Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2013 14:44 - Парламентът увисва без доклади за шистовия газ и далаверите в АЕЦ “Белене“
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
0



 Временните анкетни комисии в парламента няма да успеят да довършат работата до края на предсрочно изтичащия мандат на 41-то Народно събрание. Това показва проверка на Mediapool сред депутатите.


Без окончателни доклади и на практика с незавършена и безплодна работа ще останат със сигурност две анкетни звена. Това са комисиите за проучване на добрите практики по добива на подземни богатства, сформирана след налагането в първите дни на 2012 г. на мораториума върху технологията хидравличен разрив за проучване и добив на шистов газ и за разследване на злоупотребите около строежа на АЕЦ "Белене".

Антикорупционната комисия, която е известна сред парламентаристите като "по всичко" и чийто председател Яне Янев разследва всеки неудобен на ГЕРБ политик, щяла да завърши работата си и да приеме окончателен доклад, твърди лидерът на РЗС, макар да не е ясно как ще успее да стори това в малкото дни живот на 41-ото Народно събрание.

Пред Mediapool председателят на комисиите за шистовия газ и за нарушенията по "Белене" Диан Червенкондев обясни, че Народното събрание няма как да приеме доклади на двете звена, заради краткото оставащо време до разпускането му. "Освен това ние нямахме представа, че парламентът ще бъде с толкова кратък живот и да кажем дори пленарна зала да имаше време да гласува докладите ни, то ние нямаме какво да предложим", заяви Червенкондев и допълни, че едното звено трябва да работи до края на март, а другото до месец май.

Комисията за шистовия газ се очакваше да се запознае с практиките при проучването и добива на природен газ чрез хидрофракинг и да каже дали да се запази забраната върху използването й в България. Тази за “Белене“ пък трябваше да установи има ли злоупотреби при строежа на АЕЦ “Белене“. Нейните заседания бяха предавани по националните радио и телевизия и често бяха използвани от членовете й за взаимни нападки на партийна основа. Извън изчитането на докладите от проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция на бившото ръководство на НЕК, оспорването на техните констатации от левицата и от някогашните шефове на НЕК, на комисията “Белене“ не са се възлагали особени надежди например за предаване на злоупотреби на прокуратурата.

Обяснявайки, че всъщност от комисията, разследваща злоупотребите около строежа на АЕЦ "Белене", вече нямало смисъл, поради приетото решение на парламента след референдума, Червенкондев каза, че все пак има 115 страници документи. "Много са документите и за шистовия газ. Ще внесем всички тях в архива на парламента, за да послужат на следващия му състав", допълни депутатът от ГЕРБ.

Той уточни още, че нито един от членовете в комисиите му не е вземал възнаграждение за извънредния си труд, така че данъкоплатецът няма да бъде ощетен с несвършената работа.

Единствено антикорупционната комисия, ако се вярва на думите на председателя й Яне Янев, ще приключи с доклад и парламентът ще го приеме. Досега лидерът на РЗС предаде в прокуратурата документи по разследваната вече веднъж сделка между НЕК и швейцарската фирма ЕФТ за преотстъпено право за износ на български ток. Претендираната щета за държавната компания от 90 млн. лв. сега ще се проучва отново от държавното обвинение.

В комисията на Янев преди две-три седмици бяха внесени от земеделския министър Мирослав Найденов и редица сделки за заменки на държавни ниви и гори на скандално ниски цени по времето на Тройната коалиция. С тях обаче звеното така и не се зае.

Според независимия депутат, който подкрепя ГЕРБ, в комисията има 85 преписки, които ще бъдат предадени в архива на парламента, но "по по-специален начин – такъв, че следващия състав на НС веднага да се занимае с тях". Освен това лидерът на РЗС разясни, че в момента работи по окончателния доклад и парламента ще го приеме идната седмица, защото имало слух, че депутатите ще заседават до 14 март, четвъртък.

   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074165
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031