Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2012 10:43 - Не питайте за майка ми. Пълнолетен съм
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 802 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2012 10:44


 image
Емил Димитров
С депутата от ГЕРБ Емил Димитров разговаря Зорница Латева 

 - Г-н Димитров, превърнахте се в главен герой по време на протестите на еколозите срещу закона за горите. Обвиниха ви, че предизборно сте искали да спестите такси на ски инвеститорите при строеж на нови ски съоражения. Приемате ли тези обвинения?

- Не, първо в този закон няма нищо безплатно, както се опитаха да обясняват. Строежът на ски писти и на останалите съоръжения трябваше да става след открит търг (идеята инвеститорите да наддават над определената от държавата такса за право на строеж се появи след намесата на Еврокомисията - бел.ред.). Възможно най-прозрачната процедура.

- Но все пак предлагахте за строеж на нови ски писти и съоражения таксата за промяна на предназначението да се спести и да не се променя статутът на гората.

- Да, но когато се върви по процедурата за промяна на предназначението, задължително теренът се продава на инвеститор. Това е продажба на държавна земя, след което този инвеститор винаги може да смени подробния устройствен план и да си построи всичко, каквото иска. И точно там е парадоксът - че еколозите застанаха на позиция, при която държавни терени да се продават на частни инвеститори. А с нашите текстове ние запазвахме земята да си остане държавен горски фонд.

- Но си остава само на хартия?

- Не, какво означава да остане гора само на хартия? Горският фонд е горски фонд, дори върху него да няма гора. Такива са ливадите, които също са горски фонд и там важат всички рестрикции за горския фонд, това е най-защитената територия. Горският закон е изключително рестиктивен за тези територии.

- С вас специално свързаха ли се инвеститори, които да се оплачат, че таксата за смяна на предназначението спира ски проектите им?

- Не, с мен не са се свързали, имаше две обсъждания в зала “Изток” на Народното събрание, там присъстваха всички - и потенциални инвеститори, и сегашни инвеститори, и еколози, там всеки си каза мнението.

- Вярно ли е, че няма да има нови ски проекти, след като от закона отпадна предложението съоръженията да се строят без промяна на предназначението на терена?

- Реално ски туризмът ще си остане на нивото, на което е в момента. Изоставаме драстично от конкурентните ни туристически държави в Европа. Дори от една равнинна Унгария.

- Чуха се гласове, че еколозите защитават интересите на други ски дестинации, които не искат България да е техен конкурент?

- Много е възможно, разбира се, не мога да го докажа.

- Във върнатия от президента закон имаше текст да не се променя предназначението на земеделската земя, когато се строят открити спортни съоражения. Това предложение към голф туризма ли бе насочено?

- Насочено е към всички спортове. И ако си извадите стенограмата, ще видите, че на първо четене на законопроекта точно от БСП ни упрекваха, че обръщаме внимание само на ските.

- Не се ли нарушава обаче конституцията, която казва, че земеделската земя се използва само за земеделски нужди?

- Непрекъснато има изключване на земеделска земя от земеделския фонд и си има закон за това нещо. Това нарушение на конституцията ли е?

- Да, но в предложението нямаше изключване на терените, земята оставаше земеделска.

- Да, остава земеделска и на нея има една тревна площадка, например стадион. Какво лошо има? Утре, ако не е стадион, си става ливада или се залесява.

- Имахте предложение и концесионните такси от ловните полета да се разпределят за поддържане на дивеча във всички ловни участъци - и държавни, и частни. Т. е. част от парите пак да се връщат при концесионерите. Това не е ли непозволена държавна помощ?

- Не, каква е логиката там, където се работи и се черпи дивеча от природния ресурс, да не връщаме нищо, а да пращаме там, където не се работи и където никой частен инвеститор не иска да го вземе. Какво тогава ще се случи с тези събрани пари от такси, ще ги запалим ли?

Но прословутият Георги Костов (бивш зам. аграрен министър в кабинета “Борисов” с ресор “гори” - б. р.), който между другото заедно с групата “зелени” напоследък се опитва да приказват небивалици. Та той бе записал парите за дивеч да отиват в тези райони, които не са отдадени на частни предприемачи. Тези райони свършват.
Това, което предлагах аз, бе тези пари да отиват изключително за задивечаване (увеличаване броя или облагородяване на дивеча - б. р.), охрана на дивеча и биотехнически съоръжения, т. е. реално никой нямаше да ги връща на частни концесионери, а държавното горско предприятие ще инвестира и в техните участъци за тези дейности.

- Този текст сега не присъства във внесените в закона промени. Ще го предложите ли пак между първо и второ четене?

- Предполагам, че ще го предложа пак.

- Има ли вариант групата на ГЕРБ да ви подкрепи?

- Има вариант, ако всички са убедени, че грижата за дивеча е изключително нужна, включително и еколозите, които са толкова загрижени за това.

- А ще внесете ли пак предложение да се строят ски писти и открити спортни обекти, без да се променя предназначението на земята?

- Не, след като там няма консенсус, няма да го предложа.

- Преди да влезете в политиката, бяхте във фирми, които концесионират ловни стопанства в Етрополе и ловно стопанство “Шерба”. В момента ваш роднина има ли някакво участие в тези компании?

- Не ме занимавайте с тези компании, аз съм бил индиректен акционер и съм продал дяловете си в тези фирми още при влизането си в парламента. Задайте си въпроса защо всички атаки идват срещу мен. За това ще ме попитате ли?

- Ще ви попитам, да. Ако искате, направо отговорете.

- Ще ви кажа. Първо, публично обявих преди повече от 2 месеца, че ще внеса закон за публичност на средствата на организации, регистрирани в обществена полза. Това са всички неправителствени организации. Не само екологичните, но явно те се припознаха. Може би страхът от това, което ще излезе, ги накара да атакуват точно мен.

- Какво ще излезе?

- Ще видим, когато законът влезе в сила. Но може би тогава ще видим откъде идват средствата, за да имат те нелогични от екологична гледна точка позиции. Има някаква организация на частните лесовъди БУЛПРОФОР, които винаги са се движили заедно с Георги Костов. Те идваха заедно с него, когато протестираха, и т. н. Текстът за двата хектара (да отпаднат лесоустройствените програми за частни гори под 2 ха - б. р.), който беше предложен от опозицията и ние се съгласихме с него, знаете ли какво означава? Този текст - да има лесоустройствени програми, беше вкаран в сега действащия закон от същия Георги Костов. Тези лесоустройствени проекти ги правеше държавата за цялата територия. С това, което той вкара, всеки собственик на такава гора сам ще плаща. Искам да ви кажа колко са - около 700 000 парцела под 20 дка. Собствениците им трябва да намерят частен лесоустроител от БУЛПРОФОР или от друго място, да му платят от 200 до 500 лв. и той да им направи такъв план дори за 1 декар. Имаш 1 декар и не можеш да си отсечеш две дървета за вкъщи. 700 000 парцела, сложете ги по 200 лв. на парцел са 140 млн. лв. Разбрахте ли сега защо Емил Димитров е лошият? Защото Георги Костов и тая организация по този начин изгубиха 140 млн. лв. Сега ще ги плаща пак държавата. Трябва да ги извадим от джоба на всички данъкоплатци. При предишния текст си важаха всички правила - да се маркира от лесовъд, да се следи от Изпълнителната агенция по горите дали се сече правилно, т. е. нищо страшно нямаше да се получи, но тези пари нямаше да отидат при тези хора.

- Казахте, че нямате нищо общо с ловните полета Шерба и Елен, но Георги Костов каза в интервю за в. “24 часа”, че Шерба е слято със Старо Оряхово и намеква, че така частните концесионери ще поддържат дивеча с такси от държавния дърводобив.

- Георги Костов да забрави демагогията и да си чете законите, защото никъде ловната дейност няма общо с дърводобива. Ловната дейност касае само лов и нищо друго. Не могат да се прехвърлят пари от едната дейност към другата. Това е ясно записано в закона и Георги Костов много добре го знае. Таксите от дърводобив отиват половината в държавния бюджет, а половината - във фонд “Пътища в горите”. Там е изключително точно разписано и никой не може да ги отклони на друго място.

- Депутат сте от Етрополе. Там се прави централа за енергия от биомаса от “Грийн форест проджект”. Свързан ли сте по някакъв начин с този проект, освен че сте от града?

- Не. Радвам се, че такъв проект има в града, защото хората ще могат да ползват евтино отопление, тъй като газта не успя да стигне до Етрополе.

- Знаете ли кой стои зад тази компания?

- Има си фирмени регистри. Вижте.

- Вие не сте се интересували?

- Не, аз знам.

- Ами кажете ми.

- Някакъв холандски фонд стои зад нея.

- През март 2011 г. сте казали, цитирам местни медии: “Ще изграждаме инсталация, с която се прави ток. От дърво, само от дърво.” Какво имахте предвид, като използвахте първо лице множествено число?

- Надали съм казал “ще изграждаме”. Тогава някой пак се опитваше да обяснява как в Етрополе ще се горят боклуците на София. По този повод трябваше да се обясни на хората - и това беше инициатива на кмета, че ще се горят само дървени отпадъци. Аз отидох като депутат от този район, за да обясня, че няма да има софийски боклуци.

- На какъв етап е проектът?

- Мисля, че е пред завършване.

- Заради тази централа ли се предложи текст в Закона за горите, който позволява да се сече над прираста на горите?

- Пак не сте чели закона. Предложено е да се секат до 80% от годишния прираст.

- Това е вариантът след измененията, наложени заради ветото на президента.

- Не, това е вариантът, който сме внесли. До 80% от годишния прираст. И понеже и зелените не си го бяха чели, предложиха да се сече до годишния прираст, т. е. още 3 млн. кубика отгоре. Не мога да разбера защо всички вземат отношение, без да са чели закона. За това при всички медийни изяви вече аз си нося закона и чета конкретни текстове.

- Предложихте и промени в Закона за тютюна, които забраниха търговията на т. нар. цигарени гилзи. Впоследствие тази забрана беше допълнена и с производството им. Какви бяха мотивите ви?

- Моето предложение е за забрана за търговия на вътрешния пазар, а не за производство. Прави се, защото с тези гилзи започнаха да се организират манифактури за пълнене на цигари, да се слагат в стари кутии, вече изпушени, и да се продават масово по пазарите. Първо, всеки производител е длъжен да напише на кутията съдържание на никотин, катран, а в тази цигара не се знае какво има. Не се знае дали е опасна или отровна. Второ, на тази цигара не се плащат налозите. Точно за това предложих и стоя зад това, че не трябва да се продава на вътрешния пазар. Ако някой произвежда и други държави го позволяват, да си го продава там. Ако имах против да се произвежда, да съм го написал в моето предложение. Когато моят подпис стои под законопроект, винаги е на първо място, защото всичко, което внасям, за мен е логично и коректно.

- Покрай тази поправка отново получихте обвинение за лобизъм, понеже майка ви е съсобственик във фирмата “Сиемон 2”. Тази фирма още ли се занимава с търговия на цигари?

- Не се занимавайте с мака ми. Аз съм пълнолетен много отдавна. Казах ви, че съм си продал всички фирми и нямам отношение.

- Все пак сте роднини, това не е ли конфликт на интереси?

- Не, не е. Аз нямам никакви изгоди от каквото и да е от това, което внасям.

- Има ли вече някакво решение на комисията за конфликт на интереси по случая срещу вас?

- Не знам и все още не съм уведомяван, че трябва да ме изслушат.

- Колегата ви Венцислав Върбанов имаше предложение да се промени съотношението между процентната и специфичната част от акциза върху цигарите. Ако това предложение беше влязло за обсъждане в парламента, вие щяхте ли да го подкрепите?

- Такова предложение не съм виждал, за да мога да кажа дали ще го подкрепя.

- Принципно ако говорим, смятате ли, че трябва да има по-скъп акциз за по-скъпите цигари и по-нисък за по-евтините?

- Мисля, че в момента режимът е доста балансиран.

ВИЗИТКА 

Емил Димитров е роден на 11 януари 1964 г. в София.
Завършва висше икономическо образование, специалност “Финанси” в Стопанската академия в Свищов.
Народен представител от ГЕРБ. Зам.-председател на земеделската парламентарна комисия.
Семеен, с две деца.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074531
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031