Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2012 21:30 - Доника Ризова, автор и водещ на „Медиите ON AIR“: Гилдията преживява трудни времена, задава се нов тип журналистика
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 998 Коментари: 0 Гласове:
1



Автор: Елиана Митова


Доника Ризова се наложи в тв ефира с предаването „Медиите ON AIR“, на което е автор и водещ. То се излъчва по телевизия и радио „България он ер“ всяка неделя в 17:30 часа, с повторение в сряда от 10:30 часа.
Близо 10 години Доника Ризова е журналист в Дарик радио. Започва като репортер и достига до главен редактор, отговарящ за регион Северозапад. През свободното си време пише ревюта в сайта за книги „Аз чета“ и се опитва да отделя време на двете си деца - дъщеря на 14 години и син на 5.
В „Медийна група България он ер“ е от май 2011-а. Започва като редактор на предаването „Денят он ер“. През декември поема публичните комуникации на медийната група.

- Доника, събираш в твоето предаване за медиите журналисти от различни издания, давайки шанс за сблъскване на мнения. Имала ли си инфарктни моменти?
- Инфарктни моменти не съм имала. Когато каниш колеги, не ти се налага да обясняваш колко е важно да дойдеш в студиото навреме, да си подготвен. Разбира се, има трудности преди ефир. Големи медийни групи отказват техни лица да участват в предавания на други телевизии. Мотивите им са, че нямат такава практика и ако я променят заради моето предаване, ще трябва да нарушават корпоративни принципи. Самите журналисти винаги откликват с голямо желание. Но ПР-ите често казват „не“.
Ние коректно изписваме и казваме кой журналист от коя медия е. Дори понякога се налага да се съобразяваме и с точното изписване на предаването, дори и да не изглежда красиво и да стои дълго като надпис за телевизия. Това са единствените договорки, които правя. Максимално коректно да назоваваме нещата с точните им имена. Ние не казваме: „На гости ни е Иван Иванов от една от националните телевизии…“ Когато коментираме медийна награда, винаги казваме и в каква конкуренция тя е спечелена. Нали обективността е част от нашата професия. За да го има предаването за медиите, то трябва да е посветено на медиите. Не може да бъде направено, ако не уважаваш колегите си, ако не си коректен.

- Според теб има ли съпричастност сред журналистите, как се отнасят те към проблемите на гилдията?
- Не ми се иска да казвам остри думи, но истината е, че гилдията преживява трудни времена. Няма кой да застане и освен открито да говори за проблемите, да се опитва и да ги решава. Размиха се границите между стажант репортер и опитен редактор. Днес има дефицит на опит и ментори. Има амбиция и хъс. Повече, отколкото е необходимо, за да си обективен. Нароиха се медии и интернет сайтове, които се списват от анонимни. Има и блогъри, които смело изразяват позицията си, но понякога залитат в лично отношение към даден проблем. И в същото време сериозни издания, които доскоро са били пример за свободна журналистика, публикуват сензационни и жълти заглавия. Има и светлина в тунела. Това са нишовите канали, които имат своята цел да информират на експертно ниво. Да оставят зрителите да направят своите изводи за важните теми, без да манипулират.
Интернет е една свободна зона, която вече изгражда нов вид потребители на информация. В морето от новини и коментари в мрежата много бързо можеш да се ориентираш кой ти предлага по-добрата алтернатива. Заражда се нов тип журналистика, която е достъпна, безплатна, независеща от рекламодатели. Социалните мрежи отдавна информират повече от традиционните медии. Блогърите са героите на нашето време.

- Срещите в твоето предаване са полезни, в това няма никакво съмнение. Случвало ли се е нещо да се промени в позитивен план след предаването?
- Конкретен ефект от предаването няма да има веднага. Не правя разследваща журналистика. Аз се опитвам да показвам добрите примери и интересните гледни точки. Ако някой колега ме е впечатлил с работата си, с позицията по даден проблем, каня го за разговор. Опитвам се да събера в студиото хора, които са добри в това, с което се занимават – журналисти, ПР-и, медийни анализатори, психолози, преподаватели и студенти.
Студентите са тези, които най-често ми пишат и имат забележки или идеи за развитието на една или друга тема. Младите са и чести гости в предаването. На мен се пада удоволствието да отделям време и на стажантските групи, които идват в телевизията. Общуването с тези активни и позитивни студенти ми дава много. Сверявам си часовника. Те са и много верен лакмус за ситуацията в държавата, за световните събития, които имат отзвук в България, за тенденциите в правенето на журналистика.
Дали предаването ще има ефект сред младите или сред гилдията, предстои да разберем. Факт е, че ни гледат и хора, които са далеч от медийните войни, но са любопитни за това, какво мислят журналистите по теми, които са общочовешки - образованието на децата, начините за справяне с финансовата криза, а и с кризата в отношенията помежду ни.

- Ти самата как се подготвяш за предаването? Налага ли се да изучаваш проблеми, които не са били за теб приоритетни?
- Правя предаването с голямо удоволствие. Много ми помага и режисьорът Янчо Янчев, който е блогър и писател. Има специфичен поглед върху проблемите на управлението на страната, екологията…Следи какво се случва в интернет и често дава идеи за гости, които след това се оказват интересни събеседници.

- Какво ти донесе предаването в личен и професионален план?
- Предаването ме срещна с хора, които съм уважавала като професионалисти - Нери Терзиева, Иван Гарелов, Емил Спахийски, Сашо Диков, Максим Бехар. Запознах се и с колеги, които вече са мои приятели. Даде ми възможност да погледна от „обратната страна на ефира“. Да разбера какви са тези хора, когато прожекторите не светят или когато микрофонът не е включен. След предаването с Боги и Симо от БГ Радио се чувствах толкова заредена с положителни емоции, че близо два часа говорихме на всякакви теми.
Понякога истинските звезди не са тези на екран. Една Нина Александрова (главен редактор на „Директно Карбовски“ и водещ в Дарик радио) е най-отдадена на темата за децата от социални домове. Тя наистина помага всеки ден. Виждала съм я обезверена, окрилена, раздвоена… И това рядко става достояние на медиите. Тя е пример за журналист с позиция и отношение към работата си.
Предаването скоро ще направи една успешна година. С рубриката „PRESSключалката“ успяхме да надникнем в редакциите на най-известните предавания, вестници, списания, ПР агенции…Факт е, че няма гост, който да е бил в предаването и когато получи покана за втори път, да откаже. Напротив. Още на стълбите на излизане от студиото вече валят идеи: „А следващия път можем да говорим и за….“ Ако на нас вътре в студиото ни е било интересно, ако съм видяла, че операторите слушат внимателно, че момчето, което ми поставя слушалките, е развълнувано от гостите и има въпроси или може да цитира нещо, казано в студиото... Значи е имало смисъл.

- Какви дискусии предстоят в твоето предаване?
- Тази седмица зрителите ще видят интервю с Теодора Каролеева и Драгомир Симеонов, които говорят с много любов и прекрасно чувство за хумор за предаването си „Киното в мен“. През август „Медиите ON AIR“ ще са в кратка ваканция. Подготвяме неделни издания на най-интересните разговори в студиото. От септември стартираме нов сезон. Мисля, че намерихме верният тон и че най-добрите интервюта тепърва предстоят.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094405
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930