Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2016 05:31 - Подайте си оставките!
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1489 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 27.01.2016 06:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image    Не уважаеми министър на образованието и науката Танев, не уважаеми заместник министри и министърки, както и цялата останала пасмина национални предатели, бъдете така добри да си подадете оставките, за да не ви изхвърли народа           image  
НЕУВАЖАЕМИ ОТ МОН, ПОДАВАЙТЕ СИ ОСТАВКИТЕ, НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ     Не уважаеми министър на образованието и науката Танев, не уважаеми заместник министри и министърки, както и цялата останала пасмина… WWW.SVOBODNOSLOVO.EU
Проф. Пламен Павлов: „История славянобългарска” е подходяща за всяка възраст, отпадането ѝ от програмата за 6-ти клас ще се отрази неблагоприятно на подрастващите 25 Януари 2016 | 17:00 | Агенция „Фокус” Снимка: Информационна агенция "Фокус" Проф. Пламен Павлов, специалист по история на Византия и средновековните балкански държави, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в интервю за Агенция „Фокус”във връзка с отпадането на „История славянобългарска” от учебната програма по литература за 6-ти клас. 

Фокус:Проф. Павлов, как ще коментирате факта, че „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски отпада от учебната програми по литература за шести клас? 
Проф. Пламен Павлов:Ако беше проблем само с „История славянобългарска” и това, че би била преместена от 6-ти в 8-ми или някакъв друг клас, бихме могли да търсим някакво оправдание за подобни безсмислени и доста странни промени. Въпросът е, че целият дух на учебните програми все повече затъва в някакъв нихилизъм. Виждаме как отпада не само „История славянобългарска” на будителя на нацията Паисий Хилендарски, отпадат или се преместват също произведения като „Къде си вярна, ти любов народна” и „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”. Те са част от формирането на една личност, на нейното национално и ако щете европейско мислене. Много е на мода да се говори за европейски стандарти, за европейски практики, все пак нека да припомним, че в химна на Франция се пее за родината. В тези учебни програми думата „родина” изобщо отсъства, това го казаха и географите в техните протести. Мисля, че са необходими много големи корекции. Дълбоко не приемам и много мои колеги не приемат отпадането на предмета история от 11 и 12 клас. Видяхме, че географите се организираха и протестираха по сходнипричини. За съжаление гилдията на историците е по-индивидуалистична и не знам по какви причини, но не се организира. Нашият исторически факултет във Велико Търново, с декан проф. Иван Тютюнджиев, прие декларация, в която възразихме срещу отпадането на изучаването на история в 11 и 12 клас. Слушах заместник-министър Кастрева, която каза, че в 10 клас учениците са приключили националното си възпитание. Националното възпитание въобще, общата култура, културният профил на един човек се изгражда през целия му живот. В никакъв случай не е приключило на 16 години. Напротив точно в 11-ти и 12-ти клас би трябвало историята, литературата и географията да присъстват, защото това са основни компоненти на нашата идентичност като хора, като българи и европейци. 
Фокус:От МОН посочиха, че Паисиевата история ще бъде преместена в програмата за 9-ти клас, като на нейно място в 6-ти клас учениците ще изучават „Робинзон Крузо”. „Срамим ли се да се наречем българи” или „История славянобългарска” не е подходяща за тази възраст?
Проф. Пламен Павлов:”История славянобългарска” е подходяща за всяка възраст. В крайна сметка тя е преписвана на времето от нашите прадеди, хора, които са били много малко образовани, някои от които са били направо неграмотни. Не виждам как децата в 6-ти клас са неспособни да разберат повика на Паисий да се брани националното, да се гордеем и да познаваме миналото. Не виждам нещо да пречи да се изучава и в 5 и в 9 клас. Що се отнася до примера с Даниел Дефо и „Робинзон Крузо” – разбира се, че и такива произведения могат да бъдат включени. „Робинзон Крузо” беше включена в сегашната програма по литература, някъде в горния курс. Не знам как стоят нещата, но в досегашните програми, в някои учебници нямаше Гьоте и неговия „Фауст”. Ако се върнем към нашите програми преди 9 септември, ще видим, че те са по-модерни от сегашните. Казвам много тежки думи, но мисля, че имам основание за това. Виждаме, че това буди обществено недоволство. Нелепите обяснения на министерството, че всичко било обсъдено с някакъв кръг от експерти или кръг от директори или някакви ангажирани лица не е достатъчно. Самият аз съм бил на такива разговори в министерството, говорили сме, има някакъв диалог, не мога да го отрека, но не мога да приема, че всичко е решено и край. Този административно-бюрократичен подход за мен е неприемлив. Видяхме на протестите на колегите географи, че на тези гласове от нашата гилдия се отговаря, че всичко е решено. В общи линии „Ние сме на власт, ще прави каквото си искаме”. Демокрацията е точно обратното нещо. Ако погледнем програмите в другите държави ще видим, че там присъства националното възпитание. Особено в момент като днешния, когато виждаме, че цяла Европа е застрашена от глобални промени, от катаклизми, най-малкото логично изглежда да махаме основен или да преместваме едно такова послание. Това мисля, макар и емоционално. 
Фокус:Отпадат текстове, които са фундаментални за българското мислене и самосъзнание като „Хубава си, моя горо”, „Вятър ечи, Балкан стене”. Как това ще се отрази върху подрастващите?
Проф. Пламен Павлов:Вие задавате риторични въпроси. Това ще се отрази изключително неблагоприятно. Подобни текстове, песни – творби с такъв дух са факт по целия свят. С националната материя, с общокултурната материя, трябва да се действа много внимателно. Голяма част от младите българчета учат до 10 клас, оттам нататък ще учат нещо друго, както г-жа Кастрева заяви. Както казва министър Танев, ще отидат в чужбина. Възразявам срещу тези внушения на министъра, че българските деца непременно трябва да ходят в чужбина. Един министър на образованието, би трябвало да бъде сред стожерите на националното. При неговите скандални изяви във Враца преди година и нещо. В България има добро висше образование. Самият министър Танев е част от него. Би трябвало неговата мисъл да бъде преди всичко за българските университети. Иначе хората имат свобода на избор, могат да ходят в чужбина, да се специализират там. Мисля си, че въобще трябва да бъде преосмислена цялата стратегия на образованието. Преди няколко дни, наши деца спечелиха световна олимпиада по математика. Веднага чухме по национални медии, че са поканени в Оксфорд, в Кеймбридж, а защо да не бъдат поканени в Софийския университет, във Великотърновския, в Пловдивския. Защо ние не каним хора от Англия или от Америка? Може би отначало това ще изглежда куриозно, но това е нормалният модел. Къде са подготвени тези деца – в България, от хора, които къде са завършили – в България. От това по-висока оценка на нашето висше образование може ли да се даде? Според мен е факт, че ние въпреки всички трудности, въпреки, че сме най-лошо платени от всички, включително и от Албания и от околните страни, се опитваме някак си да си гледаме работата. Да неговорим за учителите. В крайна сметка какво получаваме – програми, които някой е благоволил да ни спусне отгоре, уж обсъдени на някакво равнище. Диалогът е нарушен. Той трябва да бъде много повече с учителите и с родителите, иначе реакциите ще бъдат емоционални и може би по-твърди като моята, но не ни оставят други избор. 
Деница КИТАНОВА
image

