Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2014 22:50 - Кръвоточива икона на Спасителя в Оренбургското село Державино
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1442 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Страшно предзнаменование

image 
Преди кръвоточенето...

image 
В началото на кръвоточенето...

image 
Сега... 
(Увеличи) I. Протоиерей Иоан Букоткин, който стана свидетел на това чудо, бе потресен от видяното знамение. Той възкликна в молитвено съкрушение: „Господи мой, Господи! Навярно фарисеите и книжниците не са Те разпъвали тъй, както ние те разпъваме с греховете си!…“ След тези слова кръвоточенето забележимо се усили. Отец Иоан започна да служи молебен. И — нещо удивително, — кръвта престана да тече от иконата, докато траеше молебенът. А щом молебенът свърши, кръвта потече пак. (Същия ден о. Иоан бе приет в болница. Това се оказа неговата последна болест).

Описаното се случило в оренбургското селце Державино, където вече пета година мироточат иконите в малък селски дом. Иконата на Спасителя, преди да започне да кръвоточи, също е изпускала миро.

И ето веднъж, на кръстопоклонна сряда 2000 година забелязват, че на тази икона от благославящата десница на Спасителя се появила бледорозова течност, подобна на сукървица (кръв и гной, които текат от рана), а после от откритата рана затекла кръв. Тези кървави струйки се слели с потоците миро и станали ярко алени. С времето кръвоточенето значително се усили. Кръвта се стича по иконата като плътен поток, заливайки лика на Спасителя. После се съсирва, образувайки тъмни петна. Спеклите се корички върху раните са тъмнокафяви, каквато е винаги засъхналата кръв.

„Господ ни яви милостта Си — казва Самарският архиепископ Сергий, благословил пътешествието на тази икона по Русия. — Хората стоят на огромни опашки, за да целунат (чудотворните) образи. При това тези икони са не старинни, не рисувани, а напечатани върху хартия. Наблюдавал съм как мирото се появява на повърхността на иконата във вид на благоуханни капчици и се стича надолу. При това заедно с иконите мироточи и медно разпятие! Това е съвсем рядко явление!

Не по-малко рядко се среща кръвоточаща икона. Когато за пръв път чух за нея, неволно у мен се прокрадна съмнение. Църквата винаги се е отнасяла много предпазливо към подобен род явления, като най-старателно проверява истинността на чудото. Но когато видях този образ, съмненията изчезнаха. На иконата, от главата на Спасителя, направо от шиповете на трънения венец, се стичаха червени струйки и аз усетих естествения мирис на кръв. А когато бе направен химически анализ на изтичащата течност, оказа се, че това е истинска плазма на човешка кръв.

Както в първите векове на християнството, Господ ни явява чудеса, за да ни укрепи във вярата и навярно да ни подготви за близки нелеки изпитания“.

С неизказана любов и болка гледа Спасителят към нас — суетните, грешните, забиващите нови и нови гвоздеи в кръвоточащите Му рани.

„Да не съм аз, Господи?“ (Мат. 26:22)

II.

След като се запознахме лично с кръвоточивата икона на Спасителя, у мнозина възникна въпросът: „било ли е това в Русия някога?“

В летописа четем:

„В лето 6934 (1426 г.) зад стария град Колож, на брега на езерото Камен биде знамение: от иконата на света Богородица потече кръв в 16-ия ден на месец септември. Това знамение посочи идването на нечестивия княз Витовт и голямото проливане на християнска кръв“.

Пак там четем и повече подробности:

“В лето 6934 (1426 г.) през есента биде знамение от иконата на Пресвета Богородица, на езерото Камен в дома на Василия, затече кръв от дясното око и капеше надолу, и по пътя капеше в убруса (голяма, чиста кърпа — бел. прев.), докле носеха иконата на Пречистата за Псков, в месец септемврия 16-ти, в деня на паметта на светата великомъченица Евтимия“.

За коя икона става дума в цитираните места от Псковската летопис?

Това е била Псковската икона на Божията Майка „Призри на смирение“, копие от която се е намирало в Киев. През 1993 година тя се отпечатала по чудесен начин върху стъклото на кивота, в който се намирала иконата.

Да се върнем към летописните свидетелства.

Знамението от 1426 година е предшествувало редица трагични събития, случили се в княжеството през следващите няколко години: в оная година в Псков имало глад от Илинден чак до Кръщение, по време на пожара през пролетта изгоряли 40 къщи и накрая в същата година литовският княз Витолд разторгна мира с Псков и тръгнал с татарите да завоюва псковските земи.

В повествуванието за иконата се говори, че подобни знамения, „поличби“, от светите икони се дават на хората в света от невидимия свят и свидетелствуват за безмерната любов на Пресвета Богородица към човешкия род, Която се стреми ако не може да ни запази, то поне да ни предупреди за надигащите се нещастия.

А какво да очакваме в нашия век, изпълнен с такива богомерзки грехове, които са били просто непознати на нашите предци? За какви нелеки бъдещи изпитания ни подготвя Господ?

Отговорите на тези въпроси ще се открият в свое време. Ние трябва още сега да извличаме духовна поука от явяваните ни страшни предзнаменования.

Самото съединяване на посещението на Господа в едно с Богородица трябва да вселява в нас надежда на молитвата на усърдната Застъпница, а названието на иконата щ ни подсказва пътя за спасение. „Погледни на смирението“ на Твоята Майка, милосърдний Владико и ни дай да израстваме в тази спасителна добродетел, която, ведно с послушанието, е „по-висока от поста и от молитвата“.

Втория отговор ни дава Самият Божествен Страдалец:

image

Това е фрагмент от иконата преди кръвоточенето. Лявата половина от Евангелието сега е скрита от нас. ОБИЧАЙТЕ СЕ ЕДИН ДРУГИГО — имено тези думи са заляти от Божестваната кръв ...

Още четива за кръвоточивата икона:

image ГОСПОДЬ УКРЕПЛЯЕТ НАС В ВЕРЕ. Архиепископ Самарский и Сызранский Сергий — "Русский Дом" N8, 2001 
image
 Кровь на иконе Спасителя. — "Благовест" 
image
 СПАС КРОВОТОЧИВЫЙ — Русь Православная, май-июнь 2001 
image
 СВЯТЫНИ НЕ ЗНАЮТ ГРАНИЦ — сайт Самарской епархии 
image
 Свеча покаяния — "Благовест" 
image
 НА ДАЛЬНЕЙ СТАНЦИИ СОЙДУ. Н. Е. Сухина (тогда еще эта икона мироточила — "Русский дом" N 4 , 2000 
image
 Сызрань встречает святыню — "Благовест" 
image
 «Державино — от слова Держава...» — "Благовест"


© Превод от руски език: Православна беседа по материали от страницата Храм святителя Николая Чудотворца в Бирюлево, Новости храма…

© 2001—2005. Православна беседа. Части от четивата могат да се цитират при посочване на адреса на сайта (http://petkohinov.com/). Цялостното преиздаване на текстове в печатно тяло или в елекронен вид — само с писмено разрешение от редакцията. Абонамент за четива по електронната поща — 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094192
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930