Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2015 09:09 - Потомката на Дякона Христина Богданова: Максим Генчев е получил смъртна заплаха?! Нелепо!
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1054 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Филмът му за Левски е пълен абсурд, долнопробна пародия! офия, България image Снимки: 5 Кадър от филма „Дякон Левски”   image image image image   Премиерата на "Дякон Левски" на режисьора Максим Генчев в навечерието на годишнината от обесването на Апостола се превърна в най-коментираното събитие в страната. Засега отзивите са предимно крайно негативни. „Току-що се прибирам от премиерата на филма "Дякон Левски". В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо!.. Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована”, написа веднага след филма Христина Богданова, която е потомка на Левски. а ето какво каза тя и пред народното издание:
- Веднага след филма за Левски изразихте много силна емоция, за съжаление - не позитивна… 
- Аз имах съвсем различна нагласа, когато отивах да го гледам. Резервирах билети за цялото семейството още от момента, в който разбрах, че ще има такава премиера. Но още след 3-4-тата минута започнах леко да се напрягам... Започват някакви сценки, в един момент се появява бащата на Левски в ситуация, в която го гръмват, утрепват го като куче, докато той се опитва да спаси Левски! (въздъхва) А бащата на Левски си отива сравнително млад, след близо 4-годишно боледуване, бил е на около 40 години. И със сигурност не е убит от куршум! И не е бил съдия, а гайтанджия... Сега, наясно съм, че това не е документален филм, когато е художествена интерпретация е възможно да има украсяване на някакви събития, но не може да има според мен фактологическа подмяна на неща!

- В профила си във фейсбук пишете, че Левски е представен като „мижитурка” по един „абсолютно недостоверен начин”...
- Този образ беше слаб! Беше неубедителен! През цялото време виждах една шепа хора, които… не знам какво правеха всъщност?! Не разбрах как точно се бориха срещу поробителите! Не разбрах точно как създадоха мрежа от комитети, защото изобщо не видях комитети как се създават! Ключовите идеи липсваха! Хиляди, хиляди абсурди… И даже не става дума само за образа на Левски, но и за всичките тия хора. Абсурдно представяне!

- Имали ли сте до този момент – преди или след филма – разговор с режисьора Максим Генчев?
- Не, не съм. И той не се е свързвал с мен, а и не е длъжен да го прави. Нямам претенция, че той трябва да се свързва с нас, както и че ние имаме абсолютно достоверна информация, като родственици. Но ако аз тръгна да правя такъв филм, ще се допитам със сигурност до историци. Бих направила много сериозна проверка за всичко.

- В реакцията на Максим Генчев след поредицата от упреци се долавяше една дързост. В същото време се появи информация, че е получил и смъртна заплата, на която обаче, не гледал сериозно?!...
- Изключително бих била изненадана по неприятен начин, ако той наистина е получил смъртна заплаха. Това е несериозно! Уважавам правото му на автор, има си своята интерпретация и виждане. В случая моята реакция е на зрител – и аз имам правото да харесам или не. И нямам абсолютно никакъв личен проблем с Генчев!

- И все пак сцената, в която Левски… псува, вероятно не ви е оставила равнодушна?...
- Разбира се. Но знаете не е проблемът в самата псувня, колкото в това, че този кадър, както и множество други са безсмислено самоцелни. Самоцелното подчертаване на това нещо, не го разбирам - просто в нищото, ей така,

изведнъж изплющява една псувня!

