Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2012 10:56 - Емил Димитров от ГЕРБ пак предложи закон, свързан с бизнеса му
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 970 Коментари: 0 Гласове:
1



Този път той иска абсурдна забрана - на масите по тротоарите в курортите ДЕСИСЛАВА КОЛЕВА
image
Емил Димитров
Заведенията в курортите да не могат да изнасят маси по тротоари, улици, пешеходни алеи и в зелените площи. Такава поправка при второто четене на Закона за устройство на територията предлага народният представител от ГЕРБ Емил Димитров, който нашумя с лобистките си предложения за горите, тютюна и лова. Ограничението да важи само за курортите с национално значение като Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, Дюни, Пампорово, Боровец и т.н., а заведенията в тях да изнасят маси на открито само ако имат собствен имот към обекта, иска още той.

Това е поредната промяна в закон, предложена от Димитров, която е свързана с негов бизнес и собствените му интереси. В този случай туристическата фирма "Елеонора транс", която е собственост на майка му Елеонора Димитрова и неговия съветник Славян Теофилов, бе сред основните приватизатори на хотели в Слънчев бряг и притежава два хотела в морския курорт.

Все още не е ясно защо в курортите не бива да има маси на открито, тъй като самият Димитров не е дал мотиви към предложението си, нито присъстваше на заседанието на парламентарната комисия по регионални въпроси, за да го обоснове.

Депутатите от комисията решиха предложението на Димитров да се гласува на следващото заседание, за да се прецизира текстът. Председателят на комисията Любен Татарски (ГЕРБ) обясни, че предложението на колегата му е направено вчера сутринта, часове преди поредното заседание, в което се гледат на второ четене промените в закона. Според Татарски обаче идеята не е "съвсем възможна". Татарски заяви, че от ГЕРБ ще предложат масите, които се изнасят пред заведенията, да се поставят по ясни схеми, за да се знаело на колко метра са разположени. И в момента всички преместваеми обекти се поставят по схеми, изготвени от главните архитекти на общините. За масите на открито се плаща тротоарно право отново на базата на схеми. Отговорност на кметствата е да следят дали заведенията се разполагат на отредената им площ. Експертите от регионалното ведомство на Лиляна Павлова отказаха да коментират предложението на Димитров. То обаче е най-малкото дискриминационно, тъй като общините, към които са курортите, няма да могат да събират приходи от тротоарно право от заведенията. Самите барове пък ще са в неравнопоставено положение с кръчмите в хотелите например, защото рядко имат собствени дворове.

Димитров предлага още да се забрани и поставянето на озвучителни тела на открито, по улиците, пешеходните алеи и в близост до жилищните сгради. Депутатът предлага да се запише, че в курортите могат да се поставят пейки, осветителни тела, кофи за отпадъци, чешми след разрешение от архитекта на съответната община, към която е курортът. И в момента обаче съществува такъв регламент.



ОТСРОЧКА

Забраната за строежите на 100 метра от морския бряг да влезе в сила чак от 1 януари 2016 г., а дотогава да остане сегашният по-либерален режим за застрояване. Това предложение ще направят от парламентарната група на ГЕРБ, след като в сряда на първо четене бяха приети промени в закона за устройството на черноморското крайбрежие. С тях регионалният министър Лиляна Павлова поиска да се забранят строежите в зона А на брега, с изключение на културни и спортни обекти. Рестрикцията важи само за общините, които още не са приели общи устройствени планове, и целеше да се опазят последните останали незастроени кътчета по брега. Депутатите от ГЕРБ обаче обявиха, че ще коригират текстовете на второ четене, т.е. ще позволят да продължи застрояването на брега на морето. Според тях, ако то се ограничи, инвеститорите и туристите ще избягат, а това ще доведе до висока безработица.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097939
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930