Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2012 16:31 - Варненци си искат и продаденото крайбрежие
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 776 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Спасението“ на Морската градина обслужва шепа новобогаташи   image  

Тоталната забрана за строителство в Морската градина до Евксиноград, предвидена в новия Общ устройствен план на Варна, отново обслужва група новобогаташи. В това се убедиха варненци, когато осъзнаха какво всъщност направиха общинските им съветници на последната сесия. Съгласуваното политически решение за вписване като зелени площи и на отдавна урбанизираните местности Долна Трака и Горчивата чешма породи нов протест - на десетките собственици на частни имоти там. Според тях на тези територии, над 60% законно застроени, общински са единствено улиците, които трудно могат да минат за градини и гори. Макар че съветниците гласуваха вече застроените парцели да не се отчуждават, хората се притесняват, че строителната забрана ще ги остави без битова канализация и водопроводи и заплашват със съд, ако тя не бъде отменена.

Варненци никога не са възприемали Долна Трака и Горчивата чешма като части от Морската градина, се казва в писмо на собствениците до премиера, областния управител и общинския съвет. Според тях разширяването й до Евксиноград обслужва интересите на шепа хора, които незаконно са застроили местността Салтанат. Същевременно забраната за строителство не обхваща крайбрежната алея, където „Холдинг Варна“, част от групировката ТИМ, възнамерява да вдигне 7 хотела, 500 заведения и още 300 търговски обекта. Фирми на ТИМ са концесионери на всички градски плажове, бивши служители на групировката са съветници и служители в администрацията, а според варненци от нея се контролират и повечето местни управници. Инвеститорът на проекта „Алея Първа“ още през 2009 г. закупи от държавата и 118 декара от ската над алеята. Сделката е многократно атакувана по съдебен път, до момента без резултат.

Чешкият паркостроител Антон Новак проектирал след Освобождението Морската градина на Варна от вълнолома до Евксиноград, сочат архивите. Идеята е на тогавашния кмет Михаил Колони, а живеещият във Варна археолог Карел Шкорпил събирал с шапка в ръка пари от варненци за откупуване на земята на частните имоти, попадащи в територията й. Повече от век паркът бил обгрижван и обогатяван с уникални растителни видове, за да бъде съсипан за по-малко от 20 години в славните години на демокрация.

Старт за разграбването дава странно прилагане на Закона за реституцията от 1992 г. Независимо че той допуска връщане на отчуждени земи само в случаите, при които не са реализирани мероприятия върху тях, а в Морската градина има паркостроене, алеи, озеленяване, през 1994 г. тръгват първите процедури в полза на частници. Тогава кмет е избраният от СДС Христо Кирчев, а общинският съвет с решение одобрява застрояването. Областен управител години наред е сегашният кмет Кирил Йорданов, но не се намесва, за да спре разграбването. През 2006 г., вече като кмет, подкрепен от БСП, Йорданов със заповед забранява строителството в градината. През 2008 г. правителството я отменя. А застрояването набира сила с разрешителни за уж обществени сгради, в които откровено се настаняват да живеят заможни българи и чужденци. По данни на „Преса“ продажбите на държавни терени в градината продължава и сегашният областен управител Данчо Симеонов, кметът пък не се ангажира публично, че ще спре издаването на строителни разрешения до влизането в сила на новия ОУП.


 

Жулиета ЦВЕТКОВА




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073626
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031