Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2013 11:34 - Психиатър: Самоубийствата не намаляват и не спират, пикът е през пролетта
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 769 Коментари: 0 Гласове:
0



  image  Самоубийствата не намаляват и не спират. Техният пик е през пролетта и есента. От всички видове саморъчно отнемане на живот обаче самозапалването е най-драматичното. Предпочиташ този тип самоубийство, което е много болезнено. Предпочиташ тази болка пред болката за живееш, което е ужасно. Това заяви психиатърката д-р Анета Аничкина пред Нова телевизия

„Психичните заболявания са много сериозен обществен проблем. Те не са толкова подценявани, колкото не са намерени правилните решения, за да бъде решен този проблем", заяви пък д-р Евелина Георгиева, оглавяваща дирекция „Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването.

Тя допълни, че медикаментозното лечение в България е осигурено. „Може да има временна липса на лекарства, но психично болните получават медикаменти, те са съвременни, Касата реинбурсира на 100%, но липсва другата част от услугата. Но само лекарите и медицинската част на държавата няма да се справи. Тези хора трябва да имат защита и тя не е осигурявана само от лекарите. Тепърва трябва да се осигуряват социални услуги, за да може тези хора да има къде да се върнат и да не изпадат в нова криза, която да доведе до ново лечение", допълни още д-р Георгиева.

„Нужно е да се направи регистър на психично болните хора, които в остри състояния са опасни за себе си и околните", категорична бе психиатърът д-р Анета Аничкина.

От своя страна психиатърът д-р Владимир Наков контрира: „Как си представяте, че този регистър може по някакъв начина да попречи, да лекува, да оказва грижа. Това ще бъде поредната рестриктивна мярка. Също така не е вярно, че България е единствената държава в Европа, която няма регистър. Положението е различно и индивидуално за всяка страна. Заложено е като мярка, че с норвежки пари ще се направи този регистър. Предстои да се уточни какви пациенти ще бъдат включени в него, но той ще бъде само част от информационната система", поясни д-р Наков.

Писателят Калин Терзийски обясни, че психичните болести са видими, но само когато се видят голи и буйстващи хора по улиците. "Преди един човек да излезе на улицата, за да чупи витрини, да проси или да създава хаос, той е загубил подкрепа от средата си", добави той.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4095488
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930