Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2012 18:44 - Кой владее зимните курорти 3. Врътките на Цветелина с Пампорово - 3
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1510 Коментари: 1 Гласове:
2



Mediapool: Цветелина Бориславова дава безплатни ски-карти за властта  

image
Връх Снежанка в курорта Пампорово и един от лифтовете. Снимка: Туристически сайт за Пампорово

Разследването е публикувано за пръв път през януари 2012 г. в Биволъ и E-vestnik.

(Продължение - виж тук за Витоша и Банско, и за Боровец - съвместно проучване на bivol.bg и e-vestnik)

Курортът Пампорово е единствения зимен курорт у нас, чийто собственик не се крие по островите чрез офшорни фирми. Но това не значи, че там всичко е ясно и слънчево.

„Пампорово" АД е притежание на банкерката Цветелина Бориславова, чрез нейни фирми и фондове.

Цветелина Бориславова "почерпила" властта с безплатен ски лифт

Премиер, министри и депутати с право на карти без пари от “Пампорово” АД

Министър-председателят, министри, народни представители и членове на техните семейства могат да получат при поискване безплатни лифт карти за дневно и нощно ползване на всички съоръжения в курорта Пампорово. Това гласи заповед на изпълнителния директор на “Пампорово” АД Мариян Беляков, с която Mediapool разполага. Необяснимата преференция е била за сезон 2010/2011.

Помолени за коментар, от дружеството обясниха, че “специалният режим за издаване на лифт карти на държавни служители е с цел улесняване на тяхната работа и във връзка с техните служебни задължения”. Писмените правила, които “Пампорово” АД е въвело целят ограничаването на злоупотребите в тази посока, се казва в отговор на Мариян Беляков за Mediapoool. Какво общо има карането на ски със служебните задължения на министрите и депутатите не става ясно.

Мажоритарен собственик на “Пампорово” АД е Цветелина Бориславова, която до преди няколко години беше официалната половинка на премиера Бойко Борисов (Дори и днес, демонстрирайки независимостта си от лобистки натиск, Борисов декларира: "Аз с моята приятелка се разделих преди пет години, не съм я чувал и не я виждам") .

В заповедта на “Пампорово” АД е посочено, че картите за представителите на властта се издават след съгласие на Бориславова или прокуриста на инвестиционния й фонд “Си Ес Ай Еф” (CSFI) Диян Станчев.

Картите за членовете на правителството, депутатите и техните семейства са поименни, издават се за определен период от време и са с обозначение “Government”, е посочено в заповедта на “Пампорово” АД.

Дневната лифт картата за възрастен на Пампорово е 50 лева, а нощното каране е 18 лева. Сезонната лифт карта в комплекса е пък е 950 лева. Тъй като в заповедта е посочено, че за картите на властта се води отчет, от дружеството могат да лесно да направят справка каква сума са спестили на министри, депутати и т.н. Представител на “Пампорово” АД обеща и отговор на въпрос на Mediapool дали преференцията за управляващите е редовна практика и се прави всяка година. Mediapool.bg

Собственици на почти половината акции в „Пампорово" АД са нейният фонд СиЕсАйЕф (CSIF - Clever Synergies Investment Fund – Умен съвместен инвестиционен фонд), основан през 2005 г. Останалите акции са на „Перла мениджмънт" ЕООД на Диян Христов Станчев. Но Станчев е и прокурист на фонда (CSIF) и очевидно доверен човек и представляващ Бориславова.

"Пампорово" АД обаче е заложено срещу кредит от "Инвестбанк" (на Петя Славова) от 2004 г. за 4 млн. лв. и друг кредит от Корпоративна търговска банка (на Цветан Василев) за 7,5 млн евро, сключен през 2008 г. Според регистрите кредитът към „Инвестбанк" още не е погасен, въпреки че това е трябвало да стане през 2009 г. На запитване към дружеството от страна на e-vestnik и „Биволъ" дали този кредит е изплатен, предоговорен или курортът вече е на „Инвестбанк" (доколкото е заложен срещу кредита), последва пълно мълчание. Публичното дружество, чиито акции се търгуват на борсата, не благоволява да осветли обществото в какво състояние е. Ако не беше публично дружество и не притежаваше един от най-големите зимни курорти в България - окей, тяхна си работа. Но...

Впрочем, докато се стигне до това разпределение на акциите в акционерното дружество, има дълги години на невероятни врътки, продаване, купуване и т. н. от страна на фирми и на банката на Бориславова (по онова време) - СИБанк.

Как Цветелина придоби банка и Пампорово

Бориславова се появява от нищото и оглавява тази банка през 2002 г. Тогава става известна единствено с това, че е спътницата в живота (и в бизнеса) на тогавашния популярен главен секретар на МВР Бойко Борисов.

