Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2012 14:38 - Ромските гета в София
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1966 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 27.07.2012 14:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Махат фургоните на бул. „Европа”, дават жилища под наем на регистрираните в столицата     image       Като европейска столица и София не може да продължава да търпи ромските гета. Кметовете на общините вече предприеха мерки за събарянето им.
    Красимира Янева   image       Ромските гета в София ще бъдат съборени поетапно. Районните кметове от няколко месеца са започнали да бутат бараки, в които живеят от няколко десетки до около 100 човека, заселили се предимно от други градове. Премахнати гета има в „Люлин” в местността Смърдана, в „Дружба” и в други квартали.

 

    Скоро фургоните на бул. „Европа” 175 в столичния комплекс „Люлин” ще бъдат премахнати. Там живеят около 200-250 роми в около 25 фургона. „Около 100-150 от тях имат настанителни права и съм им предложил варианти за настаняване в общински жилища”, каза районният кмет Милко Младенов. Тези роми са живели преди десетина години в т.нар. Асанова махала в „Люлин”, където сега са магазините „Била” и „Технополис”.     На отделните семейства е предложено да живеят в общински къщи или апартаменти. Общината имала отчуждени къщи заради градоустройствени планове, които не са реализирани и които били празни. Ромите не искали вече да живеят заедно с другите от фургоните. „Поне два пъти в месеца се срещам с тях. Предложил съм им варианти и те са доволни, както и аз. Даже искат да сме по-експедитивни”, допълни Младенов. Районният кмет обясни, че ромите не желаели да живеят всички на едно място. „Ако пак някъде ги обособявам, значи не ги интегрирам”, обясни Младенов.     Кметовете на „Подуяне” и „Възраждане” също възнамерявали да събарят ромски гета. Общинарите обаче могат да предложат дом само на регистрираните в София, а останалите ще трябва да се приберат по родните си места. Те обаче рязко го правят, защото там по думите им „в кофите няма храна”. Така в повечето случаи се местят от едно място на друго в рамките на един или на различни райони. Предлагаме ви мнения по тази тема.     .     Милко Младенов, кмет на район „Люлин”: Не може да си строят незаконни домове   image     Ромските деца трябва да живеят прие нормални условия и задължително да ходят на училище. Това е пътят на интегрирането им.     Има много иновативни идеи и концепции за решаване на проблема със заселилите се в незаконни постройки. Според мен тези, които не са жители на София, трябва да си ходят по родните места. Няма как да им уреждаме статута на софийски жители и да им позволяваме да си строят домове. Те са опасни и за самите тях. Виждате какви масивни сгради се увреждат вследствие на земетръс, а ако някой пострада от срутване на незаконна постройка, ние пак ще понесем негативите.

 

    В „Люлин” концентрацията на хора от малцинствата беше в местността Смърдана (между „Модерно предградие” и „Обеля 3“), където приключихме, и бул. „Европа” 175. На много места има по една-две постройки, в които живеят 5-8 човека от малцинствата. Там се действа сравнително по-бързо и е по-лесно.

 

    За да не се засели отново местността Смърдана, около 2 седмици след случая имаше засилено полицейско присъствие с патрули, защото хората много бързо се връщат по старите места. Може да са си отишли по родните места или да са се заселили при други техни познати, но нямам информация да са на територията на „Люлин”.

 

    В София ромите, които идват, са предимно от Северна България. В Смърдана бяха от Видин и Монтанско. Имаше и такива, които са имали собственост на територията на „Люлин”, която са продали. После са се настанили в незаконните постройки. Те бяха разположени върху частни и общински имоти. Доколкото знам Столична община отделя между половин и един милион лева за събаряне на незаконните постройки в София.

 

    Варианти за решение на проблема с ромите винаги има. Трябва да се седне на една маса и да се говори. Аз съм се срещал с обществения съвет по интеграционните въпроси към Столичната община, където търсим решения.     .     Мрежата     Поместваме мнения по темата от интернет форумите. Редакцията на „Монитор” не носи отговорност за изказаните мнения.

 

    торбалан

 

    Когато бутнат джамията и „Александър Невски“.

 

    159

 

    Айше вика на Асан,

 

    "Асанеееее, малък сигане са изцапал, ши го мием ли или шъ си прайм ново?"

 

    Българин

 

    Защо при Бай Тошо мангалите имаха респект и от власт, и от българите, а сега не?

 

    DDD 67

 

    Хора, нека да наричаме нещата с истинските им имена. Така както няма гейове, а има педерасти, така няма и роми, а цигани. Професор Чирков също е циганин, но това не му пречи да бъде един от най-добрите кардиохирурзи в България.

 

    аЯ

 

    Да се дават помощи само ако се работи. Има достатъчно градски паркове и пустеещи селскостопански ниви, където да работят. А детски да се дават на семейство, което може да представи дом, а не гето, където може да отглежда дете.

 

    ау

 

    Вие да сте виждали някога мангал с мотика? Защото аз лично - не. Имаме една съседка - ромка, която не помня някога да е работила, защото има едно синче, което вече е на 15-16 годинки, и тя трябва да го пази. Кметът преди години й предложи да мете пред и около блока и да й заплаща общината. Същата взе метлата два дни и на третия каза, че на гяури няма да чисти. Питам - тя къде живее и това нейно гаменче, което всяка една секунда е в издънка, не цапа ли там? Тя не цапа ли, като го пази седи по пейките... още

 

    БЪЛГАРКА

 

    Извинявайте много, но не е решение да ги върнат по родните места. Да направят оградени места и да ги научат да четат, пишат, да се къпят и след всяко второ дете - забрана да не раждат повече. Който не иска – бой. А да - ако има от Ямбол - да не ги връщат, блок 20 го няма.

 

    Коко

 

    Правилно решение. Подкрепям г-жа Фандъкова

 

 

    СЛУЧАЙНО

 

    минаващ

 

    Е стига вече. Тези роми освен да раждат, защото вземат детски, не работят. Няма ли българи, турци безработни. Те са по-квалифицирани от тях. Не знаят да говорят български, да не говорим за писане. Но смятането го могат - смятат до стотинка и могат да те метнат. Както им отърва. А сега да им плащаме и пътните със самолет, няма ли автобуси. И ако Дянков си мисли, че ще си върнат парите за обратния път, се хващам на бас с него. Голяма напаст са и няма отърване от тях.

 

    АЗ

 

 

    Дали пък затова не увеличиха така драстично тока?Плюс разните му там зелена енергия, явно са донадили и ромската енергия!

 

    DDD 67

 

    Циганите може да ги оправи само здрав пердах! И няма нужда с това да се занимава полиция, жандармерия и т.н. Никак не е лоша идеята да се събираме доброволци и да ги поопердашваме от време на време. Те от друго не разбират!

 

    Предложение

 

    Скъпи съотечественици, докога ще продължаваме да наричаме тези хора с небългарската дума "роми". В българския език, както и навсякъде по света, те биват наричани "цигани", и в това няма нищо обидно, както чужди сили ни налагат вече 20 години. Предлагам да започнем да ги наричаме с естествената и българска дума - "цигани", така както са ги наричали нашите бащи, дядовци и прадядовци.

 

 

 

    DDD 67

 

    Крайно време беше! Не плащат осигуровки, ток, вода, а общината налива нашите пари от нашите данъци, за да ги интегрира! Живеем в европейска столица в 21-ви век, а като мине човек покрай някое незаконно циганско гето, има чувството, че се е пренесъл назад в първобитния строй. Те и без това не носят никаква полза на обществото. Само пият, крадат и правят деца. А, и се возят най-нагло в градския транспорт без билети и не ги глобяват, щото, разбирате ли, били малцинство. В крайна сметка излиза, че аз като редовен данъкоплатец съм дискриминиран в собствената държава...

 

 

    А ти

 

    ...кой смяташ, че плаща тока, който те не плащат? Много отдавна са го донадили към сметките на тези, които си плащат сметките. Да си видял джипси да гледа телевизор със сателитна чиния на свещи?

 

 

    АЗ

 

    От Швеция ги връщат, ама София да не е Швеция, та са решили да се отърват от тях? Сега безплатно ли ще ги извозят до родните им места? Аз питам.

 

    tonk

 

    А дано, ама надали.     . .



Гласувай:
4



1. holivud - алилуя
27.07.2012 14:47
АЛИЛУЯ!!! БРАВО..време беше..това е западният вход на София и влизането и излизането , с кола или не , е ПОТРЕСАВАЩО!
цитирай
2. анонимен - Мисля, че едновременно
27.07.2012 21:02
с осигуряването на жилища трябва да започнат и да РАБОТЯТ. Защото жилището им осигурява подслон, но не и храна. Практиката досега показва, че те няма да си плащат наема, тока, водата, ще изпочупят и изтърбушат всичко, което им е под ръка и отново ще искат.
Биха могли да почистват паркове и градинки, да поддържат зеленината, има и още куп дейности, които ще им осигурят доход.
Дотук обаче не прочетох такава идея от кметовете, което означава, че проблемът е решен само донякъде към момента и доникъде след 3-4 години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4095478
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930