Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2012 16:28 - Заведенията в близост до общежития ще бъдат забранени, но вбъдеще
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
0



Заведенията, казината и игралните зали да останат в района на студентските общежития, но с работно време до 23 ч. и без право да продават алкохол, ако се намират в сградата.

Това прие парламентарната комисия по образованието на второ гласуване за измененията и допълненията на закона за висшето образование.

Ограниченията за работното време и правото на продажба на алкохол обаче няма да важат за заведенията за хранене и развлечение, които са отворили преди 20 септември 2012 г., както и за собствениците, получили разрешително за строеж до същата дата. На практика това означава, че почти всички заведения ще продължат да работят както досега.

Останалите, които попадат в диаметър от 100 метра около общежитията и са по-нови, ще имат осем месеца, за да променят работното си време.

Като изключиха от ограниченията построените вече заведения депутатите на практика обезсмислиха дълго обсъжданото предложение за  промяна в закона, която да ограничи драстично питейните заведения в Студентски град. През юли текстът, забраняващ в радиус от по-малко от 100м. от общежитията да има заведения за хранене и развлечения, както и игрални зали, беше внесен от шефа на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков (Атака) и колегите му Веселин Методиев (ДСБ), Ивелин Николов (БСП), Ивайло Тошев (ГЕРБ) и Алиосман Имамов (ДПС). Повод за обсъждането на рестрикциите бяха инциденти в Студентския град в София през пролетта на тази година, един от които завърши със смъртен случай. 

Последва остра реакция на собствениците на заведения в Студентския град, които на многобройни срещи се оплакваха, че подобни нововъведени ограничения ще съсипят бизнеса им и са ненужни, тъй като по никакъв начин няма да решат проблема с престъпността там. В разговорите собствениците се ангажираха, че ако в замяна на запазване на досегашния режим, ще осигурят охрана и камери и ще настояват да се увеличи броят на патрулиращите в района полицаи, за да се гарантира сигурността около дискотеките и ресторантите.

Според защитниците на проектозакона изменението спрямо първоначалния текст все пак ще даде резултат, защото ще е валидно за цялата страна, а не само за София. В столицата пък законът ще подейства като подкрепа за общинската наредба за отстояния на заведенията от жилищни сгради отпреди няколко години. Председателят на парламентарната комисия по образованието Огнян Стоичков ("Атака") и автор на част от предложенията в проектозакона каза, че масовият случай в Студентски град е заведенията не само да са на по-малко разстояние от 100 м., но и дори и "на територията на общежитията". По думите му с промените, резултатът няма да е в ущърб за бизнеса, но ще ги изтласка към по-високи наеми извън държавните сгради за студенти. 

Забраната да се продава алкохол в заведенията в сградите на общежитията пък предизвика спорове в групата. Част от депутатите се обявиха против такава строга мярка, предвид вече одобреното ограничение в работното време.

Според просветния министър Сергей Игнатов обаче заведенията на територията на студентските блокове категорично не трябва да имат разрешение за продажба на алкохолни напитки. По думите му тези помещения трябва да са в услуга на студентите, а не за печалба. 

Ново предложение в проектозакона е казината и игралните зали в близост до общежития да прекратяват дейността си след изтичането на лиценза им, но не по-късно от 5 години след фиксираната дата.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085099
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930