Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2012 14:28 - Главен комисар Николай Николов: На Витоша гори торфът, огънят може да избие на друго място
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
0



  image Главен комисар Николай Николов

С главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", разговаря Илиана Динекова

- Г-н Николов, каква е ситуацията в района на пожарите на Бистришко бранище и край Ямбол?

- Дежурствата на пожарникари и горски работници на Витоша продължават. Във вторник падна градушка, но тя не бе достатъчна, за да се отмени дежурството. Около 60 души продължават да работят, техниката е в готовност. Все още има тлеещи огнища. Горят дебели дънери и торфът под морените. При торфа горенето е много коварно, защото той не е плътен, има достатъчно кислород, а тлеейки, огънят минава под земята и избива на друго място. Затова продължаваме да дежурим.

В Ямболско всички огнища са загасени, има дежурство. Ситуацията в страната е спокойна към момента.

- Докога ще продължат дежурствата на Бистришко бранище?

- Докато нямаме 100% сигурност. Най-вероятно ще изчакаме един проливен дъжд, за да сме напълно спокойни. Прогнозите са, че около 14 юли ще има такъв.

- Критикуваха ви, че сте действали мудно и безрезултатно?

- Решенията, които се вземат първия ден, обикновено касаят действия за 3-4 дни напред. Когато стигнахме до мястото, огънят беше обхванал 50 дка, но ако не беше нашата намеса, щеше да обхване над 1000 дка. Тепърва предстои анализ и критиките, които получихме, ще бъдат обмислени.

Веднага след сигнала излетя хеликоптер на Гранична полиция с колега, който огледа и засне пожара. Отиването до мястото отне повече от три часа и половина в тази трудна местност. Това е резерват, до който няма никакъв достъп. Няма просеки, няма противопожарен път и това е огромният проблем.

Навсякъде в света първо се прави противопожарното осигуряване. Сега предстои всички планове, разработени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) като стопанин на резервата, да бъдат прегледани, актуализирани и изпълнени.

- Вие благодарихте на доброволците, но те ви обвиниха в лоша организация и липса на координация. Бяха изнервени от инструктажи, които продължавали с часове.

- Няма да коментирам конкретни обвинения. Разговарял съм лично с някои от доброволците, изяснихме се и на третия ден мненията им се промениха. Но кампанията, която беше предприета, не прави чест на никого. Имаше момент, когато някои медии обръщаха повече внимание на обаждания по телефони, координирани от екип еколози, които бяха до нашия щаб в Бистрица. Всичко беше целенасочено.

Да, сигурно е имало доброволци, които са стояли 1 час, без да им е поставена задача. В началото неминуемо е имало подобни неща. Това са хора, които имат огромна любов към планината, ентусиазъм да гасят пожара, но най-големият проблем е, че са неподготвени.
Това не е  разходка по пешеходна пътека с джапанки и къси панталони. Заради това се наложи внимателното провеждане на инструктажи и прецизно поставяне на задачите.
С всеки следващ ден нещата ставаха все по-добре. Основният проблем с доброволците е, че те не са организирани, обучени и екипирани. Аз съм приятно изненадан от многото хора, които дойдоха. Преди около 3 седмици бях песимист, че у нас доброволчеството може да бъде възстановено. Сега вече съм оптимист.

- Чуха се различни версии за отказа ни от самолетите от Израел. Каква е истината?

- Причините за това са три. Още първия ден на пожара активизирахме механизма за гражданска защита на Европейската комисия. Междувременно от Израел получихме предложение за 2 самолета. Трябваше да се изясни какви са те, тъй като бях поискал самолети, които могат да носят 8-10 тона вода.

Оказа се, че това са малки самолети, с малко повече от 2,5 тона, което е по-малко от водата, която хвърляха нашите вертолети. Това беше първата причина за отказа ни.
Втората – те можеха да дойдат най-рано след 12 часа у нас и след още 4 да бъдат включени в гасенето на пожара. И третата, най-важна причина е, че теренът не позволява гасенето със самолет, много е стръмно.

- Защо не поискахме румънския хеликоптер, който е бил в готовност да ни помогне?

