Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2015 19:23 - Министри открито лобират за незаконно строителство в Национален парк Пирин
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 901 Коментари: 0 Гласове:
1



 Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" 

изразява своето разочарование от днешните изявления на министъра на спорта Красен Кралев и министъра на туризма Николина Ангелкова, които открито застават зад идеята за строителството на втора кабинкова линия в ски зона Банско в Национален парк Пирин. 

Техните изявления са показателни, че е напълно проформа назначената междуведомствена работна група, която в срок до 15 февруари 2015 г. трябва да разгледа възникналите проблеми, свързани с изпълнението на концесията за ски зона Банско в изключителната държавна собственост вековни гори в Национален парк Пирин. 

Природозащитниците предупреждават, че вече е ясно, че се правят жалки опити да се прикрие взето вече решение на правителството. Подобни изявление показват само, че авторите им не познават българските закони и лобират в полза на частни интереси. 

От коалицията напомнят, че съгласно Закона за защитените територии е забранено строителството на нови спортни съоръжения в националните паркове. Според природозащитниците държавата се опитва да прикрие нередностите при реализирането на концесията от дружество собственост на офшорни компании, описани в доклади на Сметната палата, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР, Министерство на околната среда и водите, прокуратурата и ЮНЕСКО. 

Природозащитници, скиори и сноубордисти остават в готовност за протестни действия в защита на националните и природните паркове в България и за извеждането на зимните спортове от монополните икономически кръгове. 


В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4092512
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930