- Обяснението на Максим Генчев по този въпрос е, че Левски всъщност е псувал турчин, който казва, че трябва да го изядат чакалите, и че в псувнята всъщност има „оплодителен, а не унищожителен заряд”...
- Ами… не го разбирам този „оплодителен заряд”. И преживяването по време на цялото ми гледане на този филм беше, че все едно ми секат корените по един изключително брутален начин! Чувството беше неописуемо!…

- В едно интервю Генчев дори оспорва факта, че сте роднина на Левски, защото той „не е имал внуци” и ако вие „имате претенции за родствена връзка с него, сега имате своите две минути слава, за да давате такива изявления”...
- (въздъхва) Какво да ви кажа… Не съм обидена дори от Генчев, фрустрирана, гневна и разочарована съм от това, което видях във филма. Към него нямам никакво отношение! Да не говорим, че през последните 5-6 години около всички поводи, свързани с Левски, гостувам по медии. По-важното за мен обаче, като родственик на Левски, са многобройните срещи, които провеждам къде ли не из България - с ученици, с хора, с общности… Хората, с които аз общувам и които срещам покрай Левски, знаят коя съм аз

- Защо според вас в лентата я нямаше емблематичната реплика на Левски: „Ако печеля, печели цял народ, ако загубя – губя само мене си!”?
- Не само тази, но и много други негови стойностни реплики липсваха… Защото това беше слаб образ! Този образ като загине, той дори и себе си не губи – защото го няма! Просто е потресаващо!

- Появи се информация дори, че се подготвя и сериал за Левски…
- О, леле, Боже! Ами… жалко! Наистина жалко! 

- Кога за първи път разбрахте, че сте потомка на Левски? Какво беше усещането от това да асимилирате всъщност чия роднина сте?
- Всичко започна от един портрет в хола на стената – един от оригиналните портрети на Левски. Откакто се помня – тези магнетични очи, това тяло, винаги са ме привличали – естествено, тогава като малко дете, което все още нямаше идеята за кой човек точно става дума. Разбрах кой точно е Левски някъде като ученичка. Започнах да осъзнавам, че това е един национален герой, но истинското значение на Левски, признавам си, започнах да осъзнавам вече като възрастен човек.

- Почувствали сте гордост, гледайки портрета на Левски още като съвсем малко дете. Сега обаче излезе информация, че филмът на Максим Генчев е забранен за деца...
- И съвсем логично, предвид ваденето на нокти, рязането на език… И до момента аз не можах да разбера какво е посланието на филма, не можах да разбера какви са достойнствата на отделните герои в него, не мога да си представя как едно дете пък би го разбрало. Би се формирала една 

дълбоко погрешна представа!

За мен единственото болно е, че има изкривяване на историческите факти – в прекомерна степен! Не може да си преиначаваме историята, не може да си променяме съдбата! Разбирате ли, че аз на моменти имах усещането, че гледам някаква пародия?!… На моменти си беше жива пародия, при това евтина, изключително долнопробна!

- На 19 февруари се честваха 142 години от обесването на Васил Левски! Да, обаче, той си отива от този свят ден по-рано – на 18 февруари 1873 г. Защо се получава такова несъответствие?
- Да, 18-ти е датата, на която си отива Левски. Тук, да си призная, има определена мъглявина по темата. Някъде по соцвреме става тази промяна и неясно защо се случва. Едната версия е, че е техническа грешка – защото се било преминавало от Юлианския към Григорианския календар. И наистина не знам защо това продължава така да се представя?!...

Тази церемония пред паметника му по традиция е запазена за политическия елит и просто… просто си е една абсолютна демонстрация! Ако наистина има искрена почит към този човек, то тя се изразява в това да спазваш в ежедневието си принципите, които този човек е отстоявал и за които е умрял! Говоря за чест, за честност и достойнство! Левски казва: „Играем си с живота на 7 млн. българи – трябва много да се внимава!”.

- А как гледате на това, че някои изследователи свързват Васил Левски с масонството, допускайки, че той е посветен като масон през 1861 г.?
- На мен лично не ми звучи достоверно. Васил Кунчев е бил изключително вярващ човек. Православен. И дори и след като захвърля расото, образно казано, когато се посвещава на революционната си дейност, и този акт от ’64-та година, когато си отрязва косите, той до края на живота си продължава да спазва обетите на вярата. Защото Дякон – в смисъла на вяра, си до гроб! Той си е поискал своето разрешение от своя духовен баща, който го е ръкоположил – отец Кирил Рилец – да му разреши да се откаже от дяконството, за да може да свърши това начинание, в което е вярвал, че е за доброто на България.

