Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 14:13 - Спас Панчев: Законът за горите дава възможност да се строи в защитени територии
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1048 Коментари: 0 Гласове:
0



Спас Панчев-председател на Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, народен представител от ПГ на Коалиция за България и член на парламентарната Комисия по земеделие и гори в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Водещ: Господин Панчев, защо според вас се стигна до протести и ранени, арестувани граждани, насилие над медии след скандалите поправки в Закона за горите?
Спас Панчев: През април 2011 година ние приехме един нов закон за горите. Според нас, закон, който регламентираше в голяма степен нещата в този отрасъл. Разбира се там не бяха догледани докрай дърводобивът и транспортът в горите. Много неща, които можеха много лесно да бъдат решени с една малка поправка. Бяхме изненадани 8 месеца след това, в края на годината Министерският съвет по предложение на Министерство на земеделието и храните предложи закон за изменение и допълнение на Закона за горите. Набързо за една седмица с противоречие с правилата, които досега, дотогава бяха ползвани. Той беше приет от Министерския съвет, разгледахме го на първо четене. В рамките на времето между първо и второ четене пак бяха вкарани над 25 промени, които нямаха нищо общо с това, което гледахме в първо четене. Беше вкаран в парламента за второ четене и когато започна гледането на закона на второ четене се оказа, че отново са направени промени, отново беше подготвен доклад в Комисията по земеделие и гори. Никога досега не беше се случвало такова нещо. И след като бяха направени нови промени отново на второ четене гледахме закона и той беше приет в този вид, който предизвика огромно недоволство сред хората.
Водещ: Коя е основната причина за това?
Спас Панчев: Първо, държавата по този начин в този закон разреши да се ползват земеделските земи и да се застояват за цели, които не са свързани със земеделие. Нещо, което по времето на прехода не беше позволено. Позволи се на трети лица да стоят в чужда собственост без да има съгласието на собственика. Дадоха се възможности да се строят в защитени територии, Нещо, което повече от 70-80 години не е правено в България. Също така се появи възможност публична държавна собственост да се утежнява с вещни права, които се раздават без търгове само с разрешението на министъра на земеделието. И започнаха с идеи да се дават помощи на тези, които искат да строят ски курорти, голф игрища, като не плащат дължимите държавни такси за подмяната на предназначението на имотите.
Водещ: Как коментирате контрапротестите на жителите от Банско, Разлог, вчера в Сапарева баня, затварянето на пътя до Гърция от протестиращите?
Спас Панчев: И едните и другите имат определено права. Първо, защото се нарушават с новия закон много от нещата, които в последните 50-70 години бяха табу и еколозите са в правото да излязат на улицата и да се борят против тези промени. От друга страна аз разбирам добре и жителите на малките общини, на населените места, които възможност да развиват ски туризма, да развиват спорта като цяло. Защото това е едно възможност да се намери работа за тези хора.
Водещ: Всички се явяват защитници на гората. Кой обаче трябва да отстъпи в този спор?
Спас Панчев: Аз съм доволен, че при разговорите, които се провеждат последните дни вече имаме няколко успеха. И ако еколозите отстъпиха и този път на държавата и тя да може да ползва до 80% над прираста на гората при осигуряването на дървесина, то съм доволен, че в определена степен беше решен въпросът с частните собственици. Голям проблем в последните години беше това, че частните собственици, които притежават до 20 декара земя можеха без наличието на горскостопански планове и проекти да изсичат гората и по този начин се явиха много петна в нашите гори. Аз сега разбирам, че има договорка вече в промяната, която се надявам да бъде извършена скоро. Това да бъде отразено и съм доволен, че държавата прие и сигурно също ще бъде променено горските съобщества край реките да се стопанисват като гори, а не както промяната изискваше и даваше възможност да се считат за гори. И там да се изсичат без правила и без ред горите, които има. Важните въпроси, които не намериха решение в тези преговори и без, които съм обеден, че еколозите няма да спрат да стачкуват и не само еколозите, а голяма част от обществото в желанието си да запази горите са няколко. Първо, аз споменах за правото да се стои съоръжения, да се изграждат второстепенни постройки без да се променя предназначението на земеделските земи. Това, в е интерес на истината е и противоречие с Конституцията на страната, където е записано конкретно, точно и ясно, че обработваема земя се използва само за земеделски нужди. Тук в промените, които настъпиха в Закона за горите той дава възможност за държавна помощ за инвеститорите в тези съоръжения, като ги освобождава от дължимата към държавата цена, когато строят в частни гори или земеделски гори. А вие знаете, че всяка схема за държавна помощ в страните-членки на Европейския съюз трябва предварително да бъде одобрена, да бъде нотифицирана.
Водещ: Ще даде ли ветото на Закона за горите още един шанс, за да се постигне най-доброто в горския сектор в страната?
Спас Панчев: Ние сме удовлетворени, че има вето, защото закона наистина изискваше това. Вярвам, че страните ще постигнат споразумение, законът ще се гледа точка по точка. И ако управляващите се вслушат в нашето предложение, тези на опозицията за съжаление управляващите не го правят, ние ще имаме един добър променен Закон за горите, който ще удовлетвори страните. И ще даде възможност и за по-пълноценно използване на горските площи, а така също и за едно ефективно използване на горите за развитие и на спорта, и на туризма като цяло. От което има нужда в тези дни на финансова и икономическа криза в страната ни и при тази огромна безработица, която има в страната ни.
Цветелина ПИШИКОВА



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074494
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031