те всъщност нямат свободата да избират, налага им се чуждото мнение", гласи един от коментарите в сайта 20min. Други смятат, че „училището не оспорва физическите разлики между половете, нито техните способности. Целта на учителите е да разчупят клишетата, с които живеем. Децата трябва да знаят, че хората са различни и не трябва да ги квалифицират според наложени рамки." Очевидно „Егалия" събира поддръжници и в някои учебни заведения, защото те вече са възприели и прилагат тази система. хомосексуалистижирафи

Прочети повече на: https://www.novini/news/90870-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 2835922
Постинги: 2478
Коментари: 2550
Гласове: 1903
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031