По онова време тя е съдружник с Борисов в някои фирми, включително в една от неговите охранителни фирми „Ипон". Съдружник е и със сикаджията Румен Николов - Пашата. И тримата се появяват в протоколи от заседания на фирмата „Тео интернационал" АД, която е уличена в нелегално производство на цигари. Поради съдружието й с хора като на Пашата и Борисов, през 1998 г. срещу нея е извършен атентат - взривен е джипът й, тя за късмет оцелява. Дори когато главен секретар на МВР става Борисов, следствието за този атентат не е доведено докрай.

Бориславова през 90-те влиза в няколко дружества на текстилни, химически и др. предприятия. Родителите й са работили дълги години като технически персонал по български посолства в чужбина, бащата е работил за Държавна сигурност - външно разузнаване. Тя самата в края на комунизма работи за фирми, свързани с ДС, а при демокрацията веднага започва частен бизнес.

През 2001 г. на власт идва правителството на Симеон, който назначава Бойко Борисов за главен секретар на МВР. Приятелката му Цветелина придружава царицата при разни посещения. Това едва ли е достатъчно основание тя да стане шеф на СИБанк - частна банка, наляла снага с подкрепата на държавата.

Банката към онзи момент е на ресторантьора Славчо Христов, който седи зад приватизационните сделки и за Боровец, и за Пампорово, и Златни пясъци. В СИБанк правителството на Костов е набутало множество плащания към държавата - такси, осигуровки, глоби, данъци. Това превръща банката в една от най-стабилните. И в голяма хапка за амбициозната бъдеща банкерка.

image
Схема на ски пистите на Пампорово - обща дължина 55 км. Снимка: Туристически сайт за Пампорово

Някак нелогично Славчо Христов се оттегля от банката без видима причина и на негово място идва Бориславова. Тя започва няколкогодишно преструктуриране на банката, влизат нейни фирми като акционери, излизат, прехвърля се собственост напред-назад и т. н. И най-вещият счетоводител, следовател, финансов консултант не може да проследи безкрайните финансови операции с тази банка. Същото е и с курорта Пампорово, който Бориславова получава с банката.

Днес „Пампорово" АД притежава хотели, ресторанти, всички лифтове на територията курорта, 55 км ски писти, ски-училища с над 100 инструктори, гардероби за ски-оборудване с над 2 хил. комплекта екипировка, снегоутъпкващи машини за пистите, система за изкуствен сняг за всички писти, собствен автомобилен парк и т. н.

Как беше приватизирано Пампорово?

Това става при кабинета Костов. Зад печелившия кандидат, с неясен собственик на о. Ман, се оказва банката на Славчо Христов.

До 1997 г. всички хотели са били собственост на "Пампорово" АД. При първата вълна на масовата приватизация 23.5% от капитала на дружеството попадат в частни ръце. Бившите собственици на част от земята, върху която е построен курортът, претендират да я получат в реални граници и да придобият хотелите. Има възможност и да бъдат обезщетени с акции.

Повечето големи хотели и комплекси (10-ина на брой) са продадени като обособени части за цени между 200 хил. и 900 хил. долара всеки.

Остава да се приватизира най-важното - инфраструктурата (лифтове, влекове и др.), заедно с няколко по-големи хотелски комплекса като "Перелик" и "Арфа".

От продажбите на хотелите и др. дружеството натрупва капитал, според различни информации, между 4,5 млн. и над 6 млн. долара. Наддаването за 60% от курорта започва от там.

Изискването за депозит за търга от 500 хил. долара отсява по-дребните кандидати. Сред купувачите е и фирма на Емил Кюлев, тогава шеф на „Росексим банк".

Минават два кръга с наддаване, като след първия остават регистрираната в Цюрих „Турст Инвест" АГ (с оферта 6,7 млн. долара), „Петрол холдинг груп" АД, София (с 6,25 млн. долара) и др. по незначителни.

Най-важното не са хотелите, а монополът върху пистите и съоръженията, които не са толкова нови и модерни като в Боровец.

Към онзи момент курортът Пампорово е привличал средно около 15-18 хил. туристи на сезон, над половината чужденци, предимно англичани.

В началото на 2001 г., регистрираната в Цюрих "Турист инвест" АГ купува 60% от "Пампорово" АД за 11 млн. долара. Тогава само се твърди, че зад швейцарската фирма стои СИБанк. По-късно това става съвсем ясно - кредитът е от тази банка и курортът е стопанисван от хора на банкера Христов. Фирмата е регистрирана в Цюрих, но е собственост на офшорна компания, регистрирана на о. Ман. Следите са добре заметени, но България е малка и трудно може да се скрие кой какво притежава.

