Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2015 11:24 - Въпрос към родителите у нас - вие можете ли да четете?
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1324 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 21.12.2015 11:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор Милена Янинска Въпрос към родителите у нас - вие можете ли да четете? Имам въпрос към родителите у нас – вие можете ли да четете? Вие знаете ли, че децата ви посещават училище? Отваряте ли учебниците им? Разбирате ли какво се случва между кориците? Децата задават ли ви въпроси? Вие какво им отговаряте? Това нормално ли е, според вас? Не сте ли притеснени? Защо нищо не правите? Поредният абсурд у нас, който е посрещнат с гостоприемно равнодушие. Или простодушие. Не знам вече наистина.. арсеналът ми от обяснения, оправдания и НЯКАКВА логика, каквато и да е, е изчерпан. Аз недоумявам пасивността на българския родител. Започвам да си го обяснявам с неразбиране на сериозността на ситуацията, а това е критично нисък интелект. Когато бях малка, с дядо четяхме всички български автори – от Йовков до Смирненски! Учех наизуст стихотворенията на Ботев, а родителите ми ме изпитваха на уроците за другия ден, обясняваха ми, каквото не разбирах и ми помагаха с домашните. Днес се чудят дали да оставят Ботев и Вазов на новите поколения, „Даваш ли даваш, Балканджи Йово“ им се струва недостойно за изучаване произведение, мислят как по-деликатно и безобидно да представят пет-вековно робство, а включват мутрите и джиповете в учебниците, докато децата ни учат цигански песнички по „Музика“. Към Министерството нямам въпроси. Те разполагат само с рамене, които да вдигат по всеки повод и при всяко запитване. Толкова си могат. Учителите са поставени при тези обстоятелства и при още редица унизителни други, така че и от тях не можем да търсим отговорност и яснота. Но родители – вие какво правите? Осакатявате децата си интелектуално с бездействие и прехвърляне на отговорността за обучението им върху странични хора. И какво като те са виновни? При положение, че утре вашият син ще бъде идиотът в кварталното кафене? Или идиотът на строежа в Лондон. Има ли значение. Днешните учебници възпитават утрешните идиоти. А техните настойници мълчат. Защо мълчите?



Гласувай:
2



1. reader - Владимир
21.12.2015 11:26
Предполагам родителите се чувстват безсилни, поне в по-голямата си част. Обществото е фрагментирано. Ценности липсват. Това, което бе до скоро свято се хвърля в калта, при това системно и целенасочено. Обществен елит липсва. Училищната институция - компрометирана. Църквата, стожер на вярата и традиционните добродетели все още се проваля да намери подход към хората. Това което е всесилно в момента са масмедиите, които допринасят достойно за разпада на обществото. Родителите са точно толкова жертви, колкото и децата, само не дотам невинни. Доколкото разбирам при последните демографски изследвания се установява, че проблемите постепенно ще избледнеят с изчезването ни.
цитирай
2. reader - събудете се
21.12.2015 11:26
Това, което се внушава на българското общество с новия закон за образованието, е в тази посока. Това са бомби, които ще гърмят след 15 години, когато няма да има кой да защити България от сирийци, пакистанци, афганистанци, които ще опитат да прегазят страната ни в стремежа си да стигнат до Западна Европа", коментира на пресконференция преподавателят по география Марин Русев, шеф на асоциацията. "Съвет за национална сигурност се свиква, когато някой е позволил в основния закон на едно общество да няма думата: "Родина". Когато няма думата "Родина" и когато се премахва единствения клас, в който се учи "Роден край" - тогава се свиква Съветът за национална сигурност", продължи Русев. На 17 декември учителите по география провеждат символичен протест. Мотото му е: „География и икономика” не е третостепенен учебен предмет!”. Учителите започват подписка срещу небалансираното разпределение от изучаваните предмети в училище. "Последното действие от Министерството на образованието и науката (МОН) бе да махнат последната дума: "Родина". Ще има "Околен свят", няма да има "Родина". Това е причината 23 януари 2016 година пред сградата на МОН да организират протест в защита на достъпността на знанията по география и родолюбивото възпитание.
цитирай
3. reader - мъка
21.12.2015 11:28
Какво ви кара да мислите, че новобогаташите и селяните в София (например)им пука за четене или за например екология, световни новини, глобално затопляне, правата на животните, литература или история??!!! Дайте им чалга "култура". Вие се шегувате. Нещо друго ли очаквате на фона на безнадеждната простотия и безхаберие? 20 години грижа само за богаташите и поощряване на пълна простащина! Вижте кой е на малкия екран. Показват ли учени, професионалисти, доктори, автори, инженери, математици, доброволци, осиновители, хора с по 2 дипломи от чужбина,световните ни шампиони по шах, във да кажем Вип Брадър? Само певачки и псевдо изкуство. Материализъм и комесиализъм на макс. И чалга.
цитирай
4. reader - смрад
21.12.2015 11:29
Много точно казано! То само това да беше, а що са разлигавени, какви снобчета са, колко нямат акъл за 2 пари и как се смятат за 'entitled' за всичко, но това идва от мама и тате.При толкова селяни, чалга и простотия... как да стигнат до книгите точно? А за злобата към животните и жестокостта не ми се говори. Бъдещи психопати.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4084780
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930