Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2018 14:34 - Няма стенограма от разговорите на Радев с патриарх Кирил Владимир Шейтанов: Русия няма да преглътне позора, който й нанесе Валери Симеонов!
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 940 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 08.03.2018 14:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
 

По-рано днес от ГЕРБ поискаха президентът да разсекрети стенограмата, за да отпаднат съмненията какво е предизвикало острото изказване на главата на Руската православна църква

 

 

Няма стенограма от разговорите на Радев с патриарх Кирил.

Такава просто не е правена, научи Епицентър.бг.

 

"Разговорите на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма", съобщиха и от прессекретариата на държавния глава.

 

От президентството подчертаха, че българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев.

 

 

Пред Епицентър.бг от екипа на Радев уточниха, че при такива разговори не се води стенограма, за да бъдат откровени. 

По-рано днес парламентарната група на ГЕРБ излезе с настояване президентът да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх, за да отпаднат неяснотите какво е предизвикало острото изказване на главата на Руската православна църква.

 

Тома Биков заяви: 
"Поради високия обществен интерес да бъде разсекретена стенограмата от срещата, за да бъдат разсеяни всякакви съмнения за това дали българската национална позиция е била една при премиера, друга при президента. Надяваме се президентът, като човек с ястребско поведение, като ястреб да е защитил българската национална позиция. Благодарни сме на руската армия, че е водила война в името на българската свобода, но в тази армия са участвали и българските опълченци, така, както са участвали и други националности“. 

Руският патриарх Кирил посети страната ни по повод Националния празник 3 март, а преди да отпътува изрази огорчение, че българските власти приписват заслуги наравно с Русия и на други националности за освобождението ни. 

В сряда вицепремиерът Валери Симеонов нарече руския патриарх „второразрядно съветско ченге“, „агент на КГБ“ и “цигарен милиардер“. Депутатите от "Обединени патриоти" настояха той да се извини на Кирил. Днес и от ГЕРБ се разграничиха от изказването на Симеонов: 

"Това е преценка на вицепремиера, която е направил в качеството си на лидер на НФСБ, доколкото разбирам. Българското правителство няма такава позиция", заяви Биков. 

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки подкрепи искането на ГЕРБ да се разсекрети стенограмата от разговорите на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил. От "Воля" са категорични, че вътрешните спорове при "Обединени патриоти" по казуса доказват нужда от законови промени, с които да не се допуска участие на коалиции в изборите: 

"Вчера ни разиграват отново циркове! Единият е казал, че ще воюваме с Русия, а другият му казва да се извини! Ами, като имат такива непримирими противоречия, кое ги свързва в една коалиция?! Абсолютно ще подкрепим разсекретяването на тази стенограма, защото, ако там има недостойно поведение на който и да е, ние, българските граждани, сме длъжни да знаем!" 

 

Владимир Шейтанов: Русия няма да преглътне позора, който ѝ нанесе Валери Симеонов!
 

Публично изказване на вицепремиер, съдържащо толкова многобройни обидни квалификации и опозоряващи твърдения, представляват квалифициран състав на деяние по чл.147 и чл.148 от НК на Република България

 

 

Владимир Шейтанов,

юрист-международник,

Фейсбук

 

ЗА АГРЕСИВНОТО НЕВЕЖЕСТВО КАТО НАЧИН НА УПОТРЕБА В ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ

 

Вчера, сутринта, 07.03.2018г., българското общество бе "почерпено" с поредна порция "УПРАВЛЕСКИ ТАЛАНТ" от екрана на българската телевизия.

 

КАРТИНАТА БЕ ПОТРЕСАВАЩА!

 

Трудно ми е да определя кое точно преобладаваше в тази политическа изява....

Безсилен съм да поема подобни огромни дози на управленски умения и дарби...

По-лошото обаче е, че и България вече рядко реагира. Загубила е имунната си система.

 

Ще си спестя усилията и няма да анализирам разтърсващото изказване на един български вицепремиер за патриарха на Руската православна църква.

 

Тук обикновените думи са безсилни.

 

Ще се огранича до правната оценка:

 

Публично изказване на вицепремиер, съдържащо толкова многобройни обидни квалификации и опозоряващи твърдения, които не могат да бъдат доказани пред съд, против когото и да е, да не говорим - против главата на Руската православна църква, за действия в изпълнение на официални държавнически прерогативи, представляват квалифициран състав на деяние по чл.147 и чл.148 от НК на Република България.

