Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2013 11:15 - Костов: Не може в парламента да се говори за национални предатели или страхува ли се партокрацията от народен съд
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 824 Коментари: 0 Гласове:
2



Давате ли си сметка накъде се тласкат хората навън, попита Иван Костов
Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов възрази остро в пленарна зала срещу израза „национални предатели”, който от няколко дни се повтарял в парламента.

 

Той се обърна към водещата заседанието Менда Стоянова от ГЕРБ с думите: „Появи се лексика – национални предатели, снимки на национални предатели, смърт на национални предатели. Какви са тези простотии, които допускате да се леят от трибуната?”.

Вчера, след като мнозинството депутати отказа да приеме предложението на "Атака" за национализация на ЕРП-тата, лидерът на партията Волен Сидеров обяви, че той и неговите депутати напускат парламента. Освен това, те разлепиха на вратата на стаята си в Народното събрание снимките на всички свои колеги, които гласуваха "против" или "въздържал се", като
ги обявиха за национални предатели.
От "Атака" дори стигнаха дотам, че под снимките поставиха надпис с цинично заглавието на поп-фолк песен, с което сравниха другите народни представители с леки жени.

От ГЕРБ отвърнаха на националистите, че няма да се върнат в 1917 г. и че наистина трябва да се въведе тяхната идея кандидат-депутатите да минават през психотест.

„Докъде ще търпим ние това словоблудство и давате ли си сметка накъде се тласкат хората отвън? Що за поведение в Народното събрание? Едно Народно събрание, което не може да излъчи правителство, което е безпомощно да излезе от кризата. Излезте на улицата и протестирайте, тук да останат трезвомислещите”, възмути се днес Иван Костов.

Той коментира още, че преди два дни, без депутатите да внимават, Конституционният съд е избрал за председател, който в монография е обявил Народния съд за легитимен.

За поста бе избран проф.
Димитър Токушев. Той е автор на монографията "Народния съд 1944-1945", в която защитава правната легитимност на трибунала, който е постановил и изпълнил стотици смъртни присъди, без подсъдимите да имат право на обжалване. В текста се казва: "Създаден от първото отечественофронтовско правителство, Народният съд е орган на народнодемократичната държава. Той се провежда от името и в интерес на победилата революционна класа и е едно от най-значителните събития в нашата най-нова политическа и правна история", припомни преди дни в. "Капитал".

Според Токушев целта на Народния съд е била: "За да защити завоеванията на народнодемократичната революция чрез специфичните средства на наказателното право, отечественофронтовска България се нуждае от правораздавателен орган, който да утвърди нов правов ред и да удовлетвори масовото спонтанно и справедливо искане на народа за наказването на държавните и военните престъпници и техните помагачи. Извършените от тях престъпни деяния не се включват в пределите на традиционното наказателно право".



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4083696
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930