Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2014 13:36 - ОПРА И ТАЙНАТА ЗАБЛУДА
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1379 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Защо „Законът на привличането” е несъвместим с християнството

Първоизточник: http://www.assumptionaz.org

От дебюта си през 2006 г., книгата на Ронда Бърн „Тайната” се е продала в повече от четири милиона копия. Посланието на „Тайната” е, че „ние всички имаме способността да определяме собствената си съдба”. Ние всички можем да създаваме собствената си реалност. Чрез пълното и последователно прилагане на „Всемирните закони на привличането”, ние можем „да бъдем тези, които искаме да бъдем” и „да имаме всичко, което искаме да имаме”. През месец февруари на същата година, Опра посвещава две предавания изцяло на книгата и оттогава се превръща в ревностен последовател на „Закона на привличането”. Този закон е убеждение, че всички неща са пряк резултат от мислите ни. Определенията за него включват:

 

  • Получаваш това, за което мислиш, независимо дали го искаш или не. Законът на привличането е неутрален.
  • Всички форми на материя и енергия се привличат от това, което е с подобна вибрация.
  • Вие сте жив магнит.
  • Получаваш това, в което се съсредоточиш и вложиш енергията си, независимо дали е нещо желано или нежелано.  
  • Енергията привлича подобна енергия.  
  • Всичко привлича към себе си това, което му е подобно.  

Тази философия на Ню Ейдж се върти от доста време. За съжаление е възприета от християни, които не виждат конфликт с евангелието за Иисус Христос. Не само тази философия е в противоречие с евангелието на Христа, но по мое мнение е и демонична. Живеем във време, в което много християни желаят версия на християнството, която е свободна от бреме и очаквания, предлага отговори на най-трудните житейски въпроси и може да ни помогне да живеем живот, позволяващ да разгърнем пълния си потенциал. Резултатът е християнство без Кръст. Отец Шмеман пророчески добре казва за нашето време: „Времето ни е време на шарлатанство, на духовна измама и „сам сатаната се преобразява в ангел на светлината” (II Кор. 11:14). А най-голямата заплаха, най-големият недостиг на цялото това явление е, че прекалено много хора днес…. изглежда схващат духовността като обект сама за себе си, почти изцяло откъсната от целия християнски възглед и преживяване на Господ, света и човека, от целостта на християнската вяра (Александър Шмеман, „От вода и дух”).”

Всяко време трябва да изпитва духовете и техните послания в светлината на главното учение за въплъщението на Христос. Св. Йоан предупреждава ранните християни: „Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света. По това познавайте Божия Дух (и лъжливия дух); всякой дух, който изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, е от Бога. А всякой дух, който не изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, не е от Бога; това е духът на антихриста, за когото сте слушали, че иде, па и сега вече е в света. Вие сте от Бога, чеда, и сте ги победили; защото Тоя, Който е във вас, е по-голям от оногова, който е в света” (1 Йоан 4:1-4). Когато подложим „Всемирните закони на привличането” на този тест, Христос не се споменава, Той не е признат за източника на цялата истина, вместо това е създаден фалшив бог. Това учение твърди, че вие правите нещата да се случват в живота ви, чрез вярата в себе си, а непознат енергиен източник ще ви даде всичко, което желаете. В края на краищата…. вие сте създадени да бъдете богове. С Опра за водач (сега единствено по радио XM), прославянето на тази философия носи риск от това да примами християните още по-далече от евангелските истини. Следва кратко изследване на Тайната заблуда в светлината на истината от евангелието за Иисус Христос.

Нека започнем от градината. Адам и Ева са предупредени от Бог да не ядат от плодовете на дървото за познаване на добро и зло, иначе бездруго ще умрат. „След това Господ Бог взе човека (когото създаде) и го посели в Едемската градина, да я обработва и да я пази. И заповяда Господ Бог на човека и рече: от всяко дърво в градината ще ядеш; а от дървото за познаване добро и зло, да не ядеш от него; защото, в който ден вкусиш от него, бездруго ще умреш.” (Битие 2:15-17). И ето идва змията с, вече познахте, една тайна: „Не, Не!”, казва тя, „ето тайната”: „Тогава змията рече на жената: не, няма да умрете; но Бог знае, че в деня, в който вкусите от тях, ще ви се отворят очите, и ще бъдете като богове, знаещи добро и зло”(Битие 3:1-7). Сега чуйте на какво учи „Абрахам” (духовете или група „любящи същества”, които протичат през Естер-Абрахам Хикс): „Няма нещо, което да не можете да бъдете, правите или имате, вие сте величествен създател, и вие сте тук по собствената си сила и преднамерено желание да бъдете тук.” Нашият символ на вярата звучи така: „Вярвам в един Бог Отец Вседържител, Творец на небето и земята.” Ние сме произведение на Божията творческа сила, а не самозародили се топки енергия, които могат да имат всичко.  „Абрахам” учи на същата стара лъжа, както и Сатана: „Не можеш да умреш; ти си Вечен Живот. С добра воля можеш да избереш да се отпуснеш и да позволиш лек преход обратно към нематериалното си състояние на чиста, положителна Енергия. Естественото ти състояние е това на Прошката (от сайта на Esther-Abraham-Hicks).” Какво стана с небесното царство и осъждането на ада, с Бог, който прие формата на раб, Неговата смърт на кръста, Неговото Възкресение на третия ден и Неговото разрушаване на дявола и силата му над смъртта? Източникът на каквото и да е учение, което противоречи на основите на християнството е наистина демонично.

Как се случва това? Госпожа Хикс релаксира, медитира за момент и „Абрахам” започват да говорят чрез нея. Подобни практики са форма на окултизъм. Иисус практикувал екзорсизъм  (прогонване на зли духове) и разкривал как много демони работят заедно, за да разрушат човека. По подобен начин „Абрахам” представлява много и говори в множествено число.  „Ние се явяваме не за да променим вярванията ти, но за да ти известим отново вечните закони на вселената… че можеш умишлено да си създателят, който е предназначено да бъдеш, защото няма друг, който да те привлича в опита, който преживяваш, освен самия ти… ти го създаваш с мислите си.” Тези демони отричат съществуването на Господ с цел да променят вярата ни в Христос.

Когато „Абрахам” минават през Естер Хикс тя описва чувството като „да имаш познание за всичко” и да бъдеш в благословено състояние точно заради това познание. Има ли нещо лошо в „добрите чувства”? Лошо е това, което обещават демоните – то е лъжа. Иисус Христос дойде на земята и откри на Църквата всички тайни, свързани с Него и Божието Царство. „АТой им отговори и рече: защото вам е дадено да узнаете тайните на царството небесно, а тям не е дадено” (Матей 13:11).  На Православната църква са поверени Божиите тайни и истина; всичко трябва да бъде изпитвано на фона на тази вяра и тази истина.

Истината е, че търсим помощ в живота си на всички прогрешни места. Днес медитацията се е доказала като полезна за много хора. Като православни християни ние познаваме личната си традиция относно Иисусовата молитва: „Господи, Иисусе Христе, помилуй ме грешния.“ Практикуването на Иисусовата молитва не само успокоява тялото и ума, но ни води и в Божието присъствие, нещо, което медитацията сама по себе си не може да постигне. Молитвата отваря действителността на последованието като пълно с изпитания, гонения и страдания, и в същото време победа и надежда в Христа и Неговото Царство. Вземането на кръста ни и страданията, свързани с борбата със страстите и греха, се превръща за нас в пътя към спасението, пътя на Христос, Този, на когото за подражаваме. Кръстът е „животворящ” и е „донесъл радост на целия свят”. Не можем да имаме радост без кръста на Иисус Христос – това е истинската тайна!

Опра Уинфри – телевизионна водеща, за която се твърди, че е най-влиятелната жена в Америка.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minevv - da
21.08.2014 13:50
то и с логиката се кара ама,,, пусти човешки мързел и надежда .. ;-))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4083777
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930