Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2018 12:37 - По делата им ще ги познаете - джендър мафията отвърща на удара - Позицията на БСП по Конвенцията се оценява от другите леви като обръщане на 180 градуса
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 453 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.02.2018 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Сергей Станишев: Аз съм част от БСП! Не мога да бъда арбитър в споровете й с 33 партии в ПЕС
 

Спорът за Истанбулската конвенция заприлича на лов на духове. Ходят „ловци“ из страната и дебнат едни джендъри, които дебнат всички нас.

 

Това заяли президентът на ПЕС Сергей Станишев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. Той подчерта, че е част от БСП и затова, независимо, че е лидер на ПЕС, не може да бъде арбитър по споровете на БСП с останалите 33 организации в семейството на европейската левица.

 

„Има една заблуда, споделих това когато обсъждахме тази тема в Националния съвет. Аз не мога да бъда арбитър, защото съм част от БСП, от Националния съвет по тема, която е спорна. По която има различни позиции между БСП и 33 организации, сред които са британските лейбъристи, германските социалдемократи, италианските демократи. Каквато и да е реакция от страна на ПЕС като политическо семейство, не е в моите ръце“, каза Сергей Станишев.

 

Водещата Диана Янкулова го попита дали БСП може да оттегли номинацията му за следващ мандат начело на ПЕС заради неговата позиция в защита на Конвенцията. „Това за мен е последна грижа. За мен е грижа начинът, по който се води разговорът за насилието над жени. Ние показваме като общество, че отстъпваме от фундаментални ценности като права на човека. Това е резултатът!“

 

Разговорът в студиото на националното радио започна с напомняне на думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която казва за натиска от страна на ПЕС към БСП да промени отношението си към Истанбулската конвенция - „такова чудо не е имало“.

 

„Няма как да се съглася с подобно определение за мнение, позиции, които са изразявани от ПЕС Жени. В едно политическо семейство хората първо разговарят, когато има разминаване, трябва да се чуят различните аргументи и да се изразят позиции. Ако това е политически натиск, значи председателят на БСП не е видял достатъчно политически натиск. Аз съм видял доста по-голям по много други въпроси. Тази доста емоционална реакция от партии от нашето политическо семейство се предизвиква от един прост факт. Тази резолюция, която е приета на Съвета на ПЕС на 1 декември е обсъждана доста по-отдавно, един месец и нито една партия не е възразила по този текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. Затова позицията, която възприе Националния съвет на БСП се възприема като обръщане на 180 градуса. Затова има реакция.“

 

Станишев припомни, че въпросът за правата на жените е тема, която е символична за левицата от самото й създаване. Затова е толкова чувствителна по въпроса.

 

Дебатът у нас по Истанбулската конвенция стана истеричен, изтъкна Станишев. „Гледах с децата един стар филм - „Ловци на духове“. Честно казано, много ми прилича на това, което се случва при нас в политиката – твърде много хора се изживяват като ловци на духове. Ходят из страната и дебнат едни джендъри, които дебнат всички нас“, разказа президентът на ПЕС.

 

Тази дискусия засенчи всичко друго, което се случва в нашия живот, бе неговия извод.

 

Янкулова попита как така, когато се гласува резолюцията в Лисабон, представителите на БСП са били на срещи с други леви партии, които той бил организирал.

 

„Съветът на ПЕС не е детска градина и ние не следим кой стои в залата, не проверяваме кой кога влиза или излиза. Ако една партия не е съгласна с една тема, има възможност да заяви това и да това да се запише в протокола. Но това не е истинският проблем. Истинският проблем е насилието над жени. Учудвам се как досега никой не се сети да отиде в един център и да поговори с български жени, които не са били бити и малтретирани“, отговори Станишев. В петък той посети един от тези центрове.

 

С парите за референдума могат да се направят около 20 такива центъра, за да се защитят жените, повтори тезата си той.

 

„Нека кажа ясно – нито еднополови бракове, нито трети пол няма в конвенцията. Нито задължително сексуално образование на децата с възможност след това децата да си определят пола – това го няма. Аз виждам как партиите търсят политически дивидент и мислят как ще се слеем с народа. Да, трудно е да се слееш с народа като предлагаш икономически и социални решения. Много по-лесно е да се водят битки с духовеве. Не е почтено да се играе със страховете на хората. Дълбоко погрешно да се стига до истеризиране. Виждам, че управляващата партия се скри. Направи хода на Понтий Пилат, като изпрати въпроса в Конституционния съд“, каза още Станишев.

 

Но за мен е притеснително, че БСП по тема, която е толкова лява се нарежда до т.нар. патриоти, заключи Сергей Станишев.

 

Чуйте интервюто на Сергей Станишев пред БНР ТУК

 

 

 
 


image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074900
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031