Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2017 19:53 - МАРТИН КАРБОВСКИ В ПУ: „ИМАМЕ НОВ КВАЗИ-ТОТАЛИТАРЕН ПРОЕКТ“
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 834 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  04 April 2017   image 0

Автор Лентата

  image Lentata.com публикува материала на младежкия сайт за култураmediacafe.bg, който разказва за гостуването на Мартин Карбовски и Костадин Костадинов в Пловдивския Университет. Вчера Карбовски стартира турнето „РЕБЪЛГАРИЗАЦИЯ“, с което обикаля България. Ето как младите видяха срещата с журналиста, какво разбраха, споделиха и искат и вие да знаете:

Един от най-известните български журналисти – Мартин Карбовски, зaедно с Костадин Костадинов, председател на движение „Възраждане“ и автор в lentata.com, се срещнаха със студентите в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“

Срещата бе организирана от Студентски съвет и е част от мащабно турне на Карбовски и Костадинов под темата „Ребългаризация“. Двамата ще посетят в идните месеци не само най-големите български университети, но и по-малките населени места. Идеята, с която правят всичко това, е да поговорят с останалите все още в България млади хора, да ги предупредят за някои от опасностите на модерния свят, за които може би не подозират, да им покажат как тяхната свобода е застрашена и от кого, да посочат някои от белезите на изчезващата свобода, да провокират действие и промяна.

image

„Искам да споделя с вас огромното си притеснение, че у нас се поражда една бавна тенденция на нов квази-тоталитарен проект. Четири са властите – изпълнителна, законодателна, съдебна, четвъртата би трябвало да сме ние и вие. И четирите власти започват да се ориентират към един и същи център. Той е ясен, той е политически, той е леко зад завесата. Това се усеща много пагубно в икономиката и по време на избори...“ – започна разговора с пловдивските студенти Мартин Карбовски пред препълнената 6-а аудитория в Ректората като интересът беше толкова голям, че освен насядали по земята и правостоящи, няколко десетки стояха и пред вратата.

Мартин Карбовски нагледно назова и почти никаквите разлики и тенденции към уеднаквяване на някогашния тоталитерен режим в България и днешното политическо устройство, което на теория се води за демокрация. Журналистът разказа за своята свобода на словото, която защитава на цената на 6 дела, водени срещу него от „неолиберална клика“, която цели просто да вкара общото мислене и говорене в един политически коректен калъп, извън който всичко останало е слово на омразата и нетолерантност.

А с всичко това и да смаже постепенно всеки глас на съпротива. „Еничари“, ги нарече още Мартин Карбовски, които са пуснали пипалата си не просто във всяка институция, но и във всяка медия и зорко следят кой бяга от квази-тоталитарния и неолиберален калъп, в който слово на омразата е свободата да казваш какво не харесваш.

image

„Вие не гласувате. Не ви упреквам. Когато беше комунизъм, аз трябваше да се бунтувам, да правя стачка, по простата причина, че тогава нямаше къде да избягаме. Сега и пред мен и пред вас стои идеалната алтернатива, че ако тук не ти харесва, можем да го избягаме. Това е една огромна беда. Една от нашите най-големи щастия – да можем да ходим по света, да пътуваме без визи, без граници, нашата мечта всъщност обезкърви нацията. Човек трябва да внимава какво си пожелава, защото ще получи 1-2 българи милиона навън. Всички знаете това, но то вече дори не е в центъра на медийното....“

Костадин Костадинов, който е председател на политическата партия „Възраждане“, която на последните избори успя да мине границата за субсидия от 1%, но доброволно се отказа от държавните пари, сподели пред пловдивските студенти, че целта на цялата тази цензура, която дори придобива размерите на пропаганда, е само една – да накарат свободмислещия човек да не вярва в себе си. „Защото един човек, който вярва в някого и е излъган, в крайна сметк не губи доверие в себе си. Обаче, когато не вярваш, че ти не можеш да промениш нещо и се гледаш с отчаяние, тогава вече битката е изгубена изцяло.“ – каза Костадинов.

Мартин Карбовски заговори пред пловдивските студенти и за този характерен български недостатък, който дава прекалено власт на чорбаджиите, който прави от народа една лесна за поробване маса, удобна и съпротивляваща се само в наистина критични моменти. „Независимо какви са чорбаджиите, трябва да им излизаме“. Журналистът даде и пример със своята борба против комунизма и цялата мечта, която е имал за демокрацията, но в последствие е рухнала.

„В 90-те живяхме прекалено отдадени на свободата, сега прозорецът на свободата се затваря със скърцане, което чуват само отделни хора. Това обрича вас на емиграция, а мен на самотна, жалка старост, където едно циганче, което съм снимал преди 5 години, ще ме обере и убие, когато стана на 68.“

По време на срещата Карбовски научи и за трагичния инцидент в Санкт Петербург, където при терористична атака в метрото, бяха убити 10 души и ранени десетки.

„Ние допуснахме да се случи една абсолютно безхаберна концепция да влизат всякакви хора на нашата територия. Това е зловещо, което направиха с този нео-либерален проект... Това, което направи Меркел с „Елате всички, всички ще приемем“, това ще го плащаме тепърва. Но тук има още по-лоша новина за всички нас – няма къде да избягаме. Това трябва да го спрем. Защото от толкова много неолиберални проекти – социални, политически, икономически, ще ни се получи една прекрасна консервативна война.“

 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073655
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031