- Когато той ни беше предложен, ние вече бяхме заградили пожара с просеки. Освен това цяла Югоизточна Европа беше в много тежка ситуация. Бяхме длъжни да направим всичко възможно да се справим сами и да не бъдем в тежест на другите държави.

- В другите държави обаче горяха хиляди декари, а ние не можехме да се справим със 150.

- Едно е 100 декара в полето, друго – на Витоша, и то в Бистришко бранище. Нещата са много различни.

- Имаше ли забавяне в правенето на просеките за ограничаване на пожара?

- Да, защото не можеше незабавно просеката да се прави с булдозери. Качването на булдозер на пожара отне цяла нощ. Само с него е направена повече от 2 км просека. Останалите около 6 км са направени на ръка.

- Освен труднодостъпния терен кое ви затрудни най-много?

- Липсата на всякакви пътища. Теренът не е труднодостъпен, той е недостъпен.
Няма никакви водоизточници. Наложи се да правим баражи, да преграждаме малка рекичка. А знаете ли как се носят помпи по 70 кг по този терен? Доброволците искаха на 10-ата минута да им дадем помпа. И аз исках, но не ставаше.

- Има ли засегната жива гора от огъня и при правенето на просеки?

- Само единици дървета са засегнати от пожара. Засегнатата жива гора е не повече от декар.

- Имате ли представа как е тръгнал пожарът в Бистришко бранище?
- Според мен е свързано с човешка дейност. Не говоря за умисъл, по-скоро за небрежност.

- Остарялата техника, с която работите, не е тайна за никого. От какво имате нужда, за да можете по-бързо да се справите с подобни пожари?

- И сега в района на пожара има 10 камиона, които са счупени, и не знам как ще ги приберем. Това е не само защото е стара техниката. Условията са кошмарни.

Проблемите се знаят какви са. Още преди 2 седмици започнахме сериозни разговори за това с каква техника ще гасим, ако възникне такъв сериозен пожар. Разработили сме проектни идеи, които в момента са в МОСВ. Г-жа Кристалина Георгиева обеща, че ще разговаря с ЕК, за да може със средства по "Околна среда" да се направят доставки на специална техника за гасене на горски пожари и специално за защитените територии. За това са предвидени 50 млн. евро. Още толкова са предвидени и за проекти за закупуване на техника за наводненията.

- По тези проекти ли ще купуваме и самолет?

- Не, той е отделно от тях. Мисля, че вече е взето решение при наличие на средства да се купи такъв самолет, но все още не са ясни параметрите. Трудното идва при експлоатацията, но МВР и МО имат много добре подготвени летци. При нужда самолетът ще бъде изпращан да помага в други държави.

- Еврокомисар Кристалина Георгиева каза, че е добре той да е част от модула за гасене на горски пожари към ЕС. Какво представлява той?

- В ЕС има 173 модула, от тях 3 са български - за гасене на пожари, за защита от химически вещества и за търсене и спасяване при земетресения. В тях са ангажирани 180 пожарникари и спасители. Те са готови да се отзоват от 1 до 4 часа в зависимост от това къде трябва да отидат на помощ.

- По колко сигнала на ден получавате в жегата за пожари?

- Произшествията, които отработваме, са 180-200 всеки ден. От тях 120 са пожари.

- Очакват се още горещини, а след прибирането на зърното ще започне паленето на стърнищата. Какви мерки вземате?

- Още преди започването на жътвата беше създадена организация и бяха изпратени писма до кметовете, председатели на кооперации, арендатори за недопускане на палене на стърнища. В жегите започне ли палене на стърнища, гората ще изгори. Знаете, че още преди 2 г. предложихме да бъдат лишавани от субсидии хората, допуснали палене на стърнища. Това дава резултат.

- Има ли пожари в житните блокове?

- Да, но щетите са минимални. Вече е прибрана около 30% от реколтата. Изгорели са само 2 комбайна, при положение че на терен са 5700 комбайна и над 30 000 селскостопански машини. Всички те бяха проверени преди началото на жътвата, за да не се допуска неизправна техника, от която може да възникне пожар.

Гаси пожара и окупирай Орлов мост - две страни на една и съща монета
Мълния запали 10 декара с пшеницаПожарите в страната са напълно локализирани"Витоша ски": Рано или късно лифтовете ще излязат от строя



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097765
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930