След като Бориславова придобива СИБанк и Пампорово, през 2005 г. тя продава хотелите "Перелик" и "Арфа" (който е бивша резиденция на Тодор Живков). Но още същата година пуска в експлоатация петзвездния хотел "Орловец". Инвестира в нови съоръжения за пистите и др.

image
Хотел "Орловец" в Пампорово. Снимка: Туристически сайт за Пампорово

Сега "Пампорово" АД притежава инфраструктурата в зимния курорт, както и няколко хотела. Последната голяма инвестиция е изграждането на шестседалков лифт от Стойките до връх Снежанка. Комбинацията от слаб сняг и криза превръщат това вложение в неуспешно. През 2007-2008 г. е учреден залог на цялото дружество пред Корпоративна търговска банка за заем от 7,5 млн. евро. През 2010 г. дружеството има приходи от продажби в размер на 5,7 млн. лв. и е на загуба от 2,6 млн. лв.

Всъщност дружеството е ту на печалба, ту на загуба, което издава спекулации на собственика. Например, в един момент то продава свои акции в СИБанк и излиза на печалба.

От 2003 г. започва вдигането на уставния капитал и различни трансформации на акции и акционери, така че да се изтика държавното участие в дружеството. СИБанк ту купува по 6-7% от капитала на "Пампорово" АД, ту ги продава. Дружеството също придобива акции в банката, които продава.

През 2008 г. тогавашният директор на фонда CSIF обявява, че в курорта до момента са инвестирани 40 млн. лева.

През 2009 г. зам.-кметът на Чепеларе обявява, че хотелите и ресторантите в Пампорово дължат на бедната община над 380 000 лв. (става дума за различни хотели, не само на „Пампорово" АД).

Любителите на конспиративни теории веднага ще заключат, че сегашното подпомагането на ски курортите от законодателя чрез поправки в Закона за горите, е всъщност помощ за близки до властта банки, които са се "набълбукали", по думите на премиера, с вече не толкова атрактивни курортни активи, или са им раздали кредити. Сред "набълбуканите" се оказва и бившата "спътница в живота" на Бойко Борисов.

Любителите на конспиративните теории могат да направят интересна връзка - „Пампорово" АД е длъжник на „Инвестбанк" на Петя Славова. В медиите изтече информация за огромни безобразия, които се вършат в тази банка. От сметките на нейни клиенти изчезват милиони, с които се купуват имоти от фирми на Петя Славова. Има проверки на БНБ, които доказват груби нарушения, но нищо не се случва...

Ухажван от властта е и друг кредитор на „Пампорово" АД - банкерът Цветан Василев с неговата Корпоративна търговска банка, в която имат сметки големите държавни фирми.

Скандалът с хотел „Орфей" и следите на Бориславова

В първите дни на януари т. г. в хотел „Орфей" на Пампорово започнаха грозни разправии, в които личат следи от Цветелина Бориславова. Охранители изхвърлиха чужди туристи, които управата на хотела е настанила в нарушение, защото той вече е бил собственост на СИБанк.

image
Хотел "Орфей" в Пампорово. Снимка: Туристически сайт за Пампорово

Хотелът е продаден през 1997 г., още преди приватизацията на курорта. Преди 3 години неговият собственик е взел кредит от СИБанк, по времето, когато нейн шеф е била Бориславова. Кредитът е в размер на 12,4 млн. евро и е гарантиран с хотела и с друг хотел на същата фирма на Златни пясъци. Кредитът е твърде голям за имуществото, с което е гарантиран. И вноските очевидно са били непосилни за изплащане от този хотел и той престава да си обслужва кредита горе -долу по времето, когато Бориславова напуска СИБанк. В един момент банката, вече изцяло собственост на белгийската КВС груп, предприема съответните стъпки и с изпълнителен лист си взима хотела. Но управата продължава да настанява туристи и се стига да разправии с изпратена охрана, която гони пристигащите чужденци от Русия и др., и т. н.

В случката е очевидно, че собствениците на хотела са в някакви взаимоотношения с Бориславова. Докато е била шеф на банката, им е отпуснала твърде голям кредит. Развитието на хотела е било в нейни интерес - тя притежава курорта. Но банката сега продава хотела за 11,7 млн. лева. Тоест, хотелът струва наполовина на отпуснатия му кредит и банката го продава на загуба. До края на януари ще стане ясно има ли купувач.

Край.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mitkaloto - Много хубав пост. Дано го прочетат ...
28.06.2012 19:00
Много хубав пост.Дано го прочетат повече хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073683
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031