 

От гледна точка на международното право, това е изключително грубо нарушение на принципа на международната вежливост.

 

Нанесена е обида на официален гост, държавник от изключително висок ранг.

 

Това е непростима грубост. Държава, която уважава себе си и собствените си граждани, която е доказала, че е готова да заплати всяка цена, за да защити своето национално достойнство, която се възпитава под звуците на "Ленинградска симфония" и "Вставай, страна огромная", такава държава няма да преглътне подобна позорна проява.

 

Българското правителство ще получи протестна вербална нота от Руската федерация. В нотата ще бъде взето отношение. Поведението на българския вицепремиер ще бъде квалифицирано най-вероятно като грубо неуважение, нарушаване на принципите и нормите на международното право.

 

Не бих се учудил, ако действията на вицепремиера бъдат квалифицирани като открито неприятелски акт.

 

А може би вербалната нота вече е получена ...

 

Сигурен съм, че Руската федерация ще поиска официално извинение от българското правителство.

 

И България ще трябва да го поднесе, точно така както го поднесе Реджеб Ердоган за сваления руски военен самолет преди няколко години.

 

Последиците ще бъдат сериозни, да не кажа катастрофални за двустранните отношения.

 

Виновникът ще слезе от власт, ще си отиде, където отиде Асен Мичковски..., Но последиците ще останат да тегнат на гърба на българския народ.

 

Всеки народ си отговорността за своите държавници и политици. Не само руският народ носи отговорност за Александър II - цар Освободител (наречен така и на паметника на пл. "Народно събрание"), но и българският народ ще носи отговорност за това, което беше наговорено по повод главата на Руската православна църква.

 

Тук лично извинение от страна на виновника не е достатъчно. Декларация на правителството, че се разграничава от действията на своя вицепремиер, също няма да бъде достатъчна.

 

В дипломацията има непростими неща.

 

Публичното неуважение и обиди от екрана на телевизията пред лицето на 7 млн. българи и още толкова в чужбина, и пред цялата телевизионна общност, не се прощава. Да не говорим, че не се забравя.

 

След първия подобен казус, когато въпросният вицепремиер обиди немския евродепутат, този нов случай представлява очевиден рецидив.

 

Република България няма друг полезен дипломатически ход, освен небазавна оставка на въпросното лице, заради уронване името и престижа на България, увреждане на двустранните отношения с Руската федерация (което неминуемо ще последва), за неизбежните негативни последици в политически, икономически и духовен аспект.

 

С подобен стил на управление, ние твърдо кандидатстваме за канавката на международните отношения.

 

Много се надявам това да бъде чуто от председателя на Съвета на Европейския съюз. Да се отнасяш вежливо към гостите на държавата е не само вековна традиция на българския народ, но и задължение по международния обичай (втория по сила регулатор в международните отношения).

 

Изхождайки от битието си на бивш български дипломат, на български юрист, на български гражданин, изхождайки от възпитанието си и не на последно място - от чувството си за национално достойнство, считам че изходът е само един -

 

Уволнение!!!

 

Не желая, не приемам, отказвам,... Да изпитвам исторически срам като българин, заради подобен вицепремиер... И да нося отговорност за неговите грехове...

 

А те са доста тежки за носене.

 

 
 



Гласувай:
4



1. gotzageraskov - epicenter.bg
08.03.2018 14:52
по-добре да си смени домейна на .ru! Авторът на този пасквил да не забравя, че интересите на русия нямат нищо общо с интересите на България, а точно напротив!
цитирай
2. bojinkata - по-добре да си смени домейна на. ru! ...
08.03.2018 16:08
gotzageraskov написа:
по-добре да си смени домейна на .ru! Авторът на този пасквил да не забравя, че интересите на русия нямат нищо общо с интересите на България, а точно напротив!
и за това да ги "напляскаме" и да обявим война на Русия! Винкелът е много прост, но е вице и излага България! Какво да се прави като цялото обкръжение на Еднокнижник борисоф е от простаци? Оставка!
цитирай
3. ivo1 - Срам и позор с такива като винкел...
09.03.2018 13:18
Срам и позор с такива като винкела!!! Какъв народ сме да си "избираме"такива простаци за управници?!? За простотията почивен ден няма! И като че ли тук в България е котилото на такива!?Срам и позор,как не можахме да си издигнем кадърни българи за оправляващи! Но така е когато един народ унищожава и тъпче цвета на нацията ни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085572
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930