image

image

Защо съм така любезен?:))
Как ще изглеждаме всички и държвата ни след 50 години? Искате да узнаете? 
ЕТО ТАКА ЩЕ СТОЯТ НЕЩАТА:
Като концерт на Пайнер в ада. Мартин Карбовки

image


Нови политически плакати: Брожение срещу МОН, във Фейсбук искат оставки!:

Социалната мрежа изригна срещу решенията на МОН и образователния министър по повод редица неприемливи "реформи", които се подготвят. Във Фейсбук се разпространява този плакат с искане за оставката на Танев заради скандалните според мнозина промени.

image image image image       1 / 3

 

  • image
  •  
  • image
  •  
  • image
  •  



     



Гласувай:
4



1. elahikari - Неуважаеми от МОН, подавайте си оставките, национални предатели
27.01.2016 08:34

Неуважаеми министър на образованието и науката Танев, неуважаеми заместник министри и министърки, както и цялата останала пасмина национални предатели, бъдете така добри да си подадете оставките, за да не ви изхвърли народа.

За какво съвместно съжителство на българите с османлии в Османската империя ми говорите, предатели национални? За какво, бре? Вие българи ли сте бре, безродници?

Набийте си го в предателските празни главици, че не е имало съвместно съжителство, а е имало робство. Тежко робство. Какво съжителстване с изверги, които са ни клали като животни заради вярата? Какво съжителстване със сган, която е изнасилвала жени и девойки, която е отвличала жени и девойки за да задоволяват долнопробно животинските им инстинкти? За какво съжителстване с османлии ми говорите, като са си били чисти турци.

Иван Вазов, написал "Под игото", а не "Съвместно съжителстване", се обърна сто пъти в гроба човека от вашите безумици. Срама нямате пред дедите ни, пред кръвта на стотиците хиляди, загинали под турския ятаган, загинали за свободата на България.



На коя държава служите, национални предатели? Кой ви плаща залатите бре - българския народ или Ердоган ефенди от Анкара? А може би големия господар от Вашингтон? Кой? Кажете си? Кажете кой ви плати, за да сътворите тези безумия?

Подавайте си оставките, предатели, подавайте ги. Нямате право да заемате тези постове. Нямате право и да се водите български граждани. Вие продадохте българския народ и България. Такива като вас се изгавриха с историята на един велик народ. Вие се изгаврихте с паметта на дедите ни.

Подавайте си оставките, защото не желаем национални предатели да определят бъдещето на българския народ и България.

Николай Михайлов

Създател и администратор на уеб медията The News of България.

Януари 26, 2016 Николай Михайлов Публикувана в Ало, властта!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086812
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930