Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2015 18:53 - Европа е в предвоенно състояние, а ЕС може да се разпадне
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Аз съм един от много малкото българи, които са виждали реална война. Присъствал съм и от някаква гледна точка съм участвал в реални военни действия както по време на гражданска война, така и в конвенционални войни между отделни държави. Наблюдавал съм и подготовката на тези войни – военна, дипломатическа и политическа. Виждам сходни елементи със сегашната ситуация.

– Европа се сблъсква с изключително тежък бежански проблем. Някои страни се принуждават да използват и армията си, а ние поне засега сме извън окото на бурята. Какви са опасностите и рисковете пред нас, г-н Василев?
– Европа се намира в предвоенно състояние. Ние сме в етапа, в който все още се води подготовка за война. Историята ни учи – войната винаги се губи от този, който не е подготвен, който е разединен и който не знае какво и как да го направи. А Европа се оказа неподготвена за тази криза, за тази огромна бежанска вълна, която я връхлита с неподозирана сила.

– Не звучи ли преувеличено това, едва ли не като някаква конспиративна теория? Защо мислите така?
– Аз съм бил на война и съм един от много малкото сегашни българи, които са виждали реална война. Присъствал съм и от някаква гледна точка съм участвал в реални военни действия както по време на гражданска война, така и в конвенционални войни между отделни държави. Освен това съм наблюдавал и подготовката на тези войни – военна, дипломатическа и политическа. Виждам сходни елементи с настоящата ситуация и това ми дава повод и аргументи да мисля по този начин.

– Този проблем е многопластов – свързан е с човешка трагедия, хората бягат от войната в търсене на по-добър живот за себе си и семействата си. Нали трябва да проявяваме толерантност в такъв момент?
– Българите сме изключително толерантен народ. Но откъде накъде ще поемаме злощастните последици от безразсъдната дипломатическа, политическа и военна активност на американското правителство? И с ответните действия на френските и британските правителства? Всички те са подкрепяни и финансирани от тези движения и изменения в Близкия изток, заедно със Саудитска Арабия, Катар и другите шейхства. И изведнъж те излизат сухи от водата! Да видим фактите.
САЩ щели да приемат 8000 души – вероятно тяхната агентура и семействата им. Англия каза, че ще подбере кого да приеме, но може и никой да не вземе. Защо тогава ние да искаме българинът да е толерантен, като този, който е причинил нещастията, е нетолерантен? Това е много грозно обвинение към българския народ и е вдъхновено от същите тези, които отказват да понесат отговорността си за последиците от действията им в Близкия изток. Така че, това което правим, е свръх възможностите на българския народ. Нашият изнемощял народ се опитва да направи каквото може за част от тези хора, но и ние имаме граници. И ние не можем да понесем повече от това, в което сме в състояние да направим.

– Има един друг важен въпрос – в ситуация като тази, в която са заплашени едва ли не устоите на държавата, политиците ни, хората продължаваме да се делим на фили и фоби, на леви и десни. Получава се един порочен кръг, който повечето не разбират. Трябва ли правителството да има по-активна връзка с обществото?
– Има някакво обяснение, което изглежда по-логично, и ще ви го кажа въз основа на опита си. В Израелската война през 1968 година Израел завладя палестинските територии на Западния бряг на река Йордан. Различни еврейски или арабски спонсори дадоха много пари, за да бъдат подкупвани ливанските ръководители да приемат палестинците на своя територия, като тогава се цитираха суми между 1000 и 2000 долара на приет бежанец. Само че в началото на 70-те години една кола струваше 3000 долара и покупателната способност на долара беше 10 пъти по-голяма.
Не изключвам този елемент също да присъства в отношението на някои хора към бежанците тук, в България. Които едва ли не са разтворили ръце и приказват: всички да дойдат, защото ние сме били най-толерантните и можем да подсигурим подслон на всички бежанци. Това е подигравка с възможностите на България, с чувствата на българския народ. Точно тези неразумни приказки, които някои хора във властта употребяват, насаждат ксенофобията и страха от чужденците.

– Започна подписка на известни общественици с призив към управляващите да не мълчат: „Вразумете се!” – Но при нас нещата май стигат само до подписка.
– Подписката действително е много полезна и показва гражданското чувство на хората, които са я подписали, но подписка работа не върши. Трябва натиск върху това правителство. И то е изправено пред една алтернатива: или да спре пътя на мигрантите в България и да ги отклони от нашата страна, или да попадне под ударите на всеобщото недоволство. С подобни палиативни средства като приказките: ще приемем 2000 бежанци, после още 4000, после още 8000, нещата не могат да се оправят. Решаването на тези проблеми не може да бъде стоварвано върху гърба на българския народ.

– Каква е реалната заплаха пред Европа сега, не малко анализатори вече твърдят, че тя е заплашена от разпад?
– Да, Европа е заплашена и от разпад. Няколко неща ми дават право да мисля така: възстановяването на границите от страна на основните европейски държави, провалът на Шенген, скоро станахме свидетели на това как еврото беше на крачка от смъртта си. Това показва, че ако Европейският съюз не се реформира, ако не отчете интересите на малките държави, вкл. и на България, няма да го бъде.
Егоизмът на големите западни държави доведе до това положение на общността. Ако ЕС не се реформира сериозно така, че националните интереси на всеки да бъдат защитени, а не да са приведени под общ знаменател, който да е доминиран от интересите на Англия, Франция и Германия, то Европа със сигурност ще се разпадне.

Визитка:

Васил Василев е роден на 5 септември 1949 година. Завършил е икономика в София. Повече от 20 години е бил журналист, включително пратеник в Бейрут и кореспондент в Париж. Обиколил е много държави и се познава лично с редица световни лидери, сред които Франсоа Митеран, Маргарет Тачър, Хенри Кисинджър, Михаил Горбачов и много други. След 1989 г. възстановява фирмата на своя дядо и започва частен бизнес, създава фондация „Братя Василеви”. Той е и основател на Съюза на работодателите у нас. За по-малко от година (от октомври 2014-а) създава близо 100 клуба „Млади възрожденци” в цялата страна. Председател е и на Общобългарския комитет „Васил Левски”.




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4096939
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930