- Твърди се, че Левски всъщност не е бил предаден от един човек, а е станал жертва на дълга верига от полицейски разкрития…
- Да… има такива твърдения. Но така или иначе няма достоверни данни. Няма 100 %-ово потвърждение. За себе си, тъй като аз не съм историк, ключовата е темата за предателството като такова, не толкова кой и как го прави.


Едно интервю на Анелия ПОПОВА
Преди години режисьорът предизвика скандали и с филма си по „Гераците” 


Дебатът по филма „Дякон Левски” на Максим Генчев явно ще продължи дълго. Засега надделяват негативните мнения за лентата. Самият режисьор-актьор и пр. отвръща нехайно на нападките в типичния си стил: „Дреме ми, че хората не са ми харесали филма!”. Според негови приятели, въпреки хулиганския си изказ, Генчев дълбоко преживявал негативните отзиви за филмовата лента. „Максо е „примат” като поведение, но като всеки творец е дълбоко чувствителен!”, казват те. 

От филма обаче взеха да се отдръпват дори хора от екипа. Според сценариста Георги Иванов, на него трябвало да се гледа като на „социален експеримент”. „Левски е представен посредствено, няма ги постъпките му като национален герой”, каза Иванов и по този начин намеква, че идеята му на автор е била зачеркната по време на екранизацията. 

Много интелектуалци обаче считат, че срещу филма е бил организиран комплот. Доказателството - нито един от поканените висшестоящи не дошъл на премиерата! Други колеги на Генчев пък казват: „Макс е превърнал Левски в... себе си – в уличен хулиган и бунтар”. 

„Ролята на малкия Левски, която се играе от 10-годишния Симеон Филипов, е... купена от неговата майка Златина Филипова!”, хвърли бомбата бившата продуцентка на лентата Маргарита Русева. “Дадох парите за филма от сантимент!”, контрира дерматоложката, работеща в Абу Даби. 

Още от самото начало всичко по снимките на филма изглеждаше изначално опорочено и овъртолено в скандали за пари. „Генчев назначи в Управителния съвет на фирмата Десислава Ковачева - жената, с която живее и от която има син. Така си подсигури още едно право на глас”, каза Русева, а Максим Генчев го отрече. 

С днешна дата и писателката Николина Вълкова - Никол Рус се солидаризира с мнението на Русева: „Генчев яхна Левски! Открих мощен спонсор, бизнесмен с проспериращ бизнес в много страни по света, включително в САЩ и Австралия, но човекът бързо разбра, че колкото и пари да се дадат, проблемите пак ще останат! Накрая сама помолих да се спре придвижването на финансирането! Точно в този момент Генчев сипеше обидни квалификации в социалната мрежа срещу Маргарита Русева и нейното семейство, а аз не исках да опетня името си, като подведа някого да участва във всичко това. Не съжалявам, защото накрая се оказа, че в джоба на Генчев са потънали близо 1/3 от всички направени дарения”. 

Преди години Максим Генчев предизвика скандал и с филма си по „Гераците”. Тогава пред „ШОУ” застана журналистката Таня Стоянова, която каза: „Под предложението за филмова адаптация на „Гераците” стоеше името на Максим Генчев, а в графата авторски права беше отбелязана сумата 0 лева, въпреки че наследникът на великия писател е жив, а за самия сценарий се предвиждат 3000 лв. Общинските съветници гласуваха сумата от 50 000 лева. Това събуди възмущението ми на гражданин и жител на Елин Пелин и аз тутакси направих възражение до управителя на Софийска област, че това е разпореждане с общинския бюджет, което облагодетелства трети лица” . След това интервю със Стоянова, пред народното издание застана и Боян Иванов – син и наследник на автора на повестта „Гераците” – Елин Пелин, който бе категоричен: „Никаква адаптация! Не съм съгласен на адаптация! Ще се съглася на филм, само ако се запази духът и стилът на повестта на баща ми!”.
Проф. Мирослава Кортенска: 
Да заклеймим този филм, е организирана акция!


