Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2014 09:01 - Папата на историческа среща с Вартоломей I - икуменизъм в действие
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1746 Коментари: 3 Гласове:
0



image
Лидерите на католическата и православната църква подписаха и декларация, призоваваща за напредък в сближаването на двете църкви

Пара Франциск се срещна днес с вселенския патриарх Вартоломей Първи в Ерусалим, предаде Франс прес. Срещата беше определена като историческа и се състоя в Базиликата на Божи гроб.

Лидерите на католическата и православната църква подписаха и декларация, призоваваща за напредък в сближаването на двете църкви близо десет века след голямото разделение между тях.

Франциск и Вартоломей Първи спазиха традицията и коленичиха на входа на базиликата - мястото, на което според вярванията е бил разпнат Христос, а после е възкръснал.

Тази среща беше основната причина за тридневното посещение на папата в Близкия Изток, което приключва утре.

Срещата е почит към историческото сближаване между двата клона на християнската църква преди 50 години, когато папа Павел VI се срещна и прегърна патриарх Атинагор – първото успокояване на напрежението между двете църкви след Голямата схизма през 11-ти век.

Двамата духовни лидери коленичиха един до друг в молитва на Камъка на помазването, където е положено тялото на Исус преди погребението, като свалиха шапките си. И двамата имаха нужда от помощ, за да се изправят на крака в края на молитвата си. Папата е на 77 години, а Вартоломей, който е една от най-уважаваните фигури в Православната църква, е на 74.

Хор пя гръцко песнопение, докато двамата бавно се отправиха за съвместна служба в църквата, изпълнена с видни религиозни и светски фигури. Преди това Франциск и Вартоломей подписаха обща декларация да продължат съвместния диалог, която потвърждава общите ценности на католическата и православната църква.

"Нашата братска среща днес е нова и необходима стъпка в пътуването към единството...на една общност с легитимно разнообразие", се казва в декларацията, подписана в присъствието на представители на 13 католически и православни църкви в Йерусалим.





Гласувай:
1



1. reader - Папа Франциск отказа бронирани автомобили за обиколката си в Близкия изтокТой е настоял за обикновена кола и за възможността да бъде възможно най-близо до хорат
26.05.2014 09:02
Папа Франциск се отказва от бронирани автомобили по време на обиколката си в Близкия изток този месец.

Той настоя да използва обикновена кола и да му се позволи да е възможно най-близо до хората, съобщи представител на Светия престол, цитиран от Ройтерс.

„Папата иска открит папамобил и обикновена кола. Представителят на местните сили за сигурност взе това предвид“, каза говорителят Федерико Ломбарди.

„Не смятам, че е имало прекалени обсъждания по въпроса“, каза той, загатвайки, че представителите на местните сили за сигурност са предложили да се използват бронирани автомобили, но предложенията им не са били приети.

Предшествениците на папа Франциск се возеха в бронирани лимузини по време на обиколките си, без значение дали в Рим или в чужбина.

Държавните глави, които посещават Близкия изток, обикновено използват бронирани автомобили.

Папа Франциск вместо това използва син „Форд Фокус“ в Рим, а по време на посещението си в Бразилия миналия юли, го возеха из Рио де Жанейро в малък сребрист „Фиат“ по негово искане.

По време на обиколката си от 24 до 26 май Франциск ще посети Йордания, палестинските територии и Израел.

.
цитирай
2. reader - Папа Франциск позира за "селфи" с богомолци
26.05.2014 09:04
Папа Франциск сериозно се отклони от утвърдената практика, като пренебрегна подготвената си проповед по случай Палмова неделя/Цветница и говореше напълно импровизирано.

След това той се качи на папамобила си, за да позира за снимки тип "селфи" с млади хора от тълпата, съобщи Асошиейтед прес.

Десетки хиляди богомолци, жители на Рим и туристи, присъстваха на литургията на площад Свети Петър във Ватикана, отслужена от папата.

Богомолците носеха клонки от маслина, дълги палмови клонки или палмови листа, сплетени под формата на кръст.

Папата беше облечен в червени одежди, които символизират кръвта на разпънатия на кръста Исус Христос.

С литургията за Палмова неделя/Цветница започва Страстната седмица, чиято кулминация е Възкресение Христово идната неделя.

В своята проповед папата говореше за събитията през последните два дни от живота на Исус - предателството, залавянето, побоя, съденето и разпъването на кръста - и призова хората да се замислят сериозно на кого приличат най-много: на тези, които са помагали на Исус, или на тези, които са Го осъдили, предали или са били безразлични към съдбата Му.

Папата изглеждаше уморен и унил през по-голямата част от литургията, но после се оживи и придоби по-свеж вид, докато поздравяваше млади хора, носещи палмови клонки, и обикаляше площада с папамобила си, отбелязва Ройтерс.

.
цитирай
3. estirbg - А да си чел предупреждението на Исус за "вълците в овча кожа"?
26.05.2014 21:35
Франциск е същият!
Прочети в блога ми имам статия за неговите хрисими участия в зверски убийства...
Този екуменизъм бележи съвсем точно края на Края на човешката история.
О, ако хората знаеха, че всички белези на последните времена са изпълнени, може би щяха да бъдат по-добри...
За съжаление те са твърде заети с бизнес и суетни развлечения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093902
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930