Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2014 10:18 - Страшна е смъртта на богохулника
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 845 Коментари: 0 Гласове:
0



Св. Лука Войно-Ясенецки

 

 image

Наложи ми се да съвместя свещеническото си служение с четене на лекции в Медицинския факултет, където да ги слушат идваха много студенти и от другите курсове. Четях лекциите в расо и с кръст на гърдите: тогава още беше възможно невъзможното сега. В същото време работех и като главен хирург в Ташкентската градска болница, затова служех в храма само в неделя. Освен това в продължение на две години често се случваше да водя публични диспути пред голяма аудитория с отреклия се от Бога протоиерей Ломакин, бивш мисионер на Курска епархия, оглавяващ сега антирелигиозната пропаганда в Средна Азия.

Като правило тези диспути завършваха с посрамяване на отстъпника, защото обикновено вярващите не му даваха да си тръгне, преди да отговори на въпроса: «Кажи ни кога лъжеш: тогава, когато си бил поп, или сега?»

Нещастният хулител на Бога започна да се бои от мене и молеше организаторите на диспутите да го избавят от “този философ”.

Веднъж, незнайно за него, железничарите ме поканиха в своя клуб за участие в диспут за религията. Докато чаках да започне диспута, аз седях на сцената при спусната завеса и изведнъж гледам, че на нея се качва моят стар противник. Като ме видя, той силно се смути, промърмори: «пак този доктор», поклони се и си зае мястото.

На диспута думата взе първо той, но както винаги моята реч разби напълно всичките му доводи и работниците ме възнаградиха с гръмки аплодисменти.

А над нещастния
хулител на Светия Дух се сбъднаха страшните слова на псалмопевеца Давид: смерть грешников люта (Пс. 33:22 - слав.) Той заболя от рак на ректума и при операцията се оказа, че туморът се е разпространил и в пикочния мехур. Скоро след това в таза се образува голяма, крайно зловонна кухина, пълна с гной, изпражнения и урина, в която се завъдиха и множество червеи. Врагът Божий силно се озлоби от страданията си и даже партийните медицински сестри, назначени да се грижат за него, не можаха да понесат злобата и проклятията му, и отказаха да го гледат.

Святитель Лука Крымский (Войно-Ясенецкий). Автобиография. Я полюбил страдание.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085612
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930