„Филмът за Левски предизвика крайни реакции: от „ Осанна!“ до „Разпни го!“. От една страна, въодушевлението на публиката пълни залите в цялата страна, за да гледа „Дякон Левски“ на Максим Генчев, а, от друга, сме свидетели на безразличието на политици и общественици, които предпочитат да гледат образа на Левски преди всичко закачен в кабинетите си, но не и да видят на екрана един жив герой... Като акция на пълно отрицание, манипулация от соцтип, със забрана от Филмовия център за гледане на лентата от деца и многократно повтаряни унищожителни квалификации: „бездарен”, „фалшификат” и пр. Не само в медиите ни, но и в публичното пространство трудно си проправя път друго мнение, диалогът явно е невъзможен. И това е реакция за филм, заснет изцяло по частна инициатива и с частни средства. От друга страна, раздвижването, което предизвика „Дякон Левски“ на Максим Генчев е завидно - никой съвременен български филм не е получил толкова коментари. Филмовият център към Министерството на културата, което финансира преди всичко безлични ленти, предизвиква ежегодно главно скандали за корупция и липса на критерии при разпределянето на държавната субсидия... 

Но въпреки това не може да бъде подминато, че новият филм на Максим Генчев показа един свой прочит за живота и смъртта на Апостола, творчески и философски, а не буквално исторически. Лентата изгражда свой сюжет и смисъл и трябва да бъде съдена според тези правила. Филмът показва самотността на Левски по пътя му към свободата на България. Той отчаяно тропа по вратите на българските къщи, държи своята пламенна реч пред един каменен дувар, а не пред съмишлениците си. Като че ли търгашите като Димитър Общи са повече около него. А богатите търговци Евлоги и Христо Георгиеви, работещи за руската армия, гледат със снизхождение на Левски и идеята му българите сами да се освободят. Другите революционери като Раковски, организаторите на чети и на Априлското въстание също имат друга идея за Освобождението на българите, различна от комитетите на Левски. Има и друга подсилваща драматична линия - машината на империята, която убива, беси, измъчва, всява страх на всички около Апостола. Сцената с поп Кръстьо, обезобразен от изтезания, не е между предателя и Апостола, а пред безсилието и на двамата пред жестокостта на поробителите. В целия филм има много сцени на насилие, убийства на деца, кръв, боеве, но това е времето на робството и неговата кървава следа, която става известна и в Европа. Но по-потискаща е елегичната нотка на Апостола във филма - че той сам тръгва към смъртта си, сам, ужасен от жестокостите и безсилен да изпълни своята клетва - да освободи България. Смразяваща е сцената на бесилото, когато Левски крещи: „Боже, спаси България!“. Актьорът Веселин Плачков и целият екип около него са нови лица, неочаквани и силни. Подбрани от Максим Генчев за неговия прочит на живота и смъртта на Дякон Левски. Един прочит на бунтар, а не на илюстратор на шаблони от историята ни”.
Плачков като Левски можело да повтори творческата съдба на Милен Пенев като Ботев

Според хора от актьорската гилдия, ролята на Левски може да се окаже фатална за творческата кариера на Веселин Плачков. По-стари актьори и режисьори припомнят за участта на Милен Пенев, изиграл ролята на Ботев във филма „Свобода или смърт”: „Навремето съсипаха кариерата на Милен Пенев заради ролята му на Ботев във филма „Свобода или смърт”. Той беше невероятно визуално покритие на образа на Христо Ботев, но сценарият и филмът бяха слаби. Май Плачков сега е поставен в същото положение и дано да не свърши като Пенев навремето – съсипаха му кариерата на момчето! Умря забравен като куче и чак след години му намериха личната карта на една пейка...”.


Подготви: Еми МАРИЯНСКА Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 3293232
Постинги: 2558
Коментари: 2666
Гласове: 1